Νέο επιθετικό sell off, σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς καθυστερεί η ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, λόγω κορονοϊού ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά από εβδομάδες αναβολών επίσημα πλέον χαρακτηρίζει τη νόσο πανδημία.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με μεγάλες απώλειες -5,86% στις 23.551 μονάδες ή απώλειες 1.467 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να χάνει 1.680 μονάδες Πτώση -4,89% κατέγραψε ο δείκτης S&P 500 στις 2.741 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -4,7% στις 7.952 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο Dow Jones πέρασε σε «bear market» καθώς έχει υποχωρήσει πάνω από 20% από τα ιστορικά υψηλά.
Την ίδια ώρα ο δείκτης φόβου VIX ενισχύθηκε +13% στις 53,84 μονάδες.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροικοικονομίας τα πιο υψηλά ενοίκια και οι πιο υψηλές τιμές στα σούπερ μάρκετ οδήγησαν το κόστος ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες ελαφρώς υψηλότερα τον Φεβρουάριο, αλλά ο πληθωρισμός ήταν ήπιος συνολικά, ενώ δεν καταγράφεται ακόμη κάποια ένδειξη επιρροής από την επιδημία του κορονοϊού. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. Σε ετήσια βάση, κατέβασε ταχύτητα στο 2,3% από 2,5% τον Ιανουάριο, όταν είχε φτάσει στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 15 μηνών.
Αύριο συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η αμερικανική Federal Reserve, η οποία μείωσε εκτάκτως τα επιτόκια της την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να προχωρήσει και σε νέα μείωση στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της επόμενη εβδομάδα.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 0,88%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,1278 δολ. από 1,1283 την προηγούμενη μέρα.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 4% στα 32,92 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,1% στα 1.642 δολ./oz.