Άμυνα & Διπλωματία

Πρωθυπουργός Σουηδίας: Η Τουρκία δίνει ονόματα που θα ήθελε να εκδοθούν αλλά τα δικαστήρια λαμβάνουν αποφάσεις


«Αυτό που είπα είναι ότι η Τουρκία μερικές φορές δίνει ονόματα ανθρώπων που θα ήθελε να εκδοθούν από τη Σουηδία και είναι γνωστό ότι όσον αφορά στη σουηδική νομοθεσία, είναι ξεκάθαρη: τα δικαστήρια αποφασίζουν και δεν υπάρχει χώρος να αλλάξει αυτό. Μερικές φορές υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς θα έπρεπε να γίνεται αλλά δεν θα πρέπει να επισκιάζεται ότι πηγαίνουν καλά τα πράγματα» αναφορικά με το τριμερές μνημόνιο που έχει υπογραφεί από τη Στοκχόλμη, το Ελσίνκι και την 'Αγκυρα, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσεν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη σε ανταποκριτές των Βρυξελλών που βρίσκονται εκεί κατόπιν πρόσκλησης της Σουηδικής Προεδρίας, για δηλώσεις που έκανε μέσα στο Σαββατοκύριακο και σύμφωνα με τις οποίες είπε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία λέει ότι θέλει πράγματα από τη Σουηδία τα οποία είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να δώσει, αλλά και το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ η οποία απειλεί δύο άλλα κράτη-μέλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ο κ. Κρίστερσεν απάντησε ότι «υπήρξε μια παρανόηση. Αυτό που είπα είναι ότι προχωράμε πολύ καλά όσον αφορά στο τριμερές μνημόνιο μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας. Πηγαίνει πολύ καλά. Υπάρχουν συναντήσεις σε εξέλιξη. Δείχνουμε ότι κάνουμε ό,τι υποσχεθήκαμε» . Σημείωσε επίσης, ότι η Τουρκία είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την τρομοκρατία.

«Αποφεύγω να μαντεύω (σχετικά με το πότε να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ), διότι σεβόμαστε πλήρως ότι η Τουρκία και όλα τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις στο εσωτερικό τους σχετικά με το εάν θα επικυρώσουν ή όχι . Σεβόμαστε ότι η Τουρκία θα λάβει την απόφασή της γι'αυτό. Εκτιμούμε το γεγονός ότι 28 από τα 30 μέλη της Συμμαχίας έχουν επικυρώσει», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας και αναφέρθηκε στους γρήγορους ρυθμούς με την οποίους προχωρά η διαδικασία. Επίσης, επισήμανε ότι η Σουηδία αισθάνεται ισχυρή υποστήριξη από χώρες και έχει λάβει παράλληλα διαβεβαιώσεις ασφάλειας. Ο Ουλφ Kρίστερσεν συμπλήρωσε ότι υπάρχει σεβασμός για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εκλογές «αργότερα την άνοιξη η στις αρχές του καλοκαιριού».

«Για εμάς υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα . Η διαπραγμάτευση για την ένταξη στην ΕΕ είναι το ένα πράγμα.

Η Σουηδία πάντα προωθούσε την πολιτική των ανοιχτών θυρών, αλλά τώρα είναι σε εξέλιξη μία συζήτηση στο ΝΑΤΟ. Είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες» κατάληξε ο κ. Κρίστερσεν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβαστε επισης