Αγορές

Σε χαμηλή τροχιά το χρηματιστήριο - Σε δίνη πιέσεων η ΔΕΗ


Η καταβύθιση της μετοχής της ΔΕΗ, που έχασε σήμερα 4,8% μετά το χθεσινό -1,8%,  ήταν ο βασικός καταλύτης διαμόρφωσης αρνητικού κλίματος στο χρηματιστήριο, δίνοντας τον τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά.

Διπλό αντιστάθμισμα οι αναθεωρημένες επί τα βελτίω εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και οι επικείμενες αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley, με κεντρικό "πρόσωπο" τη ΔΕΗ που αναμένεται να ενταχθεί στον MSCI Greece Standard και στον MSCI Αναδυόμενων Αγορών.

Αρνητική η επίδραση από την αγορά ομολόγων, όπου τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα πιέζονται σήμερα και η απόδοση του 10ετούς ανεβαίνει αυτή την ώρα κατά 5,2 μονάδες βάσεις, υπερβαίνοντας το 1,18%.

Νευρικότητα, διακυμάνεις μικρού εύρους, υποτονική συναλλακτική κίνηση και χαμηλός τζίρος ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ. Η συνολική εικόνα στο ταμπλό δείχνει ότι  η αγορά βρίσκεται σε φάση αναζήτησης στηρίξεων και διαμόρφωσης νέων ισορροπιών, προιν ξεκινήσει μία μεγαλύτερη κίνηση - πιθανότατα ανοδική.

Οι βραχυχρόνιες προοπτικές

Πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Μεικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Strret.  Σχεδόν αμετάβλητος ο DAX, κατά 0,60% ενισχύεται ο βρετανικός FTSE100, κατά 0,25% υποχωρεί ο Dow Jones, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,45%. Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Οσον αφορά τη δυναμική και τις προοπτικές του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, αναλυτές επισημαίνουν ως ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι παρά την πτώση του τελευταίου διημέρου οι βασικοί δείκτες παραμένουν έξω από τη στενή ζώνη συσσώρευσης όπου είχαν κινηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ΓΔ  συνεχίζει να "βλέπει" την καθοριστική αντίσταση στην περιοχή των 923-927 μονάδων, που η διάσπασή της θα ανοίξει το δρόμο για έναν νέο κύκλου ανόδου, με πρώτο στόχο τις 950 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

Η συναλλακτική κίνηση ήταν σήμερα υποτονική και ο τζίρος σε μέτρια-χαμηλά για την εποχή επίπεδα (49 εκατ. ευρώ συν 4,8 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων).Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν  κινήθηκαν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο κόκκινο, με ολιγόλπτες εναλλαγές προσήμων.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από τις 918,21 μονάδες (+0,02%) μέχρι τις 911,90 (-0,67%). Τερμάτισε στις 917,80 με ανεπαίσθητη ποσοστιαία μεταβολή -0,03%).

Σχεδόν αμετάβλητος ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με -0,01% στις 2.212,57 μονάδες. Ανοδο 0,39% σημείωσε ο δείκτης FT40M των mid caps. 

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -1,12%, σημείωσε υψηλό ημέρας +0,15% και έκλεισε με απώλειες 0,48%. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς +1,2%, και Alpha +0,9%. Πρώτη σε απώλειες η Εθνική (-2,8%), καθώς αποδυναμώνονται οι προσδοκίες για ένταξη στον δείκτη MSCI μαζί με τη ΔΕΗ. Eurobank -0,9%, Attica Bank -0,5%, Τρ. Ελλάδος -0,2%..

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: ΟΤΕ +1,6%, ΟΠΑΠ +1,3%, Ελλάκτωρ και Jumbo +1,2%, Coca-Cola, Motor Oil και Aegean +1%.

Στον αντίποδα ΔΕΗ -4,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,7%, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ -1,5%, Βιοχάλκο 1%, ΕΧΑΕ και Lamda -0,6%. 

Στα mid caps και τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση μεγάλη άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι: Autohellas +5%, Epsilon Net +4,3%,  Elton +2,2%, Μοτοδυναμική +1,0%. 

Στον αντίποδα, με τις μεγαλύτερες απώλειες Performanse Tech -5,8%, Intracom -2,6%,  Frigoglass -1,5%.

Διαβαστε επισης