Σε βάθος 20 ετών, ένα τεκμηριωμένο τεχνοοικονομικά και στηριγμένο σε επιστημονικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών θα αποκτήσει η Ελλάδα, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες υποδομές, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής (STEERING COMMITTEE) για την εκπόνηση του ΕΣΣΜ, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Θάνου Βούρδα.
Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε το τελικό ΕΣΣΜ, καθώς έχει ήδη αναρτηθεί και η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με τον κ. Σπίρτζη να τονίζει: «H Ελλάδα αποκτά επιτέλους Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών, αποκτά ολοκληρωμένο σχεδιασμό που υπηρετεί τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες της χώρας μας. Θέλω να συγχαρώ όλους αυτούς που δούλεψαν δύο χρόνια τώρα για την εκπόνηση, την επίβλεψη και το συντονισμό του και να ευχαριστήσω την ΕΤΕπ για την χρηματοδότηση του έργου και την υποστήριξη που παρείχε. Πλέον, όλες οι υποδομές που ωριμάζουν, χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται στη χώρα, υπακούουν στις ανάγκες της και στις ανάγκες των πολιτών και όχι σε μικροπολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες».
Παράλληλα, επεσήμανε: «Το ΕΣΣΜ σε συνδυασμό με το σύστημα παρακολούθησης της υλοποίησής του, μας θέτουν όλους προ των ευθυνών μας καθώς θα υπάρχουν σαφή στοιχεία που θα δείχνουν την αποτελεσματικότητα της δράσης μας στον τομέα αυτό. Προσωπικά από όπου κι αν θα βρίσκομαι, μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησής του, θα αναζητώ τα στοιχεία εξέλιξης γιατί είναι πρώτιστο ενδιαφέρον μου η δημιουργία όλων των Υποδομών που υπηρετούν τις ανάγκες των Μεταφορών και των πολιτών και νομίζω πως έχω δώσει δείγματα γραφής».
Το υπουργείο υποδομών και Μεταφορών δημιούργησε σύστημα παρακολούθησης για την εφαρμογή του ΕΣΣΜ, με βάση το μοντέλο στο οποίο στηρίχθηκε όλη η διαδικασία. Με τον συγκεκριμένο τρόπο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα γίνεται τεκμηριωμένη αποτύπωση της εξέλιξης εφαρμογής του ΕΣΣΜ, θα τεκμηριώνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης Μελετών και Έργων και θα υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσωπικό του υπουργείου εκπαιδεύτηκε, ώστε να αποτελέσει την ομάδα παρακολούθησης του ΕΣΣΜ.