Χρηστικά

Πως το ΚΕΑΟ κυνηγά τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ


Συντονισμένες ενέργειες για την είσπραξη των χρεών προς τον ΕΦΚΑ περιλαμβάνει το σχέδιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, την ώρα που τα αρρύθμιστα χρέη προς τον ΕΦΚΑ ξεπέρασαν και τα 46 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική του ΚΕΑΟ, για τη διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων, κατ΄ αρχήν προβλέπεται ο εντοπισμός οφειλετών σε βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν μέτρα.

Οι Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο., εντοπίζουν τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για την τακτοποίηση της οφειλής τους.

Κατόπιν γίνεται αξιολόγηση και δημιουργείται το προφίλ του οφειλέτη, μέσα από μια σειρά άντλησης πληροφοριών και διασταυρώσεων.

Δηλαδή, πριν τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του Κ.Ε.Α.Ο., τη διασύνδεση με το Μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ., τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. κλπ.

Στη συνέχεια με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής. Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι: 

  1. Το ύψος της οφειλής: ανάλογα με το ύψος της οφειλής επιλέγεται και το κατάλληλο είδος μέτρου.
  2. Η συμπεριφορά του οφειλέτη: Αξιολογείται η στάση του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του π.χ. η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού «έναντι» της οφειλής ενισχύουν το προφίλ της αξιοπιστίας του οφειλέτη, κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη υπέρ του οφειλέτη για όσο χρόνο διαρκεί η συμπεριφορά αυτή.
  3. Η παλαιότητα της οφειλής: στο πλαίσιο της αξιολόγησης του οφειλέτη, εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλονται στην οικονομική κρίση ή την εκ συστήματος αφερεγγυότητα του οφειλέτη.

Προληπτικά μέτρα

Ταυτόχρονα το ΚΕΑΟ λαμβάνει και προληπτικά μέτρα, για την αποτροπή δημιουργίας νέων οφειλών.

Ειδικότερα, το Κ.Ε.Α.Ο. εφαρμόζει το μέτρο της αναστολής της χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ. Το μέτρο αυτό, που ισχύει από 30/10/2019, ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, εφαρμόζεται σε οφειλέτες / εργοδότες, που ασφαλίζουν προσωπικό μέσω Α.Π.Δ. χωρίς να καταβάλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνοντας συνεχώς το ποσό της οφειλής τους.

Επιβάλλεται κυρίως σε εργοδότες που αποφεύγουν συστηματικά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης στρατηγικών εισφοροδιαφυγής.

Πέραν του περιορισμού της συσσώρευσης οφειλών, σημαντικό όφελος από την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής είναι η συγκέντρωση φορολογικών και περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την διασφάλιση της εισπραξιμότητας των οφειλών.

Πρόκειται για την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, όπως είναι καταγεγραμμένα στην Εφορία, τα οποία μπορούν να κατασχεθούν, έναντι των οφειλών.

Διαβαστε επισης