Επιχειρήσεις

Reggeborgh/Holterman: Από το σκάνδαλο WorldOnline στην Ελλάκτωρ


Στη χρηματιστηριακή αγορά είναι λίγο-πολύ γνωστοί οι ιδιοκτήτες/μεγαλομέτοχοι εισηγμένων εταιρειών που ενδιαφέρονται περισσότερο για τις μετοχές τους, παρά για την ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρήσεων τους. Ασχολούνται  πρωτίστως με το “κωουτσάρισμα” των μετοχών τους, λίγο με το “σουλούπωμα” των εταιρειών ώστε να φαίνονται ελκυστικές για επένδυση και ελάχιστα έως καθόλου με το επιχειρηματικό τους αντικείμενο.

Ενα τέτοιο προφίλ επιχειρηματία-επενδυτή-χρηματιστηριακού κερδοσκόπου έχει δημιουργήσει και ο επικεφαλής του ολλανδικού γκρουπ Reggeborgh, που έκανε ένα γρήγορο “πέρασμα” από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και συνεχίζει να “αλωνίζει” στον κλάδο κατασκευών, έχοντας αποκτήσει τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με τους έτερους μεγαλομετόχους, τους εφοπλιστές Μπάκο-Καϋμενάκη.

Πέρα από όσα λέγονται και γράφονται με οικονομικά στοιχεία και αριθμούς, το στυλ του πολυπράγμονα επενδυτή-κερδοσκόπου Χένρι Χόλτερμαν (φωτό) αναδύεται εναργέστερα από την αφήγηση Ελληνα μεγαλοεπιχειρηματία που συναντήθηκε πρόσφατα μαζί του:

“Στη μιάμιση ώρα που κράτησε η συνάντηση, ο Χόλτερμαν κοίταζε κάθε τόσο ένα από τα δύο κινητά τηλέφωνα που είχε αφήσει στο τραπέζι. Ανησύχησα, φοβήθηκα μήπως του είναι εντελώς αδιάφορη η συζήτηση, ή μήπως είναι ένα ψυχολογικό παιχνίδι ισχύος. Αργότερα είδα ότι στο κινητό του είχε ανοιχτές εφαρμογές συναλλαγών σε μετοχές και σε νομίσματα. Εδινε την εντύπωση εθισμένου στον χρηματιστηριακό τζόγο...”.

"Σώγαμπρος σε μεγάλο σπίτι"

Οσα έχουν γίνει γνωστά για τη μέχρι τώρα πορεία του στις μπίζνες και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, συνηγορούν σ' αυτή την άποψη.
Ηταν ελεγκτής του ολλανδικού ΣΔΟΕ και πήγε να ελέγξει την VolkerWessels, κορυφαία ολλανδική εταιρεία του κατασκευαστικού κλάδου, με επενδυτικό βραχίονα την Reggeborgh. Εκεί γνώρισε τη Γκερίτα,  μία από τις δύο κόρες του του ιδιοκτήτη Ντικ Βέσελς. Την παντρεύτηκε και ο πεθερός του θεώρησε ότι βρήκε κάποιον που είχε τις γνώσεις και την ικανότητα να αναλάβει τα ηνία του ομίλου.

Ο Ντικ Βέσελς ήταν ήδη ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ολλανδίας, με περιουσία 3,6 δισ. ευρώ, γνωστός για το αυστηρό καλβινιστικό εργασιακό ήθος, μια παραδοσιακή φιγούρα της χώρας και της εποχής του. Διατηρούσε σχέσεις με την βασιλική οικογένεια, αλλά απέφευγε την επίδειξη. Εμενε σε ένα απλό σπίτι στην επαρχία Rijsen και δεν ήθελε να εμπλέκεται σε περίεργες συναλλαγές.

Στο κυνήγι του γρήγορου κέρδους

 Το πρόβλημα προέκυψε ότι ο Χόλτερμαν άρχισε χρηματιστηριακά  παιχνίδια, ακολουθώντας αμφιλεγόμενη στρατηγική: Εντοπίζει εταιρείες - στόχους, εξασφαλίζει ενημέρωση μέσα από την εταιρεία, επενδύει και  αποχωρεί γρήγορα μόλις καταγράψει κέρδη.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ανάλογη τακτική ακολουθεί και στην Ελλάδα, όπου εμφανίστηκε ως μακροπρόθεσμος επενδυτής, με τοποθετήσεις της Reggeborgh αρχικά στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά στην Ελλάκτωρ και στη συνέχεια με (διαψευσθείσες) φήμες για στρατηγική συμμετοχή στην Attica Bank.

  Η προτίμηση του σε γρήγορες επιχειρηματικές κινήσεις που συνδυάζονται με χρηματιστηριακή κερδοσκοπία είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο ο Βέσσελς αποφάσισε να απομακρύνει τον γαμπρό του από το τιμόνι του επενδυτικού βραχίονα του ομίλου. Ο Χένρι Χόλτερμαν τέθηκε εκτός εταιρίας το 2002 και επέστρεψε μετά το 2008.

Βασική αιτία ήταν η εμπλοκή του  στη σκανδαλώδη υπόθεση της WorldOnline. H εταιρία αυτή ήταν μία από τις πρώτες που αποφάσισε να επεκταθεί στην παροχή υπηρσιών διαδικτύου, αντλώντας κεφάλαια από το χρηματιστήριο. Ο Χολτερμαν είδε την ευκαιρία και έσπευσε να αποκτήσει στρατηγικό πακέτο της WorldOnline.

Εσωτερική πληροφόρηση

Η εταιρεία εισήλθε στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ με δημόσια εγγραφή και γρήγορα η Reggeborgh ρευστοποίησε τη συμμετοχή της, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη. Η συνέχεια ήταν δραματική – για τους μικρομετόχους, όχι για τον Χόλτερμαν.

Η WorldOnline είχε ιδρυθεί από την Νίνα Μπρινκ, η οποία μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την διοίκηση της εταιρίας που είχε ιδρύσει. Η μετοχή αρχίζει να κατρακυλάει και η αγορά έκπληκτη μαθαίνει ότι λίγο πριν από τις ανακοινώσεις της Μπρινκ,  η Reggeborgh και ο Χόλτερμαν είχαν ολοκληρώσει το «ξεφόρτωμα», ρευστοποώντας όλες τις μετοχές που κατείχαν.

Κι ενώ η Ενωση Μικρομετόχων-Επενδυτών προσέφευγε στα δικαστήρια για παραβάσεις των χρηματιστηριακών κανόνων, η Μπρινκ κατέθεσε αγωγή εναντίον της Reggeborgh, διεκδικώντας αποζημίωση 182,7 εκατ. ευρώ. Υποστήριζε ότι ο Χόλτερμαν της είχε υποσχεθεί αμοιβή-μπόνους για την επιτυχημένη δημόσια εγγραφή. Μάλιστα η αμοιβή αυτή αναφέρονταν σε επιστολή που της είχε στείλει ο ίδιος ο Χόλτερμαν τον Φεβρουάριο του 2000.
Σε απλά λόγια, ο Χόλτερμαν υπόσχονταν αμοιβή στην επικεφαλής της εταιρείας στην οποία είχε επενδύσει και από την οποία προφανώς είχε εσωτερική ενημέρωση!

Το δικαστήριο όρισε την εξέταση των μαρτύρων για το διάστημα Απρίλιος- Σεπτέμβριος 2000. Ξφνικά τον Απρίλιο ανακοινώνεται ότι οι δύο πλευρές έφθασαν σε συμφωνία και η αγωγή αποσύρεται. Προφανώς ο Χόλτερμαν δέχθηκε να αποζημιώσει την Μπρινκ. Ομως η εμπλοκή του στο σκάνδαλο είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από την οικογενειακή επιχείρηση της συζύγου του, στην οποία επέστρεψε όταν πλέον ο πεθερός του εμφάνισε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα