Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στη χρηματιστηριακή αγορά, που επιστρέφει σε καθοδική τροχιά μετά από δύο ημέρες ανάκαμψης, στην οποία πρωταγωνίστησαν οι τραπεζικές μετοχές. Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με θετικό πρόσημο στους δείκτες, αλλά στη συνέχεια η εικόνα επιδεινώνεται σταδιακά. Τα αρχικά κέρδη έχουν χαθεί, το τραπεζικό ταμπλό «κοκκινίζει», οι απώλειες διευρύνονται.
Πηγή αβεβαιότητας και αστάθμητος παράγων για το χρηματιστήριο παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων, όπου πιθανολογείται περαιτέρω όξυνση. Το θέμα αυτό επισκιάζει πλέον «καλά νέα» οικονομικού ενδιαφέροντος, αντισταθμίζοντας και την θετική επίδραση από την προώθηση του ν/σ για το σχέδιο «Ηρακλής», που αφορά την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η σημερινή εικόνα στο ταμπλό ενισχύει την άποψη ότι η ανοδική αντίδραση των δύο τελευταίων ημερών ήταν τεχνικής φύσεως και δεν αλλάζει την κατεύθυνση και τη δυναμική της αγοράς.
Νέο ενδιαφέρον στοιχείο ο μεγάλος όγκος συναλλαγών σε συμβόλαια Παραγώγων Μαρτίου, που υποδηλώνει μετακύλιση ανοιχτών θέσεων στο επόμενο τρίμηνο, με την προσδοκία ότι το ΧΑ θα δει σημαντική διόρθωση μετά το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων τη μεθεπόμενη Παρασκευή.
Μετοχές και δείκτες
Προς το παρόν, πρώτο ζητούμενο για τους long είναι η παραμονή του ΓΔ στην περιοχή των 875-880 μονάδων, που μπορεί να ξαναγίνει βάση στήριξης σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αρχικά υψηλό +0,46% στις 888 μονάδες και στη συνέχεια διολισθαίνει χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε χαμηλό ημέρας, στις 880,4 μονάδες, με απώλειες 0,40%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,45% στις 2.218 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά μέχρι +0,59% και τώρα έχει γυρίσει στο κόκκινο, υποχωρώντας στο -0,60%. Με αρνητικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς και Alpha -1,1%, Attica -0,7%, Eurobank -0,3%, Εθνική -0,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips η ΔΕΗ (+3%) συνεχίζει την κούρσα που ξεκίνησε χθες, μετά τη δημοσιοποίηση προβλέψεων για υψηλή κερδοφορία στην επόμενη χρήση. Μικρά κέρδη (κάτω του 0,5%) καταγράφουν ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Τιτάν, Aegean και Jumbo (-1,3%). Ακολουθούν Motor Oil, Lamda, Cenergy και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,8%.