Μεγάλη προσοχή για παιδιά και ενήλικες συνιστούν οι Ωτορινολαρυγγολόγοι καθώς η γρίπη, που βρίσκεται σε έξαρση αυτό το διάστημα, προκαλεί οξείες φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες.
«Χρειάζεται προσοχή επειδή φέτος ο ιός της γρίπης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και προκαλεί δυσάρεστες επιπλοκές οι οποίες για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται νοσηλεία» αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Μηνάς Αρτόπουλος.
«Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τα παιδιά καθώς οι φαρυγγίτιδες και οι λαρυγγίτιδες που τους προκαλεί ο ιός έχουν οξεία μορφή και χρειάζονται φαρμακευτική αντιμετώπιση, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις νοσηλεία».
Τα συμπτώματα της Φαρυγγίτιδας
Σύμφωνα με τους Ωτορινολαρυγγολόγους, φέτος όλοι μας θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων κι αν αυτά επιμείνουν, τότε η επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται απαραίτητη. Τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας είναι:
- Πόνος και τσούξιμο στο λαιμό
- Δυσφορία
- Πυρετός
- Πονοκέφαλος
- Διόγκωση των λεμφαδένων του λαιμού
- Δυσκολία και πόνος στην κατάποση
- Μυϊκοί πόνοι
- Καταρροή
- Οι αμυγδαλές μπορούν να επηρεαστούν, να μολυνθούν και να διογκωθούν.
«Τα παιδιά, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη φαρυγγίτιδα μπορεί να εμφανίσουν σοβαρότερη μορφή της νόσου με δυσκολίες στην αναπνοή, στην κατάποση, δυνατό πονοκέφαλο, εμετούς και βήχα», εξηγεί ο κ Αρτόπουλος και συμπληρώνει: «Η φαρυγγίτιδα χρειάζεται προσοχή. Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις θα εξελιχθούν ομαλά υπάρχει ένα ποσοστό που παρουσιάζουν επιπλοκές και για το λόγο αυτό χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση».
Αντιμετώπιση και θεραπεία
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, που συνήθως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κρίνεται από το γιατρό απαραίτητη, για την ενίσχυση του οργανισμού των ασθενών απαιτείται :
- Ξεκούραση: Ο ύπνος βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει μια μόλυνση
- Άφθονα υγρά: Ο πυρετός αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά, που υγραίνουν το φάρυγγα, μειώνουν το τσούξιμο, ευκολύνουν την κατάποση και απομακρύνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης
- Γαργάρες με αλμυρό νερό: Οι γαργάρες με αλμυρό νερό μερικές φορές την ημέρα βοηθούν στην καταπράυνση του πόνου στο λαιμό
- Σωστή διατροφή: Zωμοί και σούπες έχουν ανακουφιστικές επιδράσεις, ενώ πρέπει να αποφεύγονται φαγητά που ερεθίζουν το φάρυγγα όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή πικάντικα φαγητά
- Εξαερισμός του χώρου: Δεν πρέπει να υπάρχει καπνός τσιγάρου στο χώρο, ενώ ο αέρας δεν πρέπει να είναι ξηρός. Ιδιαίτερα στα παιδιά η ξηρότητα μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση.
Η Λαρυγγίτιδα
Η λαρυγγίτιδα πλήττει κυρίως βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Είναι συνήθως ήπια νόσος με γρήγορη και πλήρη ανάρρωση, αρκεί να τύχει άμεσης ιατρικής διάγνωσης και αντιμετώπισης. Η λοίμωξη ξεκινάει από το ανώτερο αναπνευστικό αλλά επεκτείνεται προς τα κάτω, προκαλώντας οίδημα (πρήξιμο) γύρω από την τραχεία και τον λάρυγγα του παιδιού.
Τα μικρότερα παιδιά τείνουν να επηρεάζονται πιο έντονα στην λαρυγγίτιδα, γιατί οι αεροφόροι σωλήνες είναι μικροί και ακόμα και ήπιο οίδημα μπορεί να τους φράξει σημαντικά.
Τα συμπτώματα της Λαρυγγίτιδας
- Συνάχι και ξηρός βήχας, με ή χωρίς ήπιο πυρετό κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Δύσκολη ή και γρήγορη αναπνοή,
- Εισολκές στο θώρακα και χαρακτηριστικό ήχο όταν το παιδί εισπνέει (συριγμός),
- Βραχνή φωνή και ερεθιστικό, παροξυσμικό βήχα (σαν γάβγισμα σκύλου)
- Το χρώμα του παιδιού γίνεται μπλε και το επίπεδο συνείδησης μειωμένο, σε βαριές περιπτώσεις
«Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά άλλων παθήσεων και γι αυτό είναι σημαντική η κλινική εξέταση και διάγνωση από παιδίατρο. Η διάρκεια των συμπτωμάτων ποικίλει αλλά συνήθως αφορά τρεις με επτά ημέρες», εξηγεί ο κ Αρτόπουλος.
Πώς αντιμετωπίζεται στο σπίτι μια ήπια κρίση
- Έκθεση στον ψυχρό αέρα
- Καλός αερισμός του δωματίου
- Αύξηση της υγρασίας με ατμούς ή υγραντήρα
- Ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον
- Πολλά υγρά
- Χρήση αντιπυρετικού όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του παιδιού
- Όχι αντιβηχικά ή αντιβιοτικά.
Η νόσος συνήθως περνάει σε 2-3 μέρες, ενώ ήπιος βήχας μπορεί να παραμείνει για μία βδομάδα.