Ανατροπή δεδομένων στην εκλογική μάχη και στις πολιτικές ισορροπίες προκαλεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, που ανοίγει δρόμο για “”τσουνάμι” πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αφήνοντας στο έλεος των funds εκατοντάδες χιλιάδες “κόκκινους” δανειολήπτες και δεκάδες χιλιάδες άλλους που θα “κοκκινίσουν” τους επόμενους μήνες, λόγω ανόδου των επιτοκίων και αδυναμίας καταβολής αυξημένων δόσεων.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση ξιφουλκεί κατά της κυβέρνησης, ζητώντας νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί το μείζον κοινωνικό πρόβλημα που ανακύπτει, ενώ παράλληλα την κατηγορεί για “συμπαιγνία” στην υπόθεση και για την άρση των διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών.
Σφοδρές αντιδράσεις εκδηλώνονται και στους κόλπους της ΝΔ, κυρίως από βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές, οι οποίοι φοβούνται ότι η οργή και ο θυμός 700.000 οικογενειών που κινδυνεύουν να βρεθούν τους επόμενους μήνες υπό την δαμόκλειο σπάθη των funds, θα “μεταφραστούν” σε αρνητική ψήφο-καταδίκη της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές.
Πολιτικό και εκλογικό κόστος
Μιά πρώτη αποτίμηση του πολιτικού και του ενδεχόμενου εκλογικού κόστους επιχειρούν ήδη οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και το επιτελείο της ΝΔ, που έχουν δώσει εντολές για άμεση διενέργεια δημοσκοπήσεων, με βασικό ερώτημα πόσο θα επηρεάσει την πρόθεση ψήφου το θέμα των υποκλοπών και κατά πόσο οι ψηφοφόροι θεωρούν υπεύθυνη την κυβέρνηση για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου και στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν την κυβερνητική αντίδραση-παρέμβαση, που μπορεί να είναι απλώς ένα προεκλογικό επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ή να έχει και ουσιαστική διάσταση – κάποια μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών.
Προς το παρόν η κυβέρνηση και η ΝΔ προσπαθούν να εστιάσουν την πολιτική αντιπαράθεση στο “ποιός φταίει περισσότερο” κι αν είναι αυτοί ή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξαν την πόρτα στα funds με τις διατάξεις που θέσπισαν τα προηγούμενα χρόνια.
Παράλληλα όμως, δεχόμενη πιέσεις και από το εσωτερικό της ΝΔ, είναι αναγκασμένη να λάβει θέση και να απαντήσει στις προτάσεις που διατυπώνονται από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να αποτραπεί κύμα πλειστηριασμών και να προστατευθούν τουλάχιστον οι ευάλωτοι δανειολήπτες πρώτης κατοικίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Προσωρινό stop με ΠΝΠ και νέος νόμος για ρυθμίσεις
Δια στόματος Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ήδη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογράψει άμεσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την αναστολή κάθε πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές.
Παράλληλα επανέλαβε τη δέσμευση του ότι θα καταργήσει τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ. Στη θέση του, θα νομοθετήσει πλαίσιο προστασίας της λαϊκής πρώτης κατοικίας, δίνοντας παράλληλα δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών όχι μόνο προς τράπεζες και funds, αλλά και προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Οι ρυθμίσεις θα γίνονται με
- 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ταμεία
- Δεσμευτικούς όρους και αυστηρούς κανόνες για τράπεζες, funds και servicers
Οσον αφορά τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι “οι πλειστηριασμοί γίνονται με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ”, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι “επί κυβέρνησης Τσίπρα υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και γι’ αυτό δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον πτωχευτικό της νόμο κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και των πιο ευάλωτων δανειοληπτών”.
ΠΑΣΟΚ: Εξαγορά δανείων από τους οφειλέτες
Την δική του τροπολογία για τους πλειστηριασμούς επανακατέθεσε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ. Η μεγάλη αλλαγή που προτείναι, είναι η παροχή στους οφειλέτες της δυνατότητας να εξαγοράσουν το δάνειο τους στο ποσό που θα το αγόραζε το funds. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να εξοφλήσει πληρώνοντας κάτω από 45% της οφειλής, δεδομένου ότι τα περισσότερα ενυπόθηκα δάνεια που πουλήθηκαν μέσω τιτλοποιήσεων, αγοράστηκαν από τα funds στο 35% με 40%.
Όπως σημειώνεται στο κείμενο που συνοδεύει την τροπολογία, με τις προτεινόμενες διατάξεις:
- Επαναφέρεται η προστασία της κύριας κατοικίας, όπως κατά βάση προβλεπόταν κατά το χρόνο που έληξε η προστασία της.
- Στην περίπτωση που ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλλει τη δόση του, η οφειλή ρυθμίζεται υπό προϋποθέσεις, με δυνατότητα συνεισφοράς του Δημοσίου.