Σαρωτικές μετακινήσεις εφοριακών ελεγκτών δρομολογεί η ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2019, με στόχο να σπάσουν τα όποια «στεγανά» έχουν δημιουργηθεί.
Πρόκειται για τις «κυκλικές» μεταθέσεις των εφοριακών υπαλλήλων και ειδικά των ελεγκτών, οι οποίοι μετά από μια περίοδο παραμονής σε μια συγκεκριμένη υπηρεσία και κυρίως σε μια συγκεκριμένη περιοχή, θα μετατεθούν σε άλλη υπηρεσία με άλλη χωρική αρμοδιότητα.
Στόχος των κινήσεων αυτών που θα αφορά βασικά τους ελεγκτές και που αποτελεί μια πάγια και επιβεβλημένη πρακτικής το εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα ξεσηκώνει διαμαρτυρίες για δήθεν διώξεις των εφοριακών υπαλλήλων, είναι να μην δημιουργούνται πελατειακές σχέσεις μεταξύ εφοριακών και λογιστών και ελεγχόμενων σε κάθε περιοχή. Αυτό αποτρέπεται με την κυκλική μετάθεση ανά τριετία.
Την σχετική εξαγγελία έκανε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Όπως είπε στο μήνυμά του προς τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, το 2019 η Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. στοχεύει «στην εσωτερική ανανέωση και την ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης, αμεροληψίας και ακεραιότητας» κι ότι, στο πλαίσιο αυτό «είναι αναγκαίο, σε πρώτη φάση στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, να προχωρήσουμε σε μετακινήσεις, με αντικειμενικά κριτήρια, των στελεχών μας που υπηρετούν στην ίδια περιφερειακή μονάδα για πολλά χρόνια, αφού λάβουμε υπόψη και τις προτιμήσεις τους».
Καταπολέμηση διαφθοράς
Η καταπολέμηση της διαφθοράς στους κόλπους της ΑΑΔΕ είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της διοίκησης, που έχει ενταχθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο, το οποίο για το 2018 προέβλεπε τη διενέργεια 28 εσωτερικών ελέγχων κατ΄ ελάχιστο.
Επίσης προέβλεπε τη διενέργεια 130 ελέγχων περιουσιακής κατάστασης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων καθώς και υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε. και τη διεκπεραίωση τουλάχιστον του 85% του συνόλου των καταγγελιών που περιέρχονται στη γνώση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.
Παράλληλα, αξιολογήθηκε το 97,6% των καταγγελιών που αφορούν σε εμπλοκή των υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε. σε υποθέσεις διαφθοράς και παράνομες πράξεις και πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω έλεγχοι:
- Περιουσιακής κατάστασης Προϊσταμένων: πραγματοποιήθηκαν 36 έλεγχοι και βρέθηκαν 2 περιπτώσεις με αδικαιολόγητη προέλευση περιουσιακών στοιχείων.
- 96 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων και βρέθηκαν 6 με αδικαιολόγητη προέλευση περιουσιακών στοιχείων.
- 142 έλεγχοι εντοπισμού ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων, και βρέθηκαν παραβάσεις στις 26 περιπτώσεις, στις οποίες εμπλέκονται 29 υπάλληλοι.