Οικονομία

Προβόπουλος: Δεν έχουν εξαλειφθεί οι παθογένειες των μνημονίων


Λάθη και παραλείψεις, οι οποίες δεν έχουν εξαλειφθεί, σημάδεψαν την οκταετία που πέρασε και ευθύνονται για τη μεγάλη διάρκεια των μνημονίων σε σύγκριση με άλλες χώρες, υπογραμμίζει ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Ειδικότερα, ο πρώην επικεφαλής της ΤτΕ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», αναφέρει ενδεικτικά την άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας από πολιτικούς και πολίτες, την ψευδαίσθηση που καλλιεργούσε η εκάστοτε αντιπολίτευση ότι μπορούμε να αποφύγουμε τη λιτότητα και να επιστρέψουμε στην προ κρίσης εποχή, την απουσία ενός εθνικού προγράμματος εξόδου από την κρίσης, αλλά και την «παράκαμψη» των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που είχε ανάγκη η χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Προβόπουλος θεωρεί ότι ο ίδιος προειδοποίησε εγκαίρως για τον κίνδυνο, αλλά απευθυνόταν σε «ώτα μη ακουόντων». Για την έλευση των μνημονίων αποδίδει ευθύνες στις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική που ακολούθησαν τα χρόνια που προηγήθηκαν, επικρίνοντας μάλιστα το τελευταίο για το «τελείως λανθασμένο προεκλογικό πρόγραμμα που εφάρμοσε ως νεοεκλεγείσα κυβέρνηση».

Εν συνεχεία αποκαλύπτει ότι όχι μόνο η ΕΚΤ, αλλά και το ΔΝΤ τάσσονταν αρχικά εναντίον του «κουρέματος» του χρέους.

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνει πως ανάπτυξη χωρίς νέες σημαντικές επενδύσεις δεν γίνεται, τονίζοντας πως για να καλυφθεί το «επενδυτικό κενό» της τελευταίας επταετίας πρέπει να υπάρξει μια τεράστια επενδυτική ένεση της τάξεως των 80 δισ. ευρώ.

Κλείνοντας, ο κ. Προβόπουλος μιλά για την ανάγκη και άλλων μεταρρυθμίσεων, ενώ εκτιμά πως «ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος επιστροφής στις κακές συνθήκες του παρελθόντος, αφού δυστυχώς υπάρχουν Σειρήνες έτοιμες να ηχήσουν γλυκά στ’ αυτιά μας».