Πολιτική

Ποτάμι: Βγαίνει το διαζύγιο με ΚΙΝΑΛ – Γιατί αποχωρεί, ποιο δρόμο θα ακολουθήσει


Ο κύβος ερρίφθη και το Ποτάμι αποχωρεί  από το νεοπαγές ΚΙΝΑΛ, προδοτώντας έναν  νέο κύκλο διεργασιών και αναδιάταξης δυνάμεων στο χώρου του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Η απόφαση  εξόδου θεωρείται περίπου ειλημμένη και θα επισημοποιηθεί σε λίγες ώρες από τη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων στο Μέγαρο Μουσικής.

Παράλληλα θα ληφθεί απόφαση για έκτακτο συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο, όπου θα καθοριστεί η γενικότερη στρατηγική του κόμματος και θα γίνει εκλογή ηγεσίας.

Στην εισήγηση του προς το  ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε να αποχωρήσει το Ποτάμι από το Κίνημα Αλλαγής, οποίο «θυμίζει πολύ ΠΑΣΟΚ», όπως είπε.

Με την πρόταση του συντάχθηκαν όλοι οι βουλευτές του κόμματος και πολλά κορυφαία στελέχη του – γεγονός που προδικάζει την τελική απόφαση. Δεν υπήρξε όμως ομοφωνία ως προς την ακολουθητέα πορεία και τη στρατηγική συμμαχιών.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος είπαν ότι πρέπει να  δημιουργηθεί μία «νέα αριστερά» και μίλησαν για προοδευτική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, οι  Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός εξέφρασαν την άποψη ότι η λύση για την αναστροφή της καταστροφικής πορείας της χώρας πρέπει να αναζητηθεί προς την πλευρά της ΝΔ.

Κατηγορηματικός ως προς την αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ ήταν ο  εκπρόσωπος των «Μεταρρυθμιστών» Σπύρος Λυκούδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μένει «ούτε ώρα σε ένα  κόμμα όπου όλα τα αποφασίζει ο αρχηγός».

Καλύερα χωριστά, παρά ανταρτοπόλεμος

Η πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών είναι υπέρ της αυτόνομης πορείας. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που θεωρούν την «έξοδο» καταστροφική.

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης έχει ήδη ανακοινώσει πως θα μείνει στο Κίνημα Αλλαγής. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται τα μέλη της πρωτοβουλίας «Μπροστά» (Παναγιώτης Βλάχος), και στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, όπως η Αθηνά Δρέττα.

Στην εισήγησή του ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι η συμμετοχή στο εγχείρημα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς θα είχε νόημα αν δημιουργούσε δυναμική και πρόσθετε δυνάμεις. «Δυστυχώς όμως αυτό δεν έγινε πράξη. Για αυτό πρέπει να δοθεί λύση με την αποχώρηση», είπε «και με αποσύνδεση από τη Χαριλάου Τρικούπη».

Ο πρόεδρος του Ποταμιού εξήγησε ότι αυτή η επιλογή είναι καλύτερη από το αντάρτικο στο εσωτερικό, που θα ήταν επιζήμιο και για το Κίνημα Αλλαγής και για το Ποτάμι.

Ο κ. Θεοδωράκης απέρριψε τα σενάρια ότι έχει συμφωνήσει είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως είναι κατασκευασμένα. «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν για την εκλογική δεξαμενή του Ποταμιού», είπε.

Δεν... στενοχωρήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ

Η απόφαση που θα ληφθεί σήμερα και το πολιτικό σκεπτικό της θα κρίνουν το μέλλον του Ποταμιού, αλλά και τις σχέσεις του με το Κίνημα Αλλαγής. Στη Χαριλάου Τρικούπη το διαζύγιο είναι μάλλον ευπρόσδεκτο, καθώς θεωρούν ότι η πολυφωνία είχε εξελιχθεί σε παραφωνία, εξαιτίας της σταθερής επιλογής του Σταύρου Θεοδωράκη να διαχωρίζει τη θέση του από τη Φώφη Γεννηματά.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι ενώ η ηγεσία του Ποταμιού «λοξοκοιτάζει» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής του δύναμης έχει διαρρεύσει προς τη ΝΔ. Ως εκ τούτου, η αποχώρηση του Ποταμιού δε θα επηρεάσει – κατά τις εκτιμήσεις τους - τις εκλογικές επιδόσεις του Κινήματος Αλλαγής

 

Διαβαστε επισης