Ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνά τις κινήσεις των δύο ξένων μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ - Reggeborgh και Atlas Invest – και αναμένει τις εξηγήσεις τους πριν αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις, ο επικεφαλής του ολλανδικού ομίλου επιχειρεί να ξεπεράσει το πρόβλημα με επίδειξη πολιτικής ισχύος.
Φρόντισε να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και να γίνει γνωστή η συνάντηση, με υπερβολική ρητορική ότι συζήτησαν “την αναγκαιότητα επενδύσεων για την ανάπτυξη της χώρας” - λες και επρόκειτο για συνάντηση πρωθυπουργών!
Γιατί όμως ο Χένρι Χόλτερμαν που διοικεί τις επιχειρήσεις της οικογένειας Βέσσελς, χρειάζεται τέτοιες σκηνοθεσίες; Θεωρητικά πρόκειται για Ολλανδό επενδυτή που τοποθετεί κεφάλαια στην κατασκευαστική αγορά. Δεν υπάρχει λόγος να επιδιώκει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό για τρέχοντα θέματα, όπως ακριβώς συμβαίνει με πολλούς άλλους ξένους και εγχώριους επενδυτές.
Η κίνηση του μπορεί να κατανοηθεί ως μέρος της στρατηγικής του, σύμφωνα με την οποία κινείται όπου βρίσκει πολιτική στήριξη. Ας δούμε τι έκανε τα τρία τελευταία χρόνια που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά.
- Μπήκε και βγήκε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χωρίς τελικά να αφήσει τίποτα, ούτε τεχνογνωσία, ούτε κεφάλαια. Έπαιξε τα γνωστά χρηματιστηριακά παιχνίδια με τους γνωστούς πλέον παρένθετους συμπαίκτες (Αstrobank, Barclay’s, Atlas ), πήρε πίσω τα κεφάλαια του με επιπλέον κέρδος 180 εκατ. ευρώ και έφυγε. Καθόλου παράξενο ότι η εταιρεία «αναστήθηκε» από την ημέρα που αποχώρησε.
- Εχοντας ισχυρές διασυνδέσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, θεώρησε ότι μπορούσε να κινηθεί όπως ήθελε, με αποικιοκρατική αντίληψη. Ξεκίνησε να αποκτά μετοχές στην ανταγωνιστική εταιρεία Ελλάκτωρ με τρόπο φανερό - αλλά και μυστικά, όπως συνηθίζει, παριστάνοντας ότι είναι παθητικός μέτοχος. Ποιος θα του αντιστεκόταν;
Με έκπληξη και οργή διαπίστωσε ότι η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή αρχή, δεν είναι διατεθειμένες να αποδειχθούν τον παράλογο ισχυρισμό. Αναγκάστηκε να αλλάξει τακτική. Μετακινήθηκε άρον-άρον από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και απέκτησε τον έλεγχο της Ελλάκτωρ. Τοποθέτησε στη διοίκηση της άτομα που δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο, είχαν όμως πολιτικές διασυνδέσεις – αλλά και προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων, παλαιών καταδικών για χειραγώγηση μετοχών κλπ.
Ένα χρόνο μετά την απόκτηση του ελέγχου από τον Ολλανδό επενδυτή και παρά την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 120 εκατ. ευρώ, ο όμιλος υποφέρει. Δεν έχει πάρει έργα, ο κύκλος εργασιών του μειώθηκε στο πρώτο εννεάμηνο της χρονιάς, οι ζημιές του αυξήθηκαν.
Και τι αποκαλύπτεται επιπλέον; Οτι κατά την προσφιλή του τακτική, ο Χόλντερμαν χρησιμοποίησε πάλι ενδιάμεσους για να “κρύψει” μετοχές και να ελέγξει την εταιρεία.
Και επειδή αυτό εντοπίστηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό, ζητώντας του προφανώς "να προστατεύσει” έναν... “διωκόμενο μεγαλοεπενδυτή”
Θα του προσφέρουν στήριξη η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες; Θα ξέρουμε τις επόμενες εβδομάδες.