Επικαιρότητα

Προς εξαφάνιση τα μετρητά στη Σουηδία


 Από τις χώρες του πλανήτη που ενδέχεται στο μέλλον να μείνουν χωρίς καθόλου μετρητά, η Σουηδία θα μπορούσε να είναι η πρώτη.

Θεωρείται ήδη η κοινωνία με τη μικρότερη κυκλοφορία μετρητών στον κόσμο. Περισσότεροι Σουηδοί έχουν πρόσβαση σε κάρτες, παρά σε μετρητά, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Riksbank. Και η συντριπτική πλειονότητα των πωλητών -το 85%- έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες web banking.

Το σκανδιναβικό κράτος βλέπει κάθε χρόνο την κυκλοφορία χαρτονομισμάτων και νομισμάτων ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνεται, καθώς οι Σουηδοί «σηκώνουν» λιγότερα χρήματα και καταφεύγουν σε ψηφιακές μεθόδους πληρωμών για τα προϊόντα τους, όπως οι κάρτες ή τα κινητά.

Μόλις το 2% των συνολικών συναλλαγών στη Σουηδία γίνεται με μετρητά και αυτό αναμένεται να υποχωρήσει σε λιγότερο από 0,5% έως το 2020, σύμφωνα με έρευνα των Capgemini και BNP Paribas.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που η Κεντρική Τράπεζα χρειάστηκε να προειδοποιήσει για τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο εξαφανίζεται σταδιακά το χρήμα στη φυσική του μορφή από τις ζωές των Σουηδών.

Νωρίτερα εφέτος, ο διοικητής της Riksbank Stefan Ingves εξήγησε πως μια κοινωνία χωρίς καθόλου μετρητά θα σήμαινε πως ένας μικρός αριθμός εμπορικών παικτών θα ήταν υπεύθυνος για όλες τις πληρωμές στη Σουηδία, εγείροντας απειλή για την υποδομή των πληρωμών. Μια Σουηδία χωρίς μετρητά θα ήταν απροετοίμαστη εάν βρισκόταν αντιμέτωπη με κρίση, πρόσθεσε. Πιθανότατα, μια κρίση θα αύξανε τη ζήτηση για μετρητά, ωστόσο με λιγότερα χρεόγραφα και νομίσματα στην κυκλοφορία η προσφορά θα ήταν περιορισμένη.

Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι στη Σουηδία έχουν μικρή ή και καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες ψηφιακών πληρωμών -και κάποιοι απλώς δεν τις προτιμούν.

«Το σημείο εκκίνησής μας στην πραγματικότητα είναι ότι προσφέρουν χαρτονομίσματα και νομίσματα στην κοινωνία στον βαθμό που η κοινωνία θέλει να χρησιμοποιήσει τον δικό μας τύπο χρήματος έναντι άλλων τύπων αρκεί να είναι ασφαλής και αποτελεσματικός» δήλωσε τηλεφωνικά η Cecilia Skingsley, υποδιοικητής της Riksbank. «Αλλά έχουμε προσέξει αυτήν την ταχεία εξέλιξη, έχουμε προσέξει ότι υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων και καταστάσεων και η γεωγραφία αυτών όπου τα μετρητά είναι ζωτικής σημασίας».

Οι ηλικιωμένοι και οι πρόσφυγες είναι μεταξύ εκείνων που θα χρειάζονταν πρόσβαση σε μετρητά ακόμη κι αν η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τα απέφευγε, σημείωσε η Skingsley.

Για να αντιμετωπίσει την ταχεία μετατροπή των χρημάτων σε είδος προς εξαφάνιση, μια επιλογή που εξετάζει η Κεντρική Τράπεζα είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που θα ονομάζεται ekrona και θα στηρίζεται από την κυβέρνηση. Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι τεχνικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος, το οποίο διανύει το δεύτερο έτος μια διετούς προ-μελέτης.

«Καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται και ο κόσμος αλλάζει προτιμήσεις, πρέπει να σκεφτούμε βαθιά και πολύ τι προσφέρει το κράτος στους πολίτες όταν πρόκειται για χρήματα και πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τη ζωή των ανθρώπων που ζουν σε μια κοινωνία που έχει πρόσβαση σε μορφές χρήματος που προτιμούν» είπε η Skingsley.

Ωστόσο,  όπως μεταδίδει το  pelop.gr, στην Κεντρική Τράπεζα δεν πολυαρέσει η ιδέα των κρυπτονομισμάτων. «Τα κρυπτονομίσματα είναι μέχρι στιγμής μια πολύ φτωχή εκδοχή του χρήματος» επεσήμανε η Skingsley, προσθέτοντας ότι τα αντίστοιχα των bitcoin και ethereum δεν είναι σταθερό μέσο διαφύλαξης αξίας ή αποτελεσματικό μέσο συναλλαγών.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις