Οικονομία

ΣΕΑΟΠ: Η εξωστρέφεια μονόδρομος για την ανάπτυξη


Η μεγάλη εξωστρέφεια  και η διαρκής ενίσχυση των εξαγωγών είναι ο δρόμος προς την ανάπτυξη για τις ελληνικές ποτοποιίες/αποσταγματοποιίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες δυσκολίες της εγχώριας αγοράς λόγω του λαθρεμπορίου και της μείωσης της κατανάλωσης.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) τη Δευτέρα 10 Ιουνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η ημερίδα με θέμα «Ελληνικά αποστάγματα. Η εξωστρέφεια μονόδρομος για την ανάπτυξη» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, με μεγάλη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΕΑΟΠ κ. Νίκος Καλογιάννης, η αξία των εξαγωγών των αλκοολούχων ποτών σε εκατομμύρια ευρώ ξεπερνούσε σταθερά εκείνης του κρασιού μέχρι το 2017 , ενώ το 2018 η αξία των εξαγωγών οίνου πέρασε μπροστά με 83 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 75 εκατομμυρίων ευρώ των αλκοολούχων. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 60% σε αξία των ελληνικών αλκοολούχων ποτών κατευθύνεται στις αγορές της ΕΕ. Επίσης το Ούζο αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος στις εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών το 2018, με ποσοστό 71,80%, τα Λικέρ αποτυπώνονται στο 2.50%, το Τσίπουρο στο 0.50%, και άλλα αλκοολούχα ποτά εμφανίζουν μερίδιο της τάξης του 25,19% με το γνωστό ΜΕΤΑΞΑ σε πρωταρχική θέση. Ο κ. Καλογιάννης ανέφερε πως τα πλεονεκτήματα που καθιστούν ανταγωνιστικά τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά είναι οι πρώτες ύλες, ο παραδοσιακός χαρακτήρας τους και οι Γεωγραφικές Ενδείξεις. «Ωστόσο οι βασικές μας προτεραιότητες», τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΕΑΟΠ, «είναι η ενίσχυση και η ανάπτυξη της παραγωγής και διακίνησης των επώνυμων ελληνικών αποσταγμάτων και ποτών, η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην εσωτερική αγορά, η αξιοποίηση του τουρισμού που είναι ο μεγαλύτερος διαφημιστής μας στο εξωτερικό αλλά και η δημιουργία προγραμμάτων υποστήριξης των Εξαγωγών με προβολή της κατηγορίας στο εξωτερικό». 

Στον χαιρετισμό του ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Γιώργιος Πιτσιλής, αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “lotify” για την ιχνηλασιμότητα των αλκοολούχων ποτών, εστιάζοντας στη σημασία της στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Όπως τόνισε ο κ. Πιτσιλής,  «ήδη για το 2019 έχουμε προγραμματίσει περισσότερους από 15.000 τελωνειακούς ελέγχους στα αλκοολούχα ποτά. Από τα απολογιστικά στοιχεία του 2018 διαπιστώθηκαν περίπου 900 παραβάσεις σε 15.233 ελέγχους, ενώ κατασχέθηκαν σχεδόν 70.000 λίτρα αλκοολούχων προϊόντων». 

Η Γενική Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους κα Σοφία Ζήσηστο χαιρετισμό της , αναφέρθηκε στο ρόλο και τις δράσεις του ΓΧΚ  στο πλαίσιο της διασφάλισης της Εθνικής & Ενωσιακής νομοθεσίας των αλκοολούχων, που στοχεύουν στην προστασία του καταναλωτή και στην  υγιή λειτουργία της αγοράς, στην διασφάλιση  του θεσμικού πλαισίου αλλά και της ποιότητας γενικά των ελληνικών αλκοολούχων ποτών και ειδικότερα των Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Εκ μέρους του Οργανισμού Enterprise Greece, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, αναφέρθηκε στις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του κλάδου, τονίζοντας ότι καμία επιχείρηση δεν θα μπορέσει να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό αν προηγουμένως δεν έχει επιτυχημένη πορεία στην ελληνική αγορά και πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ο κ. Αντώνης Κατεπόδης εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εξωτερικώναναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στη συμβολή των υπηρεσιών του ΥΠ.ΕΞ. στην εξωστρέφεια των ελληνικών αλκοολούχων ποτών. 

Στην ημερίδα ο προϊστάμενος της Δ/νσης Αλκοόλης και Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους κ. Σταύρος Σάμιος ανέλυσε το νέο Νομοθετικό πλαίσιο των αλκοολούχων ποτών της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο διατηρείται το status quo όσον αφορά στις κατηγορίες, τις  προδιαγραφές και τους κανόνες επισήμανσης και παρουσίασης των αλκοολούχων ποτών, ενώ διασφαλίζεται το καθεστώς των υφισταμένων γεωγραφικών ενδείξεων. Στα αρνητικά του νέου νομοθετικού πλαισίου τόνισε την υιοθέτηση ενός ιδιαίτερα πολύπλοκου και γραφειοκρατικού συστήματος όσον αφορά τις Γεωγραφικές Ενδείξεις με κίνδυνο την αποτροπή αναγνώρισης νέων Γεωγραφικών Ενδείξεων. 

Ο κ. Θεόδωρος Γεωργόπουλος, Νομικός Σύμβουλος του ΣΕΑΟΠ έθιξε την υπόθεση των ελληνικών αποσταγμάτων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο κινήθηκε νομικά εναντίον της χώρας μας, θέτοντας θέμα προστατευτισμού λόγω μειωμένου συντελεστή φορολόγησης για το τσίπουρο και τα αποστάγματα των διήμερων αποσταγματοποιών. «Η απόφαση αναμένεται εντός του έτους», τόνισε ο κ. Γεωργόπουλος «και αν η απόφαση είναι καταδικαστική αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο μέλλον τόσο των επώνυμων αποσταγμάτων όσο και των διήμερων». 

Τέλος έγινε παρουσίαση της πιλοτικής πλατφόρμας  Lotify από τoν κ. Νικόλα Ροδόπουλο ως χρηστικό εργαλείο ελέγχου στη μάχη κατά της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου των αλκοολούχων ποτών.

Κλείνοντας όσον αφορά την συμβολή των ελεγκτικών αρχών στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των αλκοολούχων ποτών, παρουσιάστηκαν τα απολογιστικά στοιχεία των δράσεων των υπηρεσιών , από τον Ειδικό Γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε κ. Σταύρο Θωμαδάκη, την κα Αγγελική Ματσούκα, Προϊσταμένη Δ/νσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων & Παρεμβάσεων της ΑΑΔΕ,  τον  Διευθυντή Τελωνείου Αθηνών κ. Άγγελο Λυμπέρη και τον κ. Κωνσταντίνο Ράγκο, Αστυνόμο Α’ της Δ/νσης Δημόσιας Ασφάλειας.  Στις ομιλίες τους  αναφέρθηκαν ενδεικτικά σε  υποθέσεις  παραβατικότητας και λαθρεμπορίου αλκοολούχων, σε χώρους παρασκευής παράνομων ποτών, σε  χώρους διακίνησης αλλά και διάθεσης στον τελικό καταναλωτή. Η μεγαλύτερη/συνήθης παραβατικότητα εντοπίζεται στους  χώρους διάθεσης στην κατανάλωση (περίπου 50%).