Πολιτική

Προβληματίζει η εκροή του 1 τρισ. δολαρίων από την Κίνα


 Το 2015 έφυγαν από την Κίνα 1 τρισεκατομμύριο δολάριο και πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται τι θα κάνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη προκειμένου να αποφύγει μια συνέχεια των εκροών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση.

Μία επιλογή είναι να επιβληθούν capital controls, ώστε να προστατευθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Αυτό όμως πρόκειται για το ισότιμο ενός οικονομικού συναγερμού.  Να σημειωθεί ότι διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda, προκάλεσε συζητήσεις στο Davos την προηγούμενη εβδομάδα όταν είπε ότι η Κίνα πρέπει να κάνει κεφαλαιακούς ελέγχους.

Η Κίνα δέχεται πολλές προτάσεις εδώ και μερικό καιρό. Οι εμπορικοί συνεργάτες της, συμπεριλαμβανόμενης και της Ιαπωνίας, θέλουν να κάνει μια ομαλή μετάβαση από αγορά παραγωγής βασικών προϊόντων σε μία καταναλωτική αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Αλλά η μετατροπή αυτή δεν θα είναι καθόλου εύκολη, όπως δείχνει η πτώση των μετοχών στη Shanghai και τη Shenzhen, Τα χρηματιστήρια έχουν χάσει τον Ιανουάριο του 2015, 1,8 τρισ. δολάρια.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δεν σκέπτεται αλλαγή των κεφαλαιακών της κανόνων. Το 2015 είχε ξοδέψει μεγάλο μέρος των αποθεματικών ξένου συναλλάγματος της χώρας για να υποστηρίξει το γουάν, ενώ τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προειδοποιούν τους κερδοσκόπους επενδυτές, συμπεριλαμβανόμενου του Τζορτζ Σόρος, να μην σορτάρουν το νόμισμα. Ωστόσο το γουάν συνεχίζει την πτώση του, φτάνοντας σε χαμηλό πενταετίας και χάνοντας μέσα στον Ιανουάριο πάνω από 5%. Τα συναλλαγματικά αποθέματα μπορεί να βρεθούν σε ανησυχητικά χαμηλό επίπεδο, σύμφωνα με την Bloomberg Intelligence.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα οικονομικά μέτρα όπως η αύξηση των επιτοκίων για να ενισχυθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα. Αλλά αυτά τα μέτρα κουβαλούν μεγάλα ρίσκα σε μία οικονομία η οποία επιβραδύνεται και χρειάζεται τεράστια αναδιάρθρωση των κρατικών της, υπερχρεωμένων, βιομηχανιών. 

Το πιο δραστικό μέτρο θα ήταν η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, κάτι που όμως βρίσκεται σε αντίθεση με τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα.