Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, με τη σχετική διακρατική συμφωνία, που θεωρείται ασπίδα κατά του τουρκικού επεκτατισμού στην ανατολική Μεσόγειο, να είναι πιθανόν να υπογραφεί ακόμα και στις αρχές Ιανουαρίου.
Ενδεικτικό της έντονης κινητικότητας για τον αγωγό (μήκους 1.900 χιλιομέτρων), που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, είναι ότι, απετέλεσε το κύριο θέμα της χθεσινοβραδυνής (21/12) τηλεφωνικής συνομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία να φιλοξενήσει στην Αθήνα τους ηγέτες της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιταλίας, προκειμένου να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό. Ο πρωθυπουργός φέρεται να επιθυμεί οι υπογραφές να πέσουν πριν τις 5 Ιανουαρίου, οπότε και θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ημερομηνία που προτάθηκε για τη συνάντηση των ηγετών είναι η δεύτερη μέρα του 2020. Πάντως αν για οποιοδήποτε λόγο ο Αντόνιο Κόντε δεν καταφέρει να παραστεί στην Αθήνα, οι άλλοι τρεις ηγέτες θα υπογράψουν τη συμφωνία και ο Ιταλός πρωθυπουργός θα το πράξει αργότερα.
Συμφωνία Αναστασιάδη - Νετανιάχου
Ο Μπ. Νετανιάχου είχε συνομιλήσει προηγουμένως με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και του έκανε γνωστό ότι επιθυμεί την άμεση υπογραφή της συμφωνίας.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, υπογράμμισε πως θα πρέπει να προχωρήσουν με το θέμα του αγωγού όσες χώρες είναι πρόθυμες να το πράξουν, την ώρα που ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία, Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει με την υπογραφή των συμβολαίων.
Ο αγωγός EastMed είναι αναμφίβολα ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, υψηλής γεωπολιτικής σημασίας, που μεταξύ άλλων, αποτελεί τη συλλογική απάντηση των τεσσάρων χωρών στη ανυπόστατη συμφωνία της Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες.
Την ίδια στιγμή, «ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, δεν επιβεβαιώνουν αλλά ούτε διαψεύδουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στις αρχές του χρόνου θα υπογραφεί διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για την προώθηση του αγωγού.
Τονίζουν ωστόσο ότι οι χώρες είναι δεσμευμένες για την υλοποίηση του έργου και υπενθυμίζουν τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yuval Steinitz, κατά την οποία οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη στήριξη τόσο του EastMed όσο και της ηλεκτρικής διασύνδεσης από την Κρήτη μέχρι το Ισραήλ, μέσω Κύπρου.
Οι πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν ακόμη ότι στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή υπέρ της προώθησης του έργου τάσσεται πλέον και η Ιταλία.
Αντιδράσεις της Άγκυρας
Την άδεια της Τουρκίας πρέπει να πάρει ο αγωγός EastMed προειδοποιεί η Άγκυρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», η οποία επικαλείται δημοσίευμα της ισραηλινής «Jerusalem Post», το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τον Ισραηλινό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να του υπενθυμίσει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου, που ξεκινά από τα ανοιχτά του Ισραήλ και περνάει από την Κύπρο και την Ελλάδα για να φτάσει στην Ιταλία θα περάσει από τα ανοιχτά της Αττάλειας και συγκεκριμένα μέσα από την ΑΟΖ, που συμφώνησε η Τουρκία με τη Λιβύη, επομένως ο αγωγός χρειάζεται την έγκριση της Τουρκίας.