Χρηστικά

Πολλαπλάσιες οι καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό!


Υψηλές είναι οι καταθέσεις που διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες σε τράπεζες του εξωτερικού, όπως προκύπτει από τα μεγάλα ποσά των τόκων που δηλώνουν, σε αντίθεση με τα «ψίχουλα» που αποδίδουν οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 82.726 Έλληνες φορολογούμενοι δήλωσαν πως κατείχαν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, που περιλαμβάνουν ακίνητα και κινητά, συμπληρώνοντας τους κωδικούς 029-030 του Ε1.

Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας, που διαμένουν στη χώρα, και όχι για φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού, δηλαδή άτομα που έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό τη φορολογική τους κατοικία.

Από τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, ένα μέρος δήλωσε τόκους προερχόμενοι από καταθέσεις που είχαν σε τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίες αποδεικνύονται εξαιρετικά υψηλές και πολλαπλάσιες σε σχέση με τις τραπεζικές καταθέσεις που τηρούνται στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τόκους καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού στο έντυπο Ε1 δήλωσαν (κωδικοί 669 και 670), δήλωσαν 13.404 υπόχρεοι, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 65,71 εκατ. ευρώ. Επίσης δήλωσαν τόκους από το εξωτερικό και 4.879 σύζυγοι των υπόχρεων και το συνολικό ποσό ανήλθε σε 13,46 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, από τα 6,5 εκατ. εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενους, 18.283 εξ αυτών δήλωσαν πως είχαν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, από τις οποίες οι τόκοι που δηλώθηκαν ανήλθαν σε 79,2 εκατ. ευρώ.

Από τα ποσά των τόκων προκύπτει πως οι καταθέσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές, τουλάχιστον σε σχέση με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα, το κατά κεφαλήν μέσο ποσό τόκων προερχόμενων από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού ανήλθε σε 4.902,62 ευρώ, ενώ 2.757,87 ευρώ είναι ο μέσος όρος των τόκων που δήλωσαν οι σύζυγοι. Συνολικά ο μέσος όρος των δηλωθέντων τόκων ανά υπόχρεο ανήλθε σε 4.330,27 ευρώ.

Στον αντίποδα, τα ποσά των τόκων που προέρχονται από καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, είναι αμελητέα. Τόκους καταθέσεων δήλωσαν το 2023, συνολικά 3.426.293 υπόχρεοι, με το συνολικό ποσό των τόκων να ανέρχεται σε 208,85 εκατ. ευρώ και 1.056.212 σύζυγοι δήλωσαν ποσό τόκων ύψους 48,72 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, τόκους καταθέσεων δήλωσαν 4.492.505 φορολογούμενοι, το ποσό ανήλθε σε 257,56 εκατ. ευρώ και ο μέσος όρος των τόκων ανά φορολογούμενο στην Ελλάδα ήταν μόλις 57,33 ευρώ , όταν το μέσο ποσό τόκων από τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό ήταν 4.330,27 ευρώ.

Η διαφορά αυτή αναδεικνύει το τεράστιο ύψος των καταθέσεων των Ελλήνων σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ αντίθετα οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι κατά μέσο όρο υποπολλαπλάσιες.

Σημειώνεται, πως οι καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, εφόσον είναι σε χώρες, «φορολογικά συνεργάσιμες» με την Ελλάδα δηλώνονται από τους κατόχους τους, καθώς η ΑΑΔΕ, έχει την ευχέρεια να τις εντοπίζει μέσω των διασταυρώσεων, με τα στοιχεία που αποστέλλουν, οι αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

Διαβαστε επισης