Οικονομία

Ψαλιδόπουλος (ΔΝΤ): Τσουνάμι εκκλήσεων στο Ταμείο για βοήθεια


 Για τσουνάμι εκκλήσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για παροχή βοήθειας , κάνει λόγο ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Όπως αναφέρει στο "Βήμα της Κυριακής” ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού, περίπου 80 χώρε μέχρι στιγμής έχουν απευθύνει τις σχετικές εκκλήσεις προς το Ταμείο, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν οι επίσημες αιτήσεις ένταξης. Μέχρι στιγμής το ΔΝΤ έχει ήδη εγκρίνει 10 προγράμματα και ως το τέλος του μήνα θα έχουν εγκριθεί άλλα 40.
Ο κ. Ψαλιδόπουλος, στο ερώτημα για το αν θα υπάρξει παγκόσμια ύφεση λόγω του κορονοϊού και για πόσο, υπογραμμίζει ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν οι αναπτυγμένες χώρες θα υποστούν μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 6% το 2020, ενώ συμπληρώνει ότι ανάλογες εξελίξεις θα παρατηρηθούν στις αναδυόμενες οικονομίες και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

 Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "τα δημόσια χρέη θα εκτοξευτούν στα ύψη, καθώς θα προσπαθούν οι χώρες να υποστηρίξουν τα συστήματα υγείας και και την οικονομική δραστηριότητα σε εθνικό πλαίσιο. Άρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια παγκόσμια ύφεση”.

Όπως τονίζει ο κ. Ψαλιδόπουλος, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο το 2021 θα είναι το έτος ανάκαμψης, αλλά αυτό δεν σημαίνει όμως ολική επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση της κάθε οικονομία μεμονωμένα: " Άλλο πράγμα η οικονομική κατάσταση της κάθε οικονομίας μεμονωμένα. Άλλο πράγμα η ανάκαμψη των αριθμών και άλλο η επούλωση των διαρθρωτικών πληγών που θα προκαλέσει η ύφεση στον παραγωγικό ιστό της κάθε χώρας. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά”.


Η Ελλάδα δεν πισωγυρίζει στο 2010

Αναφορικά με με τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και το φόβο για πισωγύρισμα στο 2010, ο κ. Ψαλιδόπουλος θεωρεί ότι αυτός δεν υφίσταται: "Πισωγύρισμα δεν μπορεί να υπάρξει. Σήμερα η Ελλάδα δεν έχει έλλειμμα στον δημόσιο προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο πληρωμών όπως τότε. Το χρέος της βέβαια είναι υψηλό, όπως στο παρελθόν, αλλά είναι κατ' αρχήν ρυθμισμένο. Άρα, δεν υπάρχει επανάληψη της κατάστασης του 2010”.


Το ευρωομόλογο θα βοηθούσε

Σύμφωνα με τον Κ. Ψαλιδόπουλο η έκδοση ευρωομολόγου θα ήταν ένα εξαιρετικά θετικό βήμα μπροστά. Όπως αναφέρει, "θα βοηθούσε το ξεπέρασμα της παρούσας κρίσης και θα έδινε ώθηση στην ιδέα της ομοσπονδιακής Ευρώπης που έχει κολλήσει λόγω της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού”. Μάλιστα το μέλος του Ταμείου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπόσταση της ΕΕ καθώς υπογραμμίζει ότι "αν δεν προσέξουμε, θα βγουν από την παρούσα κρίση περισσότερο ενισχυμένοι οι ευρωσκεπτικιστές”, χαρακτηρίζοντας σε μια τέτοια περίπτωση ρεαλιστικό τον κίνδυνο.