Διεθνή

Προστασία σε εργαζόμενους γονείς προωθεί η ΕΕ


Μεγαλύτερη προστασία για τους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές αναμένεται να προσφέρει οδηγία που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής των πολιτών.

Τουλάχιστον δεκαήμερη άδεια πατρότητας, γονική άδεια διάρκειας 4 μηνών και πέντε ημέρες άδειας τον χρόνο, καθώς και δικαίωμα να ζητήσουν ευελιξία στην εργασία ορίζουν οι νέοι κανόνες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέα οδηγία σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές ανηλίκων. Προκειμένου η συμφωνία να καταστεί οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οδηγία «λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και διασφαλίζει ότι δεν θίγονται κατά τρόπον δυσανάλογο». Οπως επίσης διευκρινίζεται, αναμένεται να υπάρξει χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης των κρατών-μελών προκειμένου να μπορέσουν να εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία.

Ερευνα του Ευρωβαρόμετρου πέρυσι το καλοκαίρι σε δείγμα 26.582 Ευρωπαίων πολιτών έδειξε ότι το 1/5 των Ευρωπαίων πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο από την «ισορροπία» μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Λιγότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους άνδρες, ποσοστό 41%, έλαβαν άδεια πατρότητας ή δήλωσαν ότι σκοπεύουν να τη ζητήσουν. Το 1/4 των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να συνδυάσει δουλειά και οικογένεια και ότι συχνά αυτό το δεδομένο είναι αποτρεπτικό από το να κάνει παιδιά. Σε ποσοστό περίπου 24% οι ερωτώμενοι απάντησαν ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις επηρεάζουν τη σχέση με τους συναδέλφους τους και περίπου τέσσερις στους δέκα συμφώνησαν ότι η δημιουργία οικογένειας είχε αρνητικό αντίκτυπο στην επαγγελματική εξέλιξή τους.

Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό, 66%, μαζί με τη Ρουμανία και την Ισπανία όσων απαντούν ότι είναι ευχαριστημένοι από την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Οσον αφορά τις ευέλικτες μορφές εργασίας που προσφέρονται από τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο διευκόλυνσης των οικογενειακών υποχρεώσεων, η Ελλάδα κατέχει και πάλι το μεγαλύτερο, αρνητικό αυτή τη φορά, ποσοστό. Το 47% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η επιχείρηση στην οποία εργάζεται δεν προσφέρει τέτοιες δυνατότητες.

Πηγή: Καθημερινή