Χρηστικά

Τα κέρδη μισθωτών και εργοδοτών από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2021


Μειώνονται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων από την 1η Ιανουαρίου 2021, γεγονός που μειώνει το κόστος της απασχόλησης ενώ παράλληλα, αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

Η σχετική εξαγγελία, περιέχεται πλέον σε διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας το οποίο χθες το βράδυ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και σύντομα θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

Ταυτόχρονα, επανυπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, για την τελευταία τριετία και προσδιορίζονται πλέον με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν στην Εφορία.  

Από τη μείωση των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, το κέρδος των μισθωτών θα είναι αθροιστικά, 1,21 μονάδες, και των εργοδοτών 1,79. Αυτό σημαίνει ότι στον κατώτατο μικτό μισθό των 650 ευρώ οι εισφορές του μισθωτού από 99,65 ευρώ τον μήνα θα διαμορφωθούν τον Ιανουάριο σε 91,78 ευρώ, δηλαδή θα μειωθούν κατά 8 ευρώ, ενώ το κέρδος για τον εργοδότη είναι 12 ευρώ τον μήνα και 168 ευρώ το χρόνο.

Ειδικότερα η διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μειώνονται κατά τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες ως εξής:

  • Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 πμ στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 2,4 % και κατανέμεται 1,2 % στον εργοδότη και 1,2 % στον εργαζόμενο.
  • Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ.Ε.Κ.Π), η οποία μειώνεται κατά 0,12 πμ από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α.) και κατά 0,18 πμ από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.). Το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώνεται σε 0,16 % και κατανέμεται ως εξής: Εργοδοτική εισφορά 0,06 % υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.). Εισφορά εργαζομένου 0,10 % υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α.).
  • Κατά 0,85 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ.Ε.Κ.Π), η οποία μειώνεται από την εισφορά που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν.δ. 2963/1954 (Α’ 195), και αφορά αποκλειστικά ασφάλιστρο του εργαζόμενου. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π. διαμορφώνεται σε 0,35 % και αφορά ασφάλιστρο υπέρ πρώην ΟΕΕ.

Επίσης προβλέπεται ότι από την εισφορά υπέρ του κλάδου ΛΑΕΚ του Ε.Λ.Ε.Κ.Π, αποδίδεται πόρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), καθώς και στα ινστιτούτα και τα εκπαιδευτικά κέντρα, τα οποία έχουν ιδρυθεί ή θα ιδρυθούν με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, του ΣΕΤΕ και του ΣΒΒΕ.

Για τους ανωτέρω φορείς, εκτός του ΕΟΠΠΕΠ, η απόδοση του πόρου από τον κλάδο ΛΑΕΚ μπορεί να ανέρχεται μέχρι ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) επί του συνόλου των ετήσιων εισφορών που εισπράττονται από τον e-ΕΦΚΑ για λογαριασμό του κλάδου ΛΑΕΚ, ανεξαρτήτως του βαθμού απόδοσης αυτών στον ΟΑΕΔ.

Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών

Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο προβλέπει και την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών, για την τριετία 2017 – 2019. Οι οριστικές εισφορές πλέον, θα επανυπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα που προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων, για κάθε έτος. Η διάταξη αναφέρει συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
«Οι ασφαλιστικές εισφορές ετών 2017, 2018 και 2019 των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών υπολογίζονται οριστικά με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και τις τυχόν υποβληθείσες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), αρχικές και τροποποιητικές, σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, οι οποίες έχουν υποβληθεί έως την τελευταία μέρα του μήνα της δημοσίευσης του παρόντος».
 

Διαβαστε επισης