Πολιτική

Σκέρτσος: Οι πολίτες είναι εκείνοι που ζήτησαν περισσότερες μεταρρυθμίσεις


Μεταρρυθμίσεις και ευρωεκλογές, γάμος ομόφυλων ζευγαριών και πολιτικό κόστος, επιστολική ψήφος και ακρίβεια είναι τα θέματα που κατά βάση τίθενται στη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, στην «Απογευματινή της Κυριακής».

Ερωτηθείς για την επιστολική ψήφο και πώς τελικά φθάσαμε να ψηφισθεί μόνο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ο υπουργός Επικρατείας υπενθυμίζει εν πρώτοις ότι «την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώθηκε μία πρωτοφανής ιστορική συναίνεση στην επιστολική ψήφο, η οποία διευκολύνει πρωτίστως τους εκτός επικρατείας Έλληνες να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, χωρίς μετακινήσεις, χωρίς έξοδα, απ’ όπου και αν κατοικούν [...] Εφόσον λοιπόν διαφάνηκε η ύπαρξη συναίνεσης, φυσική συνέχεια ήταν η αυτονόητη επέκταση της επιστολικής ψήφου για Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές ως ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της συμμετοχής και της Δημοκρατίας».

Όμως, όπως σημειώνει στη συνέχεια, «ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ενώ ψήφισαν ΝΑΙ επί της αρχής στην Επιτροπή της Βουλής για την επιστολική ψήφο, όταν η Κυβέρνηση πρότεινε να ισχύει για τους Έλληνες του εξωτερικού ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ και στις εθνικές εκλογές, άλλαξαν τη στάση τους με πρόσχημα την τροπολογία». Διερωτάται δε, αν «η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες;» και αντιτείνει πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης «θα μπορούσαν πολύ απλά να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και να καταψηφίσουν την τροπολογία. Έχασαν την ιστορική ευκαιρία να πιστωθούν και αυτά τα κόμματα την αναγνώριση ενός οφειλόμενου χρέους στους απόδημους Έλληνες. Η ΝΔ Δημοκρατία μαζί με την Πλεύση Ελευθερίας διάλεξαν πάντως τη σωστή πλευρά της ιστορίας», καταλήγει.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τώρα διάφορα δύσκολα νομοθετήματα, απαντά ως εξής: «Μα οι ίδιοι οι πολίτες - με βάση τα αποτελέσματα και των τελευταίων εκλογών - είναι εκείνοι που ζήτησαν περισσότερες μεταρρυθμίσεις και πιο γρήγορα ώστε να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό πυρήνα σε όλα τα πεδία που ακόμα παρουσιάζουμε υστέρηση. Στην οικονομία, στους μισθούς, στο μετασχηματισμό του κράτους, στην υγεία, στην Παιδεία, στην ασφάλεια, στη δικαιοσύνη».

Κατά συνέπεια, συμπληρώνει, αυτό που αποκαλείται «βιασύνη», «εμείς στην κυβέρνηση το ονομάζουμε μεταρρυθμιστική ορμή για να κάνουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα μας και αποζητά η κοινωνία. Την πρώτη τετραετία βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλές εξωγενείς κρίσεις που δεν επέτρεψαν σημαντικές αλλαγές που και εμείς θέλαμε να κάνουμε. Μπορούμε πλέον έχοντας διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και μια οικονομία που πάει καλά, να προχωρήσουμε - αξιοποιώντας την εμπειρία του παρελθόντος - σε πιο τολμηρά μεταρρυθμιστικά βήματα με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Πρέπει όχι απλώς να τρέξουμε αλλά να κάνουμε άλματα χωρίς να χάσουμε ούτε λεπτό», σημειώνει με έμφαση ο υπουργός Επικρατείας εξειδικεύοντας στην επόμενη φράση του:

«Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σημαντικά, πρέπει να γίνει δίκαιη για όλους, πιο παραγωγική στην οικονομία και το κράτος, να λειτουργεί με περισσότερη διαφάνεια, να επιταχύνει ακόμη περισσότερο την ψηφιοποίησή της. Και ακόμη, με προστασία του περιβάλλοντος και ενεργειακή μετάβαση ώστε να κατακτήσει την ενεργειακή αυτονομία και ταυτόχρονα να ενισχύει τη φωνή της στα διεθνή φόρα. Να είναι ένας εταίρος που τον σέβονται οι υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Όλες οι κυβερνητικές πολιτικές και δράσεις έχουν ένα στόχο: να βελτιώσουμε τη ζωή όλων χωρίς να αφήσουμε κανέναν μόνο και πίσω».

Στο ερώτημα πού τίθεται ο πήχης των ευρωεκλογών για τη Νέα Δημοκρατία, ο Ά. Σκέρτσος υπενθυμίζει κατ’ αρχάς ότι το 2024 συμπληρώνονται «50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη και που θα την κάνει ακόμα πιο ευρωπαϊκή με μια κυβέρνηση που πλέον πρωτοστατεί και στην Ευρώπη».

Και προσθέτει: «Πιστεύω ότι οι πολίτες στις προσεχείς ευρωεκλογές θα συναξιολογήσουν όλα τα παραπάνω και θα εμπιστευθούν πάλι την πολιτική παράταξη που είναι φιλελεύθερη, πατριωτική, ευρωπαϊκή, λαϊκή και ταυτόχρονα μεταρρυθμιστική με ισχυρή φωνή στις Βρυξέλλες. Μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας, ρευστότητας και μεγάλης ανασφάλειας για το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και ισχυρές τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν και εργάζονται για αυτήν, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Και, στη μεγάλη εικόνα, «η ΕΕ έχει μπροστά της μεγάλες προσκλήσεις για πιο συμπεριληπτική ανάπτυξη, για να γίνει πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο δίκαιη. Η άνοδος των δυνάμεων του αυταρχικού αναθεωρητισμού που απειλούν να μπλοκάρουν κάθε αλλαγή προς το καλύτερο, πρέπει να μας προβληματίσουν και να κινητοποιήσουν όλους. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να είναι ένας πόλος πολιτικής σταθερότητας και υπεύθυνης ηγεσίας σε έναν ταραγμένο και ρευστό κόσμο. Αυτό πρέπει να πετύχουμε και για την Ευρώπη επιλέγοντας άξιους και υπεύθυνους εκπροσώπους στην ευρωβουλή. Αυτός είναι ο πήχης μας».

Σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, αξιολογεί την ακρίβεια μαζί με την ασφάλεια και την υγεία ως τις τρεις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης μας: «εκεί ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις», αναφέρει. Και, για το πρώτο μέτωπο ειδικότερα, «πρέπει να σκύψουμε ακόμη πιο συστηματικά πάνω και από τις στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς και την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού. Και αυτό ακριβώς κάνουν οι διαρκείς παρεμβάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Κώστα Σκρεκα με τα πρόστιμα σε μεγάλες αλυσίδες και πολυεθνικές εταιρείες αλλά και την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των προϊόντων πολυεθνικών εταιριών ώστε να μειωθούν οι αρχικές τιμές καταλόγου που υποκρύπτουν πλασματικές και παραπλανητικές προσφορές. Είμαστε απέναντι στον πληθωρισμό της απληστίας και σταθερά μαχόμενοι για την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού υπέρ του καταναλωτή. Είναι μια μάχη δύσκολη που θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε μέχρι τέλους», διαβεβαιώνει.

Τέλος, σε ερώτημα για το πολιτικό κόστος από το νομοσχέδιο για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, καταθέτει την εκτίμηση ότι «από τη στιγμή που θα ψηφιστεί αυτή η μεταρρύθμιση θα γίνει πιο αποδεκτή και στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρξει χώρος για πολιτική σπέκουλα πάνω σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες. H ΝΔ είναι η παράταξη της ελευθερίας, της ισότητας, της Ευρώπης αλλά και της ευθύνης. Των υποχρεώσεων αλλά και των δικαιωμάτων. Δεν είναι το πρώτο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη που κατοχυρώνει την ισότητα στο γάμο. Έχουν προηγηθεί το συντηρητικό κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που δεν είχαν εκλογικό κόστος».

Ενώ, υπογραμμίζει κλείνοντας ότι «η αλλαγή αυτή δεν αφαιρεί τίποτα από τα δικαιώματα και την καθημερινότητα των πολλών, όμως κατοχυρώνει την ελευθερία και την ισότητα στις ζωές των συμπολιτών μας με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό».

Διαβαστε επισης