Ελλάδα

Σκουρλέτης: Αυτοί που συμφωνούν με την κατάτμηση θα φανεί αν το εννοούν ή είναι όμηροι των βαρόνων


«Πρέπει να μπούμε σε μια νέα εποχή διαβούλευσης, συνευθύνης, συνεργασίας, θετικών προτάσεων και συνθέσεων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών» τόνισε σε συνέντευξή του ο Πάνος Σκουρλέτης, στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

  • «Πρέπει να μπούμε σε μια νέα εποχή διαβούλευσης, συνευθύνης, συνεργασίας, θετικών προτάσεων και συνθέσεων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».
  • Η Νέα Δημοκρατία «δεν αναγνωρίζει τον παραμικρό βαθμό αυτονομίας στον αυτοδιοικητικό χώρο και υποστηρίζει την παράδοση της Αυτοδιοίκησης στις δυνάμεις της αγοράς».
  • «Η απλή αναλογική δεν είναι απλώς ένας διαφορετικός τρόπος καταμέτρησης των ψήφων, δεν είναι μόνο ένα τεχνικό ζήτημα. Πρόκειται για συνολική αλλαγή  τρόπου σκέψης».
  • «Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί ασφαλώς το Πρόγραμμα, το οποίο λήγει στις 21 Αυγούστου και συνεπώς να μπορέσουμε όλοι, από ένα ευνοϊκότερο έδαφος, να χαράξουμε από εδώ και πέρα τη νέα πορεία της οικονομίας της χώρας στις νέες συνθήκες».
  •  Όσοι «συμφωνούν με το μέτρο της κατάτμησης θα φανεί στη Βουλή αν το εννοούν ή παραμένουν όμηροι των βαρόνων».
  • Για συντάξεις και αφορολόγητο «η ολοκλήρωση του προγράμματος σε συνδυασμό με την πορεία της οικονομίας δημιουργούν αντικειμενικά νέες δυνατότητες».

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση πριν τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1». Βασική του τομή, η θέσπιση της απλής αναλογικής. Θα οδηγηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια περίοδο εμβάθυνσης της δημοκρατίας, όπως υποστηρίζετε, ή σε μια περίοδο διάλυσης, όπως υποστηρίζουν δήμαρχοι; Και πώς;

Οι ΟΤΑ είναι ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη, με κυρία ευθύνη τη διαχείριση των τοπικών προβλημάτων. Αυτός ο χαρακτήρας των προβλημάτων ενδείκνυται για συνθέσεις, για προσεγγίσεις, για συνεργασίες στη βάση προγραμματικών προτάσεων. Την ίδια στιγμή η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να αποτελεί ένα κακέκτυπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, οφείλει να έχει τους δικούς κώδικες συνεννόησης. Από μόνη της αποτελεί ένα ξεχωριστό πεδίο αντιπαραθέσεων και συγκλήσεων, γι’ αυτό πρέπει να σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητές της. Όλα αυτά διαμορφώνουν  ένα γόνιμο και πρόσφορο έδαφος για την εφαρμογή του κατεξοχήν δημοκρατικού εκλογικού συστήματος που είναι η απλή αναλογική. Δεν δέχομαι το επιχείρημα της «ανωριμότητας» των αιρετών που δεν μπορούν να λειτουργήσουν στη βάση μιας γνήσιας αντιπροσωπευτικής διαδικασίας. Άλλωστε, οι συνθήκες και οι ευθύνες είναι εκείνες που  ωριμάζουν τους ανθρώπους. Πρέπει να μπούμε σε μια νέα εποχή διαβούλευσης, συνευθύνης, συνεργασίας, θετικών προτάσεων και συνθέσεων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Η λογική  των μονοπαραταξιακών διοικήσεων  και των μονοπρόσωπων οργάνων είναι πολύ παλιά και ξεπερασμένη, βολεύει ορισμένους μόνο και τα στενά συμφέροντα τους. Με την εφαρμογή της απλής αναλογικής δίνουμε χώρο στη διαφάνεια, στη συλλογικότητα και τη συμμετοχή. Όλα αυτά θα συμβάλουν στην αναγέννηση της αυτοδιοίκησης και σε καμία περίπτωση στη διάλυσή της.

Πέρα από τις ηγεσίες των συλλογικών αυτοδιοικητικών οργάνων, αντίθεση στην απλή αναλογική έχει εκφράσει και η Ν.Δ. Μάλιστα ο πρόεδρος της, Κυρ. Μητσοτάκης, έχει πει ότι θα την καταργήσει σε περίπτωση που αναλάβει πρωθυπουργός. Τι απαντάτε; Και, δεύτερον, με δεδομένες αυτές τις αντιθέσεις, υπήρχε στο υπουργείο η σκέψη για ένα πιο σύνθετο εκλογικό σύστημα; Αν όχι γιατί;

Θέλω να σας θυμίσω πως η Ν.Δ. είναι η  παράταξη που δεν έχει να επιδείξει την παραμικρή μεταρρυθμιστική πρόταση στην Ιστορία της για το χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ήταν και είναι μία κατεξοχήν συντηρητική δύναμη. Επιδιώκει τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης. Κυρίως ενδιαφέρεται για την αναπαραγωγή ενός πεπαλαιωμένου αυτοδιοικητικού συστήματος ως μέρους του γενικότερου πολιτικού συστήματος. Δεν αναγνωρίζει τον παραμικρό βαθμό αυτονομίας στον αυτοδιοικητικό χώρο και υποστηρίζει την παράδοση της Αυτοδιοίκησης στις δυνάμεις της αγοράς. Δεν περιμέναμε, όμως, μια διαφορετική στάση από το χώρο της συντηρητικής παράταξης. Για το εκλογικό σύστημα ακούσαμε, εξετάσαμε και αξιολογήσαμε πολλές και διαφορετικές απόψεις πριν καταλήξουμε, και δεν είναι καθολική η αντίθεση στην απλή αναλογική. Μάλιστα, στους πολίτες υπερτερεί η θετική γνώμη. Όμως, η απλή αναλογική δεν είναι απλώς ένας διαφορετικός τρόπος καταμέτρησης των ψήφων, δεν είναι μόνο ένα τεχνικό ζήτημα. Πρόκειται για συνολική αλλαγή  τρόπου σκέψης. Προσωπικά, έχω μεγάλη πίστη στις δυνατότητες και των πολιτών και των αιρετών ως προς την αποτελεσματική και γρήγορη προσαρμογή στη νέα κατάσταση η οποία θα προκύψει από την απλή αναλογική.

Στον «Κλεισθένη» θα συμπεριληφθεί και η ρύθμιση για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, δηλαδή της Β' Αθηνών και του πρώην υπολοίπου Αττικής. Πιστεύετε ότι θα τύχει ευρύτερης αποδοχής;

Στα λόγια φαίνεται πως όλοι -ή σχεδόν όλοι- συμφωνούν με το μέτρο της κατάτμησης. Θα φανεί στη Βουλή αν το εννοούν ή παραμένουν όμηροι των βαρόνων. Ας μην αναζητήσουν άλλοθι απέναντι στην υιοθέτηση ενός υπερώριμου και εξυγιαντικού  μέτρου.

Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές προγραμματίζονται, βάσει των προωθούμενων διατάξεων, για τις 13 Οκτωβρίου 2019. Είναι ακόμη πιθανό το ενδεχόμενο να διεξαχθούν ταυτόχρονα και εθνικές εκλογές;

Ναι, έτσι όπως το θέτετε, δεν είναι απίθανο. Να επισημάνω, ωστόσο, ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ταυτόχρονη διεξαγωγή των δύο εκλογικών αναμετρήσεων θα είναι συγκυριακή και όχι συνέπεια συγκεκριμένης νομοθέτησης. Η θέση μας είναι – και γι’ αυτό διαχωρίσαμε τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση από τις Ευρωεκλογές – ότι πρέπει να αποφεύγεται όσο είναι δυνατό η πρόκληση σύγχυσης στους εκλογείς ως προς το διακύβευμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης.

Εάν νωρίτερα έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών και, όπως δήλωσε ο πρόεδρός τους, Π. Καμμένος, αποχωρήσουν οι ΑΝ.ΕΛΛ από την κυβέρνηση; Κάποιοι σπεύδουν και λένε ότι μετά από αυτές τις δηλώσεις η κυβέρνηση είναι... υπό προθεσμία.

Παρακολούθησα τις τελευταίες ημέρες τις συνεντεύξεις του κ. Καμμένου και διαπίστωσα ότι υπήρχαν πάρα πολλές εκδοχές για το τι πρόκειται να πράξει ο ίδιος, όταν αυτή η Συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι καμιά φορά, πέρα από τις προθέσεις του καθενός, αναπτύσσεται μία δυναμική των πραγμάτων που μας υπερβαίνει και αυτό ισχύει και για τον κ. Καμμένο και για όλους. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι σαφής, να ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης που προβλέπεται στη Συμφωνία και να έρθει για κύρωση στη Βουλή, διότι αυτό είναι εθνικά επωφελές και από αυτό δεν θα φύγουμε ούτε βήμα. Δεν μπορώ να κάνω αυτή την στιγμή μια ασφαλή εκτίμηση, θεωρώ όμως ότι η κυβέρνηση έχει πολλά όπλα στην φαρέτρα της, έτσι ώστε αν, ο μη γένοιτο, φτάσουμε σε αυτό το σημείο να ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο. Διότι πραγματικά αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί ασφαλώς το Πρόγραμμα, το οποίο λήγει στις 21 Αυγούστου, και συνεπώς να μπορέσουμε όλοι, από ένα ευνοϊκότερο έδαφος, να χαράξουμε από εδώ και πέρα τη νέα πορεία της οικονομίας της χώρας στις νέες συνθήκες. Αυτό δεν πρέπει να το χάσουμε.

Η μεταμνημονιακή περίοδος σε τι βαθμό βλέπετε να αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό; Θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε άμεση αναζήτηση νέων συνεργασιών;

Καθώς «κανονικοποιείται» η πολιτική πραγματικότητα, η αναζήτηση των όποιων συνεργασιών πρέπει να βασίζεται σε στέρεες προγραμματικές συγκλήσεις. Το πεδίο των αντιπαραθέσεων και των συγκλίσεων πλέον διαφοροποιείται. Ουσιαστικά μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο με νέα διλλήματα και χαρακτηριστικά. Υπό αυτή την έννοια, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων καλείται να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα με τον καλύτερο τρόπο.

Τέλος, ποιες δεσμεύσεις θα επιλέξει η κυβέρνηση να υλοποιήσει πρώτες κατά την μεταμνημονιακή περίοδο; Θυμίζουμε ότι έχετε υπογράψει μείωση συντάξεων αλλά και του αφορολόγητου. Θα μπείτε στη λογική επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους;

Η ολοκλήρωση του προγράμματος σε συνδυασμό με την πορεία της οικονομίας δημιουργούν αντικειμενικά νέες δυνατότητες. Στη βάση αυτών των δυνατοτήτων και χωρίς να αθετούμε την υποχρέωσή μας  ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, οφείλουμε να επανασχεδιάσουμε το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Όπως είπε και ο κ. Π. Μοσκοβισί, δεν υπάρχουν «άκαμπτα μέτρα». Άρα και το θέμα των συντάξεων αλλά και το θέμα του αφορολόγητου πρέπει να τα ξαναδούμε.