Η τροπή που πήρε η υπόθεση των παρακολουθήσεων-υποκλοπών δημοσιογράφων και πολιτικών, προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στο κυβερνητικό οικοδόμημα και «θύελλα» αντιδράσεων από την αντιπολίτευση που ζητά άμεσα εκλογές. Παράλληλα εγείρει μείζονα ερωτήματα σχετικά με την αυτόβουλη ή όχι δράση του «δεξιού» χεριού και ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων.
Το Μαξίμου επιχειρεί να αποσυνδεθεί, να αποκόψει πλήρως τον ομφάλιο λώρο από τις ενέργειες και τις δράσεις που ανέλαβαν οι δύο παραιτηθέντες, θέτοντας εκτός κάδρου ευθυνών τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι χθεσινές παραιτήσεις είχαν άλλωστε αυτό τον σκοπό, να καταδείξουν πως Δημητριάδης και Κοντολέων λειτούργησαν αυτοβούλως, χωρίς να ενημερώσουν τον πολιτικό τους προϊστάμενο και γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε χρεώνονται και το «σκάνδαλο». Σε κάθε περίπτωση όμως οι παραιτήσεις αποτελούν τεκμήριο πολιτικής ενοχής που προφανώς δεν αφήνουν ανέγγιχτο τον πρωθυπουργό.
Πρώτον διότι οι εμπλεκόμενοι ήταν άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκης. Ο ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης, πέραν της οικογενειακής σχέσης, ήταν ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στο πρωθυπουργικό γραφείο, αποτελούσε την καρδιά του συστήματος εξουσίας και σημαντικό «γρανάζι» στο περιβόητο επιτελικό κράτος. Ο Παναγιώτης Κοντολέων υπήρξε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού για τη διοίκηση της Εθνικής Υπηρεσίας πληροφοριών και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε το νομικό πλαίσιο για να κατοχυρώσει την… πρόσληψη του «εκλεκτού» του στην ΕΥΠ. Σημειώνεται δε ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκεται υπό την άμεση δικαιοδοσία του πρωθυπουργού…
Σε κάθε περίπτωση οι «άνθρωποι του προέδρου» είναι άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Γεγονός τεράστιας πολιτικής σημασίας που δεν μπορεί να επισκιαστεί από τις δικαιολογίες που επιχείρησαν να αρθρώσουν κύκλοι του Μαξίμου, ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας, εμπλέκοντας ξένες μυστικές υπηρεσίες και κινεζικά συμφέροντα…
«Φούντωσαν» ξανά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές
Η αντιπολίτευση δεν πείθεται, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για σκάνδαλο μεγατόνων, ζητά παραίτηση Μητσοτάκη και πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση μοιάζει στριγμωγμένη και το κυβερνητικό κόμμα της ΝΔ παρακολουθεί μάλλον αμήχανο, την πιο σημαντική κρίση επί ημερών Μητσοτάκη. Η εσωτερική κάθαρση που έγινε χθες με διαδικασίες fast track, δεν έχει κοπάσει την έντονη σεναριολογία για τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού. Η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο «παίζει» ξανά δυνατά ως σενάριο στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, παρά τα γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει «κάψει» πολλάκις αυτό το χαρτί. Αρκετοί, εντός της ΝΔ, εκτιμούν ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αποτελεί την κατάλληλη διέξοδο από την κυβερνητική κρίση που έχει «φουντώσει» και ενδεχομένως να πάρει καταστροφικές διαστάσεις για το κόμμα, εφόσον συνεχίσει να «πρωταγωνιστεί» στην πολιτική επικαιρότητα τους επόμενους μήνες και μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας.
Αναμφίβολα προκύπτει εντός της κυβέρνησης και ευρύτερα στη ΝΔ, παραδοχή της ζημίας που προκαλεί το σκάνδαλο των υποκλοπών και γι’ αυτό άλλωστε αναζητούνται λύσεις που θα αμβλύνουν την κατάσταση. Μία από αυτές που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπει ανασχηματισμό μεγάλου εύρους, που θα δώσει τον απαιτούμενο χρόνο στον πρωθυπουργό και στο Μαξίμου να αντιμετωπίσει επαρκώς τη νέα κατάσταση, που αναμφίβολα είναι επιβαρυντική και πιεστική για την κυβέρνηση.