Οικονομία

Ψήνεται κυβερνητική παρέμβαση-ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά


Ασπίδα προστασίας 1η κατοικίας, από τους πλειστηριασμούς επιχειρεί να βάλει σε μόνιμη βάση η κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει τυχόν υπερβάλλοντα ζήλο των τραπεζών, ενώ παράλληλα προωθεί σχέδιο για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος συναντήθηκε με στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και αφού συζήτησε αναλυτικά το χρονίζον πρόβλημα που υπάρχει, προχώρησε σε κινήσεις, οι οποίες υποκρύπτουν παρέμβαση για την προστασία της 1ης κατοικίας.

Συγκεκριμένα ζήτησε από το ΤΧΣ και την ΕΕΤ, τον αριθμό των στεγαστικών δανείων που είναι ύψους μέχρι 250.000 ευρώ, αλλά και το ποσοστό που αυτά καταλαμβάνουν στο σύνολο των κόκκινων δανείων.

Στόχος είναι να διαπιστώσει το βάρος των μικρομεσαίων κόκκινων δανείων στο σύνολο των κόκκινων χαρτοφυλακίων, ώστε να τεθούν και οι προτεραιότητες, ως προς την αντιμετώπισή τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που μελετά ο υπουργός Επικρατείας, θα περιλαμβάνει μια «ασπίδα» για τα κόκκινα στεγαστικά που αφορούν πρώτη κατοικία και το ύψος τους είναι έως 250.000 ευρώ ή και η αξία της κατοικίας είναι μέχρι 250.000 ευρώ.

Σήμερα, τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια  ανέρχονται στα 28 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 44% των συνολικά χορηγηθέντων στεγαστικών δανείων αξίας 63,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά, ποσοστό το 42% (11,5 δισ. ευρώ) έχουν ήδη καταγγελθεί, ένα ποσοστό 33% (9,1 δισ. ευρώ) βρίσκονται σε καθυστέρηση αποπληρωμής των δόσεων άνω των 90 ημερών και ποσοστό 25% (6,9 δισ. ευρώ) θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης καθώς αρκετά από αυτά ενώ ρυθμίστηκαν μέσα σε λίγους μήνες «ξανακοκκίνισαν».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σαφώς υφίσταται πρόβλημα, ενώ σε κάθε περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να βγει σε πλειστηριασμό σπίτι που αποτελεί 1η και μοναδική κατοικία του δανειολήπτη.

Μέχρι τώρα οι συμβολαιογράφοι και οι τράπεζες διαβεβαιώνουν, πως οι πλειστηριασμοί δεν αφορούν λαϊκές κατοικίες, αλλά κυρίως επαγγελματικά ακίνητα και κατοικίες που δεν είναι πρώτη κατοικία του οφειλέτη. Υπάρχει μια άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες να μην βγει στο σφυρί πρώτη κατοικία αξίας κάτω των 300.000 ευρώ. Ωστόσο η συμφωνία αυτή είναι «άτυπη» επειδή απλά δεν μπορεί λόγω των απαγορεύσεων του SSM να δημοσιοποιηθεί, αλλά ισχύει στην πράξη, όπως διαβεβαιώνουν τράπεζες και συμβολαιογράφοι.

Η 1η κατοικία προστατεύεται με την ένταξη το ν. Κατσέλη – Σταθάκη, ο οποίος προϋποθέτει βέβαια πως ο οφειλέτης δεν μπορεί να κατέχει άλλο ακίνητο.
Επίσης, εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις, που η 1η κατοικία είναι βίλα  ή ακίνητο μεγάλης αξίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Φλαμπουράρης και το επιτελείο του εξετάζουν το πώς θα εφαρμοστεί  μια οριζόντια ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά, κατά το πρότυπο που προτείνουν σποραδικά οι τράπεζες στους δανειολήπτες, αλλά δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.

Πρόκειται για τη μέθοδο «Split and Freeze» που σημαίνει σε απλά λόγια ότι το εναπομείναν υπόλοιπο του δανείου που είτε δεν εξυπηρετείται, είτε εξυπηρετείται με δυσκολία, θα χωρίζεται σε δύο σχεδόν ίσα μέρη. Ο δανειολήπτης θα αναλάβει την υποχρέωση να αποπληρώνει το πρώτο μέρος ενώ το άλλο τμήμα θα παραμένει «παγωμένο».

Aν ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην αποπληρωμή του πρώτου μέρους, τότε θα μειώνεται το δεύτερο τμήμα του δανείου, κατά 4% ετησίως. Στην 15ετία, το συνολικό ύψος του δανείου θα έχει «κουρευτεί» κατά 30%!

Το μοντέλο «Split and Freeze» που εφαρμόστηκε πριν από χρόνια στην Ιρλανδία και αποτράπηκε η δραματική αύξηση των «κόκκινων» δανείων, το μελετούν οι ελληνικές τράπεζες στους τελευταίους μήνες αλλά δίσταζαν να προχωρήσουν στην εφαρμογή του.

Στόχος είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα, με ενδεχόμενες παραλλαγές, να έχει καθολικό χαρακτήρα από όλες τις τράπεζες και για όλους τους κόκκινους δανειολήπτες και να μην είναι αποσπασματικό, ώστε να έχει αποτέλεσμα.

Διαβαστε επισης