Χρηστικά

Πρόταση για διαγραφή 50% στις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων


 Πρόταση που αν τελικώς γίνει αποδεκτή, θα λειτουργήσει άκρως ευεργετικά για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ζουν με τον «βραχνά» των χρεών σε εφορία, ταμεία, τράπεζες κτλ, έπεσε στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και εκπροσώπους των Θεσμών. Η πρόταση που αποτελεί «προϊόν» επεξεργασίας και διαβουλεύσεων ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια και εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, προβλέπει διαγραφή 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τράπεζες, Ταμεία, Δημόσιο και προμηθευτές.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η οριστική διευθέτησή του είναι ένα ζήτημα που «ταλανίζει» τις δύο πλευρές, που αναζητούν κοινό «τόπο» συνεννόησης» και την εξεύρεση μια κοινά αποδεκτής λύσης. Στην περίπτωση της εν λόγω πρότασης για διαγραφή του 50% των ληξιπρόθεσμων χρεών επιχειρήσεων και επαγελλματιών, έχουν καταγραφεί σημεία προσέγγισης ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Οι δύο πλευρές, αφού ανέλυσαν και τις σχετικές εισηγήσεις των τεχνικών κλιμακίων, διαπίστωσαν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος προκειμένου να υλοποιηθεί η σχετική πρόταση, η οποία αν τελικώς πάρει «σάρκα και οστά» θα δώσει βαθιά ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Βασικό ρόλο στην υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης, θα έχουν αναμφίβολα οι τράπεζες και γι’ αυτόν τον λόγο, όπως αναφέρει το «Εθνος», οι εκπρόσωποι των Θεσμών ζήτησαν να έχουν συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών. 

Αυτό που θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση με τους τραπεζίτες, είναι αν η διαγραφή θα γίνεται υπολογίζοντας το χρέος από το αρχικό κεφάλαιο ή μόνο το χρέος που προκύπτει από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. 

Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές για τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ληφθεί και η οριστική απόφαση… Το Μαξίμου κάνει λόγο για κατ’ αρχήν συμφωνία ως προς τον μηχανισμό που θα δημιουργηθεί, σημειώνοντας αυτό που αναζητούν οι δύο πλευρές είναι «η ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διασφάλισης του Δημοσίου ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις».