Αγορές

Σπριντ προς αποφυγή νέου μνημονίου


Το σχέδιο του για «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο, κόντρα στους δανειστές που μεθοδεύουν παράταση της επιτήρησης για άλλους 12 μήνες, ανέπτυξε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, δίνοντας προτεραιότητα στο κλείσιμο χωρίς περιττές καθυστερήσεις της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του Μαξίμου είναι να επικυρωθεί πριν το τέλος του έτους από το Eurogroup η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ώστε μέσα στον Δεκέμβριο να γίνει δυνατή άλλη μια έξοδος στις αγορές, με έκδοση νέου ομολόγου, όπως έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση και ο οίκος Rothchild.

Η πολιτική ιδιαιτερότητα της τρίτης αξιολόγησης, σε σχέση με τις πρώτες δύο, είναι ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να «στυλώσει» τα πόδια σε περιπτώσεις διαφωνιών με τους Θεσμούς, οι οποίες, άλλωστε, δεν θα αφορούν μείζονα θέματα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αλλά θα επιδιώξει γρήγορο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και εφαρμογή των συμπεφωνημένων, καθώς αυτό που μετράει, στην παρούσα φάση, είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος και να εκδοθεί από τους δανειστές «καθαρό πιστοποιητικό» εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Το Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι αν μείνουν ανοικτές οποιεσδήποτε εκκρεμότητες στην εφαρμογή του προγράμματος, ή αν δεν υπάρχει ως τον Αύγουστο του 2018 μια σταθερή σχέση με την αγορά ομολόγων, κινδυνεύει να δει να εφαρμόζεται το γερμανικό σχέδιο για έξοδο από το τρίτο μνημόνιο με ένα… νέο μνημόνιο 12μηνης διάρκειας.

Όπως έχει γίνει σαφές πλέον, η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε εντελώς «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο, αλλά θα χρειασθεί ένα νέο πρόγραμμα προληπτικής χρηματοδοτικής στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ώστε να διασφαλίσει το δανεισμό με καλά επιτόκια από την αγορά και να αποφύγει ενδεχόμενα «ατυχήματα» στις εκδόσεις ομολόγων.

Και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή η προληπτική στήριξη, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα και η χρηματοδότηση των τραπεζών, όσο η Ελλάδα θα παραμένει με αξιολόγηση χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα των οίκων.

Η καλή εκδοχή για την Ελλάδα, την οποία θα επιδιώξει η κυβέρνηση, είναι να συμφωνηθεί η στήριξη μέσω της πιστωτικής γραμμής PCCL του ESM. Για αυτή τη γραμμή δεν απαιτείται νέο μνημόνιο 12μηνης διάρκειας, είναι όμως αναγκαίο να έχει διαπιστωθεί ότι ολοκληρώθηκαν οι μεταρρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου, καθώς και ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την πρόσβασή της στην αγορά ομολόγων.

Αν δεν καταφέρει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη γραμμή PCCL, στην κυβέρνηση θα προσφερθεί το ίδιο… δηλητηριώδες «δώρο», που είχε προσφερθεί τον Νοέμβριο του 2014 και στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά: πρόκειται για την πιστωτική γραμμή ECCL, η οποία προβλέπει νέο μνημόνιο 12μηνης διάρκειας με ελέγχους ανά τρίμηνο, όπως δηλαδή ισχύει και για όλα τα μνημόνια που έχει εφαρμόσει ως τώρα η Ελλάδα.

Ενδεχόμενο «δέσιμο» της χώρας με μια νέα επιτήρηση μνημονιακού χαρακτήρα θα ήταν πολιτικά καταστροφική για την κυβέρνηση, αν και οι Έλληνες τραπεζίτες θα προτιμούσαν αυτή την εκδοχή, που είναι ασφαλέστερη και καθιστά περισσότερο προβλέψιμη την οικονομική πολιτική για ένα ακόμη 12μηνο τουλάχιστον.

Όμως, το Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι θα είναι πολύ δύσκολο να «πουλήσει» στην κοινή γνώμη, ενόψει των επόμενων εκλογών, μια έξοδο από το καθεστώς επιτροπείας, αν η χώρα δεσμευθεί με τη γραμμή ECCL. Γι’ αυτό και τους επόμενους μήνες θα κάνει «σπριντ», ώστε να μην αφεθούν κενά στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος και να ανακτηθεί πειστικά η πρόσβαση στην αγορά ομολόγων.