Επιχειρήσεις

Προσπαθούν να σώσουν το Mega και να ξαναμοιράσουν την πίτα


Υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής ο Δ. Μάρης της «Media24». Πιέζουν οι τράπεζες

Ενώ τα media βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και η κυβέρνηση προαναγγέλλει εξεταστική επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια που πήραν τα προηγούμενα χρόνια, εντείνονται οι διεργασίες για την αναδιάταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που θα επιφέρει αναδιανομή επιχειρηματικής πίτας και «σφαιρών επιρροής». Υπό την πίεση των πιστωτριών τραπεζών επισπεύδονται οι κινήσεις για αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και μετοχικής σύνθεσης στο Mega Channel.

Το κανάλι βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και οι μεγαλομέτοχοί του έχουν αναθέσει στον εκδότη-μάνατζερ Θεοχάρη Φιλιππόπουλο να εκπονήσει σχέδιο εξυγίανσης-αναδιάρθρωσης, το οποίο θα συνδυασθεί με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο νέο σχήμα εκδήλωσε επισήμως ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης, ιδιοκτήτης του νεοπαγούς μιντιακού ομίλου «Media24» και εταίρος του ομίλου Μπόμπολα στην εταιρεία στοιχήματος «STOIXIMAN»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, επικροτεί εμμέσως την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει σταθερό πλαίσιο λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών με χορήγηση αδειών. Παράλληλα  εκφράζει το ενδιαφέρον του για το Mega Channel και δηλώνει πρόθυμος να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του κ. Φιλιππόπουλου για τη διάσωση του καναλιού και την αναδιάρθρωση της εταιρείας του («Τηλετυπος»).

Συναρτά πάντως τη συμμετοχή του με τα αποτελέσματα του λογιστικού ελέγχου (due diligence) που θα γίνει στην εταιρεία του καναλιού και με την «ποιότητα του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan)».

Η ανακοίνωση της Media24 που υπογράφεται από τον κ. Μάρη:

Η επένδυση στην αγορά των Μέσων Ενημέρωσης αποτελεί σταθερή στρατηγική της 24ΜEDIA. Η ανεξαρτησία αυτών των επιλογών την έχει καταστήσει κυρίαρχη στην αγορά των ψηφιακών Μέσων.
Το καθεστώς προσωρινών αδειών στην τηλεόραση και γενικότερα στο επιχειρηματικό τοπίο ταλανίζει το δημόσιο βίο και οδηγεί σε προβληματικές καταστάσεις. Η ανάγκη υπέρβασης αυτού του καθεστώτος μέσω της κατοχύρωσης μόνιμων κανόνων λειτουργίας αποτελεί πάγια θέση μου.
Το μέλλον του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel ενδιαφέρει τα εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών που το επιλέγουν για την ενημέρωση τους, επιδρά καταλυτικά στη ζωή εκατοντάδων εργαζομένων και επηρεάζει την εξυγίανση του τοπίου των ΜΜΕ - που είναι αναγκαία και έχει καθυστερήσει.
Θα φανούμε αρωγοί στην πρωτοβουλία του κ. Θεοχάρη Φιλιππόπουλου για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου σχεδίου ανασυγκρότησης της Τηλέτυπος Α.Ε. Η συμμετοχή της 24MEDIA τόσο επενδυτικά όσο και στρατηγικά στο συγκεκριμένο εγχείρημα, θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του λογιστικού ελέγχου (due diligence) και της ποιότητας του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan).

Οπως επισήμαινε σε προηγούμενο σχετικό δημοσίευμα το Sofokleousin.gr , το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα περιλαμβάνει δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους με απολύσεις προσωπικού και μειώσεις αμοιβών, αναδιάρθρωση τραπεζικού δανεισμού, «κούρεμα» υποχρεώσεων προς προμηθευτές και ρύθμιση οφειλών 21 εκατ. προς  εταιρείες των μεγαλομετόχων («Ανωση» του ομίλου Μπόμπολα και «Studio ATA» του ΔΟΛ). Θα είναι μια επώδυνη «εγχείρηση»,  που θα επηρεάσει αναπόφευκτα την εσωτερική λειτουργία, τις δυνατότητες και την προς τα έξω εικόνα του καναλιού.

Αν το σχέδιο γίνει αποδεκτό, Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης και Ψυχάρης αναμένεται να συμφωνήσουν για τον τρόπο κάλυψης μιας μεγάλης αύξησης κεφαλαίου – της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ – στην οποία θα κληθούν να μετάσχουν  στρατηγικοί επενδυτές.

Το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί βέβαια και από τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες θα αξιολογήσουν αν διασφαλίζει την είσπραξη των απαιτήσεων τους και τη συνέχιση λειτουργίας του καναλιού.

Διαβάστε επίσης:  Mega Channel: Το παίρνουν οι τράπεζες ή μπαίνει στο «χειρουργείο»

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις