Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν ότι η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων ενισχύει τις πιθανότητες μιας πρώιμης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Απρίλιο λόγω της απότομης αύξησης του κόστους της ενέργειας και των υπηρεσιών, σύμφωνα με το γραφείο στατιστικών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σϋμφωνα με το Reuters, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 1,6% σε ετήσια βάση, από 1,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Οι τιμές της ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αυξήθηκαν κατά 10,4 σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, προσθέτοντας 0,96 ποσοστιαίες μονάδες στο τελικό ποσοστό πληθωρισμού. Χωρίς αυτούς τους δύο δείκτες οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 0,8% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας επιβράδυνση από την ετήσια αύξηση 1% τον Μάρτιο. Οι τιμές των υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της ευρωζώνης, αυξήθηκαν 0,9% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.
Υπερδιπλασιάστηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βρετανία τον Απρίλιο, φτάνοντας στο 1,5% από 0,7% τον Μάρτιο. Η άνοδος των τιμών Ενέργειας και της ένδυσης βοήθησαν να ενισχυθούν οι τιμές καταναλωτή. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές Ενέργειας και άλλων ευμετάβλητων προϊόντων, επιταχύνθηκε στο 1,3% σε ετήσια βάση. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναφέρει ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα υπερβεί τον στόχο του 2% και θα φτάσει το 2,5% στο τέλος του 2021. Την άνοδο θα οδηγήσουν η αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, η λήξη τον Σεπτέμβριο της έκτακτης μείωσης του ΦΠΑ στον τομέα της φιλοξενίας αλλά και η σύγκριση με τη χαμηλό πληθωρισμό της περσινής χρονιάς.
Τα υψηλά επίπεδα χρέους και μία φούσκα στις τιμές των ακινήτων είναι από τις μεγαλύτερες οικονομικές αδυναμίες της Ευρώπης και αποτελούν βαρίδια για την ανάκαμψή της από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Οι χώρες αντιμετωπίζουν μία ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ μίας πρόωρης προσαρμογής των μέτρων στήριξης, η οποία μπορεί να συμβάλει σε ένα κύμα εταιρικών χρεοκοπιών, και στη διατήρηση των μέτρων στήριξης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, διατηρώντας έτσι στη ζωή μη βιώσιμες εταιρείες», ανέφερε η ΕΚΤ. Η συνεχιζόμενη ανάγκη για στήριξη του ιδιωτικού τομέα μπορεί να ενισχύσει τις ανησυχίες για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους των ευάλωτων χωρών της περιοχής, δεδομένου ότι το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πολύ πέρυσι, πρόσθεσε. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι είναι χαμηλοί οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι από το υψηλότερο δημόσιο χρέος, δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων και της πρόσφατης τάσης για την έκδοση πολύ μακροπρόθεσμων ομολόγων που «κλειδώνουν» τα χαμηλά επιτόκια. Οι τιμές των ακινήτων αποτελούν μία άλλη πηγή αδυναμίας, ιδιαίτερα αυτές των εμπορικών ακινήτων, μίας αγοράς που χαρακτηριζόταν από υψηλή ζήτηση και υπερβολικές αποτιμήσεις στα προ της πανδημίας χρόνια. Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων αντιμετωπίζουν ήδη σημαντική διόρθωση καθώς η πανδημία αλλάζει τις εργασιακές συνήθειες, ενώ είναι πιθανές και περαιτέρω μειώσεις τους, οδηγώντας σε πιθανές πιστωτικές απώλειες ή σε συμπίεση των ενεχύρων. «Η αυξανόμενη υπερτίμηση τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει περιθώριο για σημαντική μείωση των τιμών, καθώς η πλειονότητα των επενδυτών δηλώνουν ότι οι αποτιμήσεις δεν έχουν πιάσει πάτο ακόμη… Η δραστηριότητα παρέμεινε στα μισά περίπου επίπεδα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου, συγκαλύπτοντας πιθανόν μία περαιτέρω μείωση στις τιμές των ακινήτων». Αυτό είναι δυνητικά ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς οι χορηγήσεις δανείων για εμπορικά ακίνητα αντιστοιχούν στο 7% της έκθεσης των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρει η έκθεση της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την ίδια, οι αγορές οικιστικών ακινήτων είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά η υπερτίμηση, εν μέρει λόγω των πολύ φθηνών δανείων, είναι ήδη φανερή. «Ο κίνδυνος μίας διόρθωσης στις αγορές κατοικιών έχει αυξηθεί εν μέσω ενδείξεων για υψηλές αποτιμήσεις στην Ευρωζώνη ως σύνολο», ανέφερε η ΕΚΤ. Ο καθοδικός κίνδυνος για τις τιμές των κατοικιών προοιωνίζεται μία επιβράδυνση της αύξησης των τιμών το επόμενο έτος, αλλά δεν αναμένεται μία μείωσή τους, πρόσθεσε.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρίες πληρωμών να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Προειδοποίησε επίσης τους επενδυτές να αποφεύγουν κερδοσκοπικές συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 436.68 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.44%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,938.1 μονάδες, με πτώση 1.68%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,950.63 μονάδες, χάνοντας 1.19%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,113.75 μονάδες, με βουτιά 1.77%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,262.55 μονάδες, διολίσθησε 1.43%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,495.5 μονάδες, με άνοδο 1.55%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,066 μονάδες, πέφτοντας 1.28%.