Διεθνή

Σόρος: Η εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να είναι η αρχή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου


Τον κίνδυνο μιάς παγκόσμιας "ανάφλεξης" επισήμανε ο πολύπειρος δισεκατομμυριούχος-"φιλόσοφος" Τζορτζ Σόρος, τονίζοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «μπορεί να ήταν η αρχή του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου και ο πολιτισμός μας μπορεί να μην επιβιώσει».

Μιλώντας στο συνέδριο του στο Νταβός, χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μέρος ενός ευρύτερου αγώνα μεταξύ των ανοικτών και των κλειστών κοινωνιών, όπως η Κίνα και η Ρωσία, που βρίσκονται σε άνοδο. Ο καλύτερος τρόπος - ίσως ο μόνος τρόπος - για να διατηρηθεί ο ελεύθερος πολιτισμός είναι να νικήσει η Δύση, είπε ο Σόρος.

Ο διάσημος "φιλόσοφος των αγορών" που αποτελεί "κόκκινο πανί" για συνωμοσιολόγους και αντισυστημικούς σε όλο τον κόσμο, εκτίμησε ότι ο Πούτιν έχει αλλάξει πλέον άποψη για την εισβολή, βλέπει ότι ήταν λάθος και ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός. «Ομως η κατάπαυση είναι ανέφικτη, γιατί δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς», δήλωσε ο Σόρος. «Όσο πιο αδύναμος γίνεται ο Πούτιν τόσο πιο απρόβλεπτος γίνεται».

«Κλειστές κοινωνίες» Κίνα και Ρωσία

Για τη Ρωσία, τη μακράν μεγαλύτερη χώρα του κόσμου σε έκταση, και την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ο Σόρος είπε ότι είναι  τα ηγετικά μέλη μιας ομάδας ανερχόμενων «κλειστών κοινωνιών», όπου το άτομο υποτάσσεται στο κράτος.

Συμμεριζόμενεος την άποψη του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν ότι η Δύση βρίσκεται σε διαρκή μάχη με αυταρχικές κυβερνήσεις, ο Σόρος έδωσε έναν τόνο απαισιοδοξίας.

«Τα καταπιεστικά καθεστώτα βρίσκονται τώρα σε άνοδο και οι ανοιχτές κοινωνίες βρίσκονται υπό πολιορκία», είπε. «Σήμερα η Κίνα και η Ρωσία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανοιχτή κοινωνία».

Ο Σόρος δήλωσε ότι η ψηφιακή τεχνολογία, ιδίως η τεχνητή νοημοσύνη, βοήθησε την Κίνα να συλλέγει προσωπικά δεδομένα για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πολιτών της πιο επιθετικά από ποτέ.

Επισήμανε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι απορρίπτουν τις επικρίσεις των Δυτικών ως διαπνεόμενες από ξεπερασμένη αποικιοκρατική σκέψη. Επαινούν το Κομμουνιστικό Κόμμα για την αποτίναξη των ξένων καταπιεστών και την ανοικοδόμηση της Κίνας, βγάζοντας 800 εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια. Αυτά είναι ισχυρά επιχειρήματα που δίνουν λαϊκή στήριξη στο κινεζικό καθεστώς.