Το βράδυ της 17ης Αυγούστου αστυνομικοί με πολιτικά άρχισαν να πραγματοποιούν επισκέψεις σε σπίτια υποστηρικτών του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, τα προσωπικά δεδομένα των οποίων μαζί με τις διευθύνσεις τους διέρρευσαν στο διαδίκτυο, κατήγγειλε ο ιστότοπος OVD-info, που καταγράφει τις συλλήψεις ατόμων από τις αρχές.
Ο OVD-info ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 20 επισκέψεις σε άτομα που είχαν καταχωρήσει τα στοιχεία τους στις ιστοσελίδες «Έξυπνη ψηφοφορία», «Ελευθερία στον Ναβάλνι», είτε έστελναν χρήματα στο «Ίδρυμα καταπολέμησης της διαφθοράς» (FBK) που έχει δημιουργήσει ο Ναβάλνι.
Το «Ίδρυμα καταπολέμησης της διαφθοράς» (FBK) και άλλες οργανώσεις που έχει δημιουργήσει ο Ναβάλνι έχουν με δικαστική απόφαση χαρακτηρισθεί εξτρεμιστικές οργανώσεις και έχουν τεθεί εκτός νόμου και ως εκ τούτου η συμμετοχή σ’ αυτές ή χρηματικές συνδρομές προς αυτές μπορούν να αποτελέσουν πράξεις για τις οποίες μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη. Το «Ίδρυμα καταπολέμησης της διαφθοράς» έχει επίσης καταχωρηθεί στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων».
Όπως γράφει το OVD-info, οι αστυνομικοί ζητούσαν από τα άτομα τα σπίτια των οποίων επισκέφθηκαν, εξηγήσεις για τις καταβολές χρηματικών συνδρομών στο FBK και αλλά και για το πώς τα ονόματά τους βρέθηκαν στις βάσεις δεδομένων των οργανώσεων αυτών, χωρίς οι ίδιοι οι αστυνομικοί να εξηγούν πώς βρέθηκαν τα προσωπικά αυτά δεδομένα στα χέρια τους.
Ένα άτομο δήλωσε στο OVD-info, ότι η αστυνομία του ζήτησε να καταθέσει εναντίον του Ναβάλνι, αναφέροντας ότι ο Ναβάλνι διέρρευσε τα προσωπικά του δεδομένα.
Η αστυνομία επισκέφθηκε τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Novaya Gazeta και δημοτικό σύμβουλο Ιλιά Αζάρ, η διεύθυνση του οποίου υπήρχε στην βάση δεδομένων που διέρρευσε στο διαδίκτυο. Ο δημοσιογράφος εκείνη την ώρα δεν βρίσκονταν στο σπίτι του, αλλά οι αστυνομικοί είπαν στους γείτονες ότι ο ίδιος ο Αζάρ έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι τα προσωπικά του δεδομένα διέρρευσαν στο διαδίκτυο.
Ο συνεργάτης του Ναβάλνι Λεονίντ Βολκόφ χαρακτήρισε τις ενέργειες της αστυνομίας «συνήθη τρομοκρατία» που αποσκοπεί να εκφοβίσει τον κόσμο που θέλει να συμμετάσχει στην «Έξυπνη ψηφοφορία», να υποστηρίξει την ομάδα του Ναβάλνι και να δηλώνει ανοιχτά τις πολιτικές του απόψεις. Σύμφωνα με τον Βολκόφ, ούτε ένας απ’ όσους επισκέφθηκε η αστυνομία δεν «παραδέχθηκε ότι έπεσε θύμα» και δεν έγραψε καμία αναφορά. «Χτυπούσαν τις πόρτες, έπαιρναν τηλέφωνο, η συμπεριφορά τους ήταν απειλητική. Φόβιζαν τον κόσμο. Και τι ήθελαν; Πρότειναν στους ανθρώπους ‘να παραδεχθούν ότι υπήρξαν θύματα των ενεργειών του FBK’ για την διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων», έγραψε ο Βολκόφ στο Telegram περιγράφοντας τις νυχτερινές επισκέψεις της αστυνομίας στα σπίτια των συμπαθούντων τον Ναβάλνι.
Η διαρροή της βάσης δεδομένων με τα στοιχεία των ανθρώπων που καταχώρησαν τα στοιχεία τους στην ιστοσελίδα «Ελευθερία στον Ναβάλνι», και οι οποίοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις συμπαράστασης, έγινε τον Απρίλιο. Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι είχαν κατηγορήσει για την «διαρροή» τον πρώην συνεργάτη τους Φιόντορ Γκαραζάνκο. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά ότι προέβη στην διαρροή. Ωστόσο μερικοί εκ των οποίων τα προσωπικά τους δεδομένα διέρρευσαν στο διαδίκτυο, απολύθηκαν από τις δουλειές τους ή βρέθηκαν αντιμέτωποι με διαφόρων ειδών προβλήματα.
Τον Ιούλιο προγραμματιστές είχαν προειδοποιήσει την ομάδα του Ναβάλνι ότι η ιστοσελίδα «Έξυπνη ψηφοφορία» είχε τρωτά σημεία, μέσω των οποίων δεν ήταν δύσκολο «να κλέψουν» τη βάση δεδομένων.
Πηγές: AFP, Novaya Gazeta, Kommersant