Διεθνή

Ρωσία: Στις 10/5 η πρώτη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν και Συρίας για την επίλυση του συριακού


Οριστικοποιήθηκε για τις 10 Μαΐου, στη Μόσχα, η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν και Συρίας για τη Συρία, όπως ανακοίνωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο 24TV.

Το ζήτημα της Συρίας και η διευθέτηση της κρίσης από τον εμφύλιο που μαστίζει τη χώρα για 12 χρόνια, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, καθώς το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα που γιγαντώθηκε το 2015 συνεχίζει να κρέμεται ως Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από την χώρα μας.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η διοίκηση της Μόσχας επιβεβαίωσε την ημερομηνία για την πρώτη τετραμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Συρίας που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 10 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ δεν είναι σαφές ποιος θα συμμετάσχει στη συνάντηση από το Ιράν και ότι αν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντουλαχιάν ταξιδέψει στην Αφρική με τον Ιρανό πρόεδρο Ιμπραχίμ Ρεϊσί, ένας άλλος αξιωματούχος θα έρθει στη Μόσχα.

Το θέμα της Συρίας είναι ένα από τα ζητήματα που έχει σηκώσει η αντιπολίτευση στην Τουρκία, καθώς περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες φιλοξενούνται στη χώρα για σχεδόν 9 χρόνια, προκαλώντας δυσαρέσκεια στους Τούρκους πολίτες.

Επιπρόσθετα η Κυβέρνηση Ερντογάν διεξάγει έναν διαρκή πόλεμο με τις ομάδες του YPGπου βρίσκονται στα τουρκο-συριακά σύνορα, για να δημιουργήσει μια ασφαλή και ελεγχόμενη ζώνη ενάντια σ’ αυτές τις ομόδες.

Έτσι αναφερόμενος στις δηλώσεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία σχετικά με το συριακό ζήτημα, ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε στον Κιλιτσντάρογλου ο οποίος λέει ότι «το YPG δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση» τονίζοντας ότι το YPGείναι προέκταση του ΡΚΚ που αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Συνεχίζοντας απέκρουσε τις απόψεις του ηγέτη του CHPπου θέλει την Τουρκία να αποσύρεται από την Συρία και την παύση των επιχειρήσεων στο Ιράκ, λέγοντας ότι «η αποχώρησή μας από αυτά τα μέρη σημαίνει ότι η απειλή της τρομοκρατίας θα φτάσει στα σύνορά μας και στο κατώφλι μας. Σημαίνει επίσης ότι ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης θα έρθει στην πόρτα μας».

Ο Τσαβούσογλου θεωρεί επίσης, ότι το καθεστώς Άσαντ δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτές τις περιοχές και μια ενδεχόμενη αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τις περιοχές αυτές ενδεχομένως να προκαλέσει μια νέα αναζωπύρωση του εμφυλίου στη Συρία, με αποτέλεσμα ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η δέσμευση του αραβικού κόσμου με το καθεστώς Άσαντ είναι σημαντική για να μπορέσουν οι εκτοπισμένοι Σύριοι να επιστρέψουν στη χώρα τους, σημείωσε ότι οι περισσότερες χώρες δεν θέλουν να δώσουν λευκή επιταγή στο καθεστώς Άσαντ να επιστρέψει στον Αραβικό Σύνδεσμο σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Σύμφωνα με τον ίδιο το καθεστώς Άσαντ πρέπει να λάβει μέτρα όσον αφορά την πολιτική διαδικασία, καθώς αυτός είναι ο τρόπος που μπορεί να ενωθεί και πάλι η Συρία, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει επαφή με τον συριακό καθεστώς κι αυτή η επαφή λειτουργεί προς το παρόν, αφήνοντας να αιωρείται το ερώτημα αν θα υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία στην συνάντηση των τεσσάρων ΥΠΕΞ.

Τέλος εφιστώντας την προσοχή στις πολιτικές του καθεστώτος Άσαντ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «η συριακή κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα σε αυτό το ερώτημα. Πιστεύετε ακόμη σε μια στρατιωτική λύση ή είναι δυνατή μια πολιτική λύση; Δεν υπάρχει μέση λύση μεταξύ αυτών των δύο. Μια στρατιωτική λύση δεν είναι δυνατή. Εάν η διοίκηση λάβει θέση υπέρ μιας πολιτικής λύσης, οι πιθανότητες αυξάνονται. Αν πει «θα συνεχίσω να πολεμάω με όλους ό,τι κι αν γίνει», θα χρειαστούν δεκαετίες. Τότε υπάρχει ο κίνδυνος η Συρία να διαιρεθεί και οι άνθρωποι να μεταναστεύσουν επειδή η οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της δεν είναι τόσο καλή».