Ως την ώρα της Ευρώπης χαρακτηρίζει την τωρινή το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, καθώς όπως αναφέρει μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, ξεκινά μια πολύ περίεργη περίοδος με πολλούς κινδύνους.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει: "Από την Ευρώπη εξαρτάται τώρα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και μάλιστα με τη μέγιστη σκληρότητα. Τίποτα δεν αναβάλλεται, τίποτα δεν αποδυναμώνεται, η κατεύθυνση είναι προς τη μέγιστη δυνατή σύγκρουση" .
"Τώρα γίνεται σαφές τι διακυβεύεται για την Ευρώπη: Τρομερά πράγματα. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για την αποτροπή του να καταστεί το Ιράν πυρηνική δύναμη. Υπάρχει ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων πυρηνικών εξοπλισμών όλων ενάντια σε όλους. Κινδυνεύει και η ούτως ή άλλως εύθραυστη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Και εν τέλει πρόκειται για την από δεκαετίες σημαντικότερη, ειλικρινέστερη και βεβαίως καλύτερη σταθερά της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής: τη σχέση συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τη διατλαντική σχέση" προειδοποιεί το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει: "Οι ΗΠΑ μπήκαν σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη. Δεν σταμάτησαν τον Τραμπ ούτε τα καλοπιάσματα του Μακρόν ούτε η αυστηρότητα της Μέρκελ.
Ποτέ στις δεκαετίες της διατλαντικής συμμαχίας δεν υπήρξε τέτοια προσβολή στα συμφέροντα της Ευρώπης, τέτοια ρήξη. Όταν η Γαλλία και η Γερμανία δεν ακολούθησαν τον Τζορτζ Μπους στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ήταν απλώς μια ασυμφωνία στο πλαίσιο μιας απρόσβλητης σχέσης συνεργασίας, σημαντική μεν, αλλά δεν κλόνισε τα θεμέλια της σχέσης. Τώρα είναι αλλιώς τα πράγματα. Αυτή η διένεξη ενέχει τη δυναμική της κλιμάκωσης σε καθαρή σύγκρουση Ευρώπης-ΗΠΑ. Στη χειρότερη περίπτωση ο Τραμπ θα έθετε στους Ευρωπαίους το δίλημμα: ή εμείς ή το Ιράν. Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας" σημειώνει το Spiegel .
H Ευρώπη πρέπει να συνεννοηθεί με τα υπόλοιπα κράτη που έχουν συνυπογράψει, δηλαδή με τη Ρωσία και την Κίνα
To γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι "η Ευρώπη θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθεί με τα υπόλοιπα κράτη που έχουν συνυπογράψει, δηλαδή με τη Ρωσία και την Κίνα, πώς θα μπορέσουν να κρατήσουν το Ιράν στη συμφωνία. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει το Ιράν να πειστεί να απομονωθεί, όπως το θέλει ο Τραμπ. Αντίθετα, πρέπει να καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που απομονώνονται όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Υπάρχει μια παγκόσμια κοινότητα, που θέλει τη συμφωνία – και ένας αμερικανός Πρόεδρος που, υποστηριζόμενος από το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, την τορπιλίζει.
Η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν μέγιστο συμφέρον να συνεχίσει το Ιράν να τηρεί τη συμφωνία. Αν δεν συμβεί αυτό, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι δραματικές: Πιθανόν να μην εξοπλιζόταν μόνο η Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά και άλλες δυνάμεις της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία ή η Αίγυπτος. De facto θα σήμαινε το τέλος της συνθήκης μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και τότε ολόκληρο το σύστημα ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών θα ετίθετο σε κίνδυνο.
Εξίσου επικίνδυνο θα ήταν να προσπαθούσαν το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ να αποτρέψουν με στρατιωτικά χτυπήματα το Ιράν να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Γιατί τότε θα υπήρχε κίνδυνος πολεμικής κλιμάκωσης και η Τεχεράνη θα μπορούσε να απαντήσει με χτυπήματα των συμμάχων της στο Ισραήλ ή στα αμερικανικά στρατεύματα της περιοχής. Επιπλέον, το Ιράν έχει μετακινήσει εν μέρει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του κάτω από τη γη, οπότε θα ήταν σαφώς δυσκολότερο να τις καταστρέψει απ' ό,τι ήταν η καταστροφή του συριακού πυρηνικού αντιδραστήρα, τον οποίο βομβάρδισε το Ισραήλ το 2007", καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.