Οικονομία

ΣΕΒ: H προεκλογική αβεβαιότητα κρατά σε αναμονή τους επενδυτές


Ως θετικό βήμα θεωρεί ο ΣΕΒ, στο μηνιαίο δελτίο του, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ανησυχώντας για τους μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης, τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την εκλογική αβεβαιότητα που αποθαρρύνει τους επενδυτικούς κύκλους.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ υποστηρίζει πως με βάση τα  τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με βραδύτερους του στόχου ρυθμούς το τέταρτο τρίμηνο του 2018 (1,9% έναντι στόχου για 2,1%), ενώ στο σύνολο του 2018 η ανάκαμψη βασίστηκε κυρίως στις εξαγωγές αγαθών (μεταποίηση) και υπηρεσιών (τουρισμός, ναυτιλία), οι οποίες παρουσίασαν άνοδο κατά +8,4% και +9% αντίστοιχα, συμβάλλοντας κατά +1,5 π.μ. και +1,3 π.μ. αντίστοιχα στην αύξηση του ΑΕΠ, και στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία ενισχύθηκε κατά +1,1%, συμβάλλοντας κατά +0,8 π.μ. στην αύξηση του ΑΕΠ. Η εικόνα για τις επενδύσεις από την άλλη ήταν απογοητευτική. Στις κατασκευές μειώθηκαν κατά -22,9%, ενώ οι συνολικές επενδύσεις σε πάγια ήταν μειωμένες κατά 12,2%.  

Παράλληλα, σημειώνεται: «Η παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για αδύναμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ενώ η προεκλογική αβεβαιότητα κρατάει σε στάση αναμονής τις επενδύσεις, την ώρα που οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εξωτερική ζήτηση αυξάνονται, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίο».

Στο πλαίσιο αυτό, σε εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής 2020 – 2023, περιλαμβάνεται η παραδοχή ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο +1,8% κατά τη διετία 2022-2023. Παράλληλα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, αναμένεται να υποχωρήσει ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών στο επίπεδο του +5% και +3% αντίστοιχα, ενώ η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης θα διατηρηθεί στο επίπεδο του +1%.

Εν συνεχεία, τονίζεται ότι η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s κατά 2 βαθμίδες (σε Β1 από Β3) αποτελεί θετική εξέλιξη.

Κλείνοντας, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η άντληση από τις διεθνείς αγορές ποσού 2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,9%, αποτυπώνει την πεποίθηση των αγορών, όπως εκφράζεται από θεσμικούς επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα δράσης, ότι η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε καλή πορεία.