Επικαιρότητα

Σκοπιανό: Τριμερής συνάντηση στη Βιέννη


 Η τριμερής συνάντηση Κοτζιά, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς στη Βιέννη σηματοδοτεί την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, που έχει ως βάσει το σχέδιο Συμφώνου που ετοίμασε το ελληνικό ΥΠΕΞ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είχαν χθες την πρώτη διερευνητική συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων, τον οδικό «χάρτη» που προτάσσει η Αθήνα για την επίλυση τόσο του ονοματολογικού όσο και των άλλων επιμέρους και καθόλα σημαντικών ζητημάτων.

Το σχέδιο συμφώνου που προτείνει η Ελλάδα έχει ως σημείο αναφοράς το ονοματολογικό, όπου προβλέπει: σύνθετη ονομασία, κατά προτίμηση με γεωγραφικό προσδιορισμό χρήση του όρου Μακεδονία στα σλαβικά χωρίς μετάφραση. Κεντρικός άξονας της ελληνικής πρότασης είναι η εξάλειψη των αλυτρωτικών διαθέσεων και στοιχείων από το σύνταγμα της ΠΓΔΜ και η διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τη γλώσσα και την ταυτότητα της γειτονικής χώρας.

Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα αποτύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή ομιλία, του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. ««Αυτό που καλείται η κυβέρνηση να κάνει μέσα από τη διαπραγμάτευση δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους (σ.σ. τη χρήση του όρου “Μακεδονία»), είναι να πάρει πίσω. Τι να πάρει πίσω; Να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία δίχως προσδιορισμό, που θα καθιστά σαφές ότι δεν έχει σχέση ούτε γεωγραφική ούτε ιστορική με την ελληνική Μακεδονία. Να τους πείσει να μη σφετερίζονται και να δώσουν πίσω σύμβολα που δεν τους ανήκουν. Και ονόματα που δεν τους ανήκουν. Και έγιναν σημαντικά βήματα με την αποδοχή μετά το Νταβός της μετονομασίας του αεροδρομίου, που λεγόταν αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», και της εθνικής οδού που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια. Και να τους πείσει να σταματήσουν παντού τις αλυτρωτικές αναφορές», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.