Επιχειρήσεις

Σε επενδυτική «καραντίνα» οι τράπεζες


Το φάσμα μιάς νέας, άκρως "επώδυνης" ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών επανέρχεται στο προσκήνιο και «τρομάζει» - ή τουλάχιστον προβληματίζει - τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων. Διεθνή funds και επιθετικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια που έχουν στις επιλογές τους την ελληνική αγορά, προτιμούν τώρα να «παγώσουν» τις τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές, παρ' ότι θεωρητικά διαπραγματεύονται σε "τιμές ευκαιρίας", με έκπτωση της τάξεως του 80% έναντι της λογιστικής αξίας.

Του Νώντα Χαλδούπη

Οι ξένοι διαχειριστές κάνουν τους υπολογισμούς τους και εκτιμούν ότι είναι εντελώς απίθανο να εκπληρώσουν οι τράπεζες τους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% μέχρι το τέλος του 2019, χωρίς να απαιτηθεί μια νέα ενίσχυσή τους με πρόσθετα κεφάλαια.

Την εκτίμηση ότι οι τράπεζες θα χρειασθούν νέα κεφάλαια συμμερίζεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που τονίζει με νόημα στην τελευταία έκθεσή του ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών θα πρέπει να διατηρηθούν υψηλοί, "έστω και αν αυτό έχει κόστος".

Μια τόσο γρήγορη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων οδηγεί αναπόφευκτα τις τράπεζες σε σχηματισμό μεγάλου ύψους προβλέψεων τα επόμενα χρόνια, που δεν θα είναι δυνατόν να καλυφθούν από την κερδοφορία τους και θα «πριονίσουν» τους δείκτες επάρκειας κεφαλαίων.

Χωρίς bail-in

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρωτοφανώς αυστηρό καθεστώς εποπτείας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), καθώς είναι οι μόνες στην Ευρώπη (αν εξαιρεθεί η προβληματική ιταλική Monte dei Paschi di Siena) στις οποίες για πρώτη φορά επιβάλλονται προκαθορισμένοι στόχοι μείωσης των προβληματικών δανείων.

Η αρχική προσδοκία των Ελλήνων τραπεζιτών ότι ως τα τέλη 2017 θα είναι πιο «χαλαρή» η εποπτεία για την υλοποίηση των στόχων, έχει οριστικά διαψευσθεί.

Σε περίπτωση που χρειασθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτή θα είναι άκρως επώδυνη για τους μετόχους και όχι για τους καταθέτες, αφού, όπως έχει τονίσει το sofokleousin.gr από τις 4 Αυγούστου, η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει χωρίς bail-in των καταθετών, αλλά με μετατροπή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε μετοχές που θα πάρει το Δημόσιο (https://www.sofokleousin.gr/archives/311990.html).

Δεδομένου ότι οι νέες μετοχές υπέρ του Δημοσίου θα εκδοθούν σε πολύ χαμηλές τιμές, οι άλλοι μέτοχοι των τραπεζών θα υποστούν μεγάλο dilution - "αραίωση" των ποσοστών συμμετοχής.

Σήμερα, τα χαμηλής ποιότητας κεφάλαια των τραπεζών που αντιστοιχούν στις αναβαλλόμενες επιστροφές φόρων φθάνουν στο 45% των συνολικών κεφαλαίων. To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προτείνει να μείνουν «στην άκρη» τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν για τις τράπεζες.
Αν υποτεθεί ότι για ένα ποσό αυτής της τάξεως, δηλαδή  για 10 δισ. ευρώ, θα εκδοθούν φθηνές μετοχές των τραπεζών υπέρ του Δημοσίου, είναι προφανές ότι οι συμμετοχές των ιδιωτών σχεδόν θα... σβήσουν από το χάρτη.