Μετά από μια μακρά περίοδο πολυδιάσπασης και εσωστρέφειας την τελευταία 5ετία, η ελληνική κεντροαριστερά στοχεύει στην ενοποίησή της με την εκλογή ηγεσίας του νέου ενιαίου φορέα στο β' γύρο αυτή την Κυριακή.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και οι 210.505 πολίτες που ψήφισαν στον α' γύρο, καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά και του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη οι οποίοι αναγνωρίζουν από κοινού ότι η μαζική συμμετοχή δίνει στο εγχείρημα και τον νικητή των εκλογών την απαραίτητη νομιμοποίηση να προχωρήσει στην επόμενη μέρα για την Κεντροαριστερά, χωρίς αμφισβητήσεις.
Αρκετά ικανοποιητικός είναι και ο ρυθμός προσέλευσης των μελών και φίλων για να ψηφίσουν τη νέα ηγεσία Αρκετά ικανοποιητικός είναι και ο ρυθμός προσέλευσης των μελών και φίλων για να ψηφίσουν τη νέα ηγεσία.
Αρκετά ικανοποιητικός είναι την Κυριακή -παρά την κακοκαιρία- ο ρυθμός προσέλευσης των μελών και φίλων για να ψηφίσουν τη νέα ηγεσία. Μέχρι τις 12.15 το μεσημέρι της Κυριακής είχαν προσέλθει στις κάλπες 63.000 ψηφοφόροι.
Στο Καματερό και το Ηράκλειο αντίστοιχα ψήφισαν οι δύο «μονομάχοι», η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για τη νίκη», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε: «Σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες στις κάλπες, αποφασίζουν για τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς. Όλες οι γενιές συμπορεύονται».
Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για «φλόγα ελπίδας που δεν θα πρέπει να σβήσει».
Οι κάλπες που έχουν στηθεί ανά την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, θα κλείσουν στις οκτώ το βράδυ, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο, χωρίς βεβαίως σήμερα να απαιτούνται χρήματα και συμπλήρωση κάποιας φόρμας.
Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, που σημαδεύτηκε, πάντως, από την ανείπωτη τραγωδία στην Μάνδρα Αττικής, οι δύο «φιναλίστ» εστίασαν στην ανάγκη ενότητας του χώρου την επόμενη μέρα, αλλά και στην προσπάθεια δημιουργίας όσο το δυνατόν περισσότερων συμμαχιών.
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή υιοθέτησε την πρόταση των δυο υποψηφίων να συγκεντρωθούν την Κυριακή σε κάθε εκλογικό τμήμα δωρεές υπέρ των πληγέντων από τη θεομηνία της Δυτικής Αττικής.
Η Φώφη Γεννηματά ξεκινάει από τη θέση ισχύος που της δίνει το 41.3% του πρώτου γύρου.
Ανοιχτή στήριξη στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει και όλοι οι επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων που συναποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη:
Χωρίς να δίνει επισήμως «γραμμή», ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει μεν «εγγυητής της ενότητας ως ο τελευταίος πρωθυπουργός της Δημοκρατικής Παράταξης», αλλά δεν κρύβει την προτίμησή του προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια γραμμή ακολουθούν και άλλα κορυφαία στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, όπως ο Δημήτρης Ρέππας, που μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη “Πολύ καλό γραμματέα του Βενιζέλου”, δείχνοντας προς την μεριά της Γεννηματά.
Δημόσια στήριξη στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προσέφεραν ακόμα ο Γιάννης Τούντας και ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, ενώ τη θέση του διαχώρισε ο Νίκος Διακουλάκης.
Την προτίμηση της προς την Φώφη Γεννηματά έδειξε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, που συνεδρίασε την Πέμπτη. Δημόσια δήλωση υπέρ της έκανε ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Μπουλμπασάκος, ενώ το... μάτι φαίνεται να της έκλεισε, χωρίς, πάντως, να τοποθετηθεί ρητά επί της προτίμησής του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Επιπλέον Γιάννης Ραγκούσης και Απόστολος Πόντας, δύο εκ των υποψηφίων μέχρι πριν από μία εβδομάδα, έκαναν δημόσια δήλωση υπέρ της Φώφης Γεννηματά.
Στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη τάχθηκε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.
Να μην πάρει επισήμως δημόσια θέση αποφάσισε το Ποτάμι με τον Σταύρο Θεοδωράκη να δείχνει μια διακριτική προτίμηση στη κα Γεννηματά. Ωστόσο, ξεκάθαρα υπέρ της Φώφης Γεννηματά εκφράστηκε και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του Ποταμιού, Οντίν Λιναρδάτου, ενώ την προτίμησή τους προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν εμμέσως πλην σαφώς ο εκπρόσωπος Τύπου -και πρώην συμφοιτητής της στο Πολιτικό της Νομικής- Δημήτρης Τσιόδρας και ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης.
Πιο κοντά στη Φ. Γεννηματά, χωρίς να εκφράζονται δημοσίως, είναι ο εκδότης της «Μεταρρύθμισης» Γιάννης Μεϊμάρογλου, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Βουλής με το Ποτάμι Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος συναντήθηκε σε πολύ καλό κλίμα με τη Φώφη Γεννηματά μέσα στην εβδομάδα.
Από την άλλη δεν ήταν λίγα τα στελέχη που τάχθηκαν δημοσίως υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη. Μεταξύ αυτών ήταν ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, οι ευρωβουλευτές Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος και ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Καρκατσούλης, καθώς και η Κίνηση του Παναγιώτη Βλάχου «Μπροστά», που στήριζε μέχρι πρότινος τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Αντιστοίχως, θέση απέφυγε να πάρει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, δεδομένου ότι ανακοίνωσε ήδη τη δημιουργία ξεχωριστής τάσης στο εσωτερικό του νέου φορέα, αμέσως μετά τη συγκρότησή του.
Κόντρα για το debate
Το Σάββατο πάντως, οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ των επιτελείων των δύο «μονομάχων», με αφορμή τα όσα υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση όλων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έστω και την τελευταία στιγμή το debate μεταξύ των δύο, που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή και ακυρώθηκε εξαιτίας της κήρυξης εθνικού πένθους για τη φονική θεομηνία στη Μάνδρα.
Ωστόσο η Χαριλάου Τρικούπη έδωσε στη δημοσιότητα παλιότερες επιστολές, στις οποίες προέκυπτε ότι η πλευρά Ανδρουλάκη ήταν αυτή που δεν ήθελε την τηλεμαχία το Σάββατο.
Νέα διάψευση ήρθε μετά τις δηλώσεις της κ. Γεννηματά από το περιβάλλον του κ. Ανδρουλάκη. Όπως αναφέρουν κύκλοι του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιου για την ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης, «αποτελεί προσβολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Αλιβιζάτο - του οποίου η συμβολή στην διαδικασία εκλογής αναγνωρίζεται από όλους - και προς τον συνυποψήφιο Ν. Ανδρουλάκη, να διαψεύδονται και να διαστρεβλώνονται γεγονότα τα οποία αμφότεροι επιβεβαίωσαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους».
Το στίγμα
Οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί θέλησαν την ύστατη ώρα να στείλουν τα δικά τους μηνύματα προς τους ψηφοφόρους και να τους προσκαλέσουν στις κάλπες, με φόντο το μεγάλο στοίχημα της συμμετοχής.
«Καθαρή εντολή σημαίνει εντολή ενότητας και αλλαγής. Αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης. Νέος φορέας χωρίς τις παθογένειες του χθες, με δημοκρατία και αποτελεσματικότητα», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, διαμηνύοντας ότι από τη συγκεκριμένη μάχη «δεν υπάρχουν χαμένοι, αφού όσοι συμβάλλαμε για να φτάσουμε μέχρι εδώ συνεχίζουμε όλοι μαζί με μεγάλο κερδισμένο την παράταξη».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι από σήμερα «αλλάζουμε σελίδα, αλλάζουμε νοοτροπία», ευελπιστώντας στην ψήφο των πολιτών που την περασμένη Κυριακή είχαν επιλέξει τους υπόλοιπους υποψηφίους.