Χρηστικά

Τα 7 σημάδια στη συμπεριφορά του επιχειρηματία πριν το «κανόνι»


Υπό στενή παρακολούθηση τέθηκαν από το ΚΕΑΟ οι συστηματικοί κακοπληρωτές των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα «κανόνια» στην αγορά.

Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο φιλοδοξεί να αποτρέψει τις εικονικές πτωχεύσεις και τη δημιουργία τεράστιων οφειλών προς τα Ταμεία και την Εφορία και φυσικά στους προμηθευτές.

Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ, έφτασαν στο ποσό των 34,4 δισ. ευρώ, στο τέλος του Σεπτεμβρίου, καθώς στο τρίτο τρίμηνο του 2018 εντάχθηκαν επιπλέον οφειλές 493,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 130,3 εκατ. ευρώ είναι αύξηση στις κύριες οφειλές και τα 363.228.371 ευρώ αύξηση στα πρόσθετα τέλη.

Η αύξηση στο τρέχον υπόλοιπο των οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προκύπτει από νέες εντάξεις οφειλετών, οι οποίοι εντάσσονται για πρώτη φορά στο Κ.Ε.Α.Ο. με το σύνολο των οφειλών τους για όλα τα έτη. Στο τρίτο τρίμηνο του 2018 εντάχθηκαν στο Κ.Ε.Α.Ο. 38.648 νέοι οφειλέτες με συνολικές οφειλές ύψους 192.079.589 ευρώ. Επίσης οφείλεται στη διαβίβαση νέων οφειλών και αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο Κ.Ε.Α.Ο.

Το σύστημα «προειδοποίησης» του ΚΕΑΟ

Το Κ.Ε.Α.Ο. εφαρμόζει πλέον την κεντρική παρακολούθηση των οφειλετών, με τον έλεγχο αφερεγγυότητας των Κοινών Επιχειρήσεων που είναι οφειλέτες Κ.Ε.Α.Ο. 
Τα «σημάδια» στη συμπεριφορά του οφειλέτη, ότι «κάτι δεν πάει καλά» είναι τα ακόλουθα:

  1. Η υποβολή ΑΠΔ χωρίς την καταβολή εισφορών
  2. Η δραστηριότητα της επιχείρησης (επιχειρήσεις καθαριότητας, φύλαξης, εκπαιδευτικοί όμιλοι, κέντρα αισθητικής) 
  3. Οι επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας είναι βασικοί ύποπτοι
  4. Τα χαρακτηριστικά των υπευθύνων (π.χ. υπέργηροι, αλλοδαποί, απασχολούμενοι των επιχειρήσεων ως υπεύθυνοι)
  5. Η νομική μορφή των επιχειρήσεων (μονοπρόσωπες, ΕΠΕ, ΙΚΕ)
  6. Οι ειδικότητες των απασχολουμένων στην επιχείρηση είναι άσχετες με τις δραστηριότητες της επιχείρησης (ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση επιχείρησης με δραστηριότητα “καθαρισμοί” με απασχολούμενους μάγειρες, νοσοκόμους και νηπιαγωγούς)
  7. Η όλη συμπεριφορά της επιχείρησης

Το σύστημα έγκαιρης πρόγνωσης της παραβατικότητας είναι προϊόν της εμπειρίας των ελεγκτών από την αξιολόγηση των «πατεντών» που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για την αποφυγή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:

  1. Δημιουργία οφειλών από επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία, τα δε περιουσιακά στοιχεία που αυτοί ή άλλες επιχειρήσεις τους διέθεταν στο παρελθόν έχουν διοχετευθεί σε τρίτους.
  2. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπεύθυνους, που δηλώνουν σαν έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εμφανίζουν πολλά παραρτήματα, ασφαλίζουν προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και στο τέλος πτωχεύουν.
  3. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές, μέλη ή Διευθύνοντες Σύμβουλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα κατά των οποίων δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τέτοια πρόσωπα είναι συνήθως: α) Υπερήλικοι, συνηθέστερα γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία, καθώς και άτομα πολύ νεαρής ηλικίας, β) Οικονομικοί μετανάστες/αλλοδαποί, με κατοικία την έδρα της εταιρείας, γ) Κάτοικοι εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Ελλάδα, δ) Υπάλληλοι της επιχείρησης, των οποίων η εμπειρία/ προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης.
  4. Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείμενο εργασιών και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με επιχείρηση που δημιούργησε οφειλές και κατόπιν έπαψε να υποβάλλει ΑΠΔ. Στη νέα αυτή επιχείρηση ασφαλίζεται και το προσωπικό της παλιάς.
  5. Δημιουργία οφειλών μεγάλου ύψους από επιχειρήσεις (συνηθέστερα εταιρείες φύλαξης ή καθαριότητας), που αναλαμβάνουν έργα σαν υπεργολάβοι και παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων. Πολλές φορές στις εταιρείες αυτές ασφαλίζεται και το προσωπικό του πραγματικού ανάδοχου του έργου.

Όπως σημειώνει το ΚΕΑΟ, οι παραπάνω «πατέντες» εισφοροδιαφυγής έχουν χρησιμοποιηθεί από δεκάδες επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχει εντοπίσει το Κ.Ε.Α.Ο.

Οι εταιρείες που έχουν εντοπιστεί δραστηριοποιούνται στους τομείς τουρισμού, εστίασης, ψυχαγωγίας-κέντρα διασκέδασης, παροχής υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας κλπ. και οι σχετικές οφειλές τους ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω περιπτώσεων, άμεσης προτεραιότητας ζήτημα είναι ο ασφαλής εντοπισμός των εικονικών υπευθύνων για τον καταλογισμό των εισφορών στους πράγματι ωφελούμενους από την παράνομη δραστηριότητα.

Τα πρόσωπα αυτά είναι που έχουν την υποχρέωση αλλά και την οικονομική δυνατότητα να αποκαταστήσουν τη ζημία των ασφαλιστικών οργανισμών που προκλήθηκε από τη δραστηριότητά τους.

Διαβαστε επισης