Η πολιτική αβεβαιότητα που ενέσκηψε με την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ από την κυβέρνηση και η προοπτική εκλογών που δεν θα δώσουν ισχυρή κυβέρνηση μακράς πνοής, γίνονται καταλύτες επιδείνωσης του χρηματιστηριακού κλίματος. Τα ξένα χαρτοφυλάκια προσπαθούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο και προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, σπρώχνοντας χαμηλότερα μετοχές και δείκτες.
Στο επίκεντρο των πιέσεων οι τραπεζικές μετοχές, καθώς ο κλάδος συνεχίζει να προβληματίζει την αγορά, έχοντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων την ώρα που η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν προσφέρει δυνατότητες για ταχεία αύξηση των εσόδων και βελτίωση της κερδοφορίας.
Αρνητική η επίδραση από τα διεθνή χρηματιστήρια, που κινούνται σε καθοδική τροχιά, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Σοκ στις αγορές προκάλεσαν τα νέα στοιχεία που δείχνουν μεγάλη συρρίκνωση των κινεζικών εξαγωγών και εισαγωγών - μια πρώτη ασφλαής ένδειξη ότι η «ατμομηχανή» της παγκόσμιας ανάπτυξης κόβει ταχύτητα.
Εκθέσεις διεθνών οίκων
Στο ΧΑ κυρίαρχο θέμα θα παραμείνουν και τις επόμενες μέρες οι πολιτικές εξελίξεις. Αναλυτές επισημαίνουν ότι αν και δεν φαίνεται να επισπεύδονται οι εκλογές, ενισχύεται ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία και στο δημοσιονομικό μέτωπο μια μακρά προεκλογική περίοδος.
Οι ανησυχίες αυτές θα αποτυπωθούν και στις εκθέσεις διεθνών οίκων, όπως και στην αξιολόγηση της Standard & Poor's, η οποία εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσει την Παρασκευή στην αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Προς το παρόν η επίδραση στην αγορά ελληνικών ομολόγων είναι περιορισμένη και οι αποδόσεις τους σημείωσαν σήμερα οριακές μεταβολές, ανεβαίνοντας κατά 1-2 μονάδες βάσης.
Μετοχές και δείκτες
Η αυξανόμενη επιφυλακτικότητα των διεθνών χαρτοφυλακίων και η απροθυμία ανάληψης ρίσκου σε ελληνικά χαρτιά, αποτυπώθηκε σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, με ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και ρευστοποιήσεις σε πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips.
Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -4,17%, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό -4,88%. Ολες οι μετοχές του κλάδου έκλεισαν στο κόκκινο. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν η Εθνική και η Πειραιώς (-5,3%), Ακολούθησαν Attica -4,1%, Alpha -3,9%, Eurobank -3,7%, Τρ. Ελλάδος -1,2%
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -1,90% ( στις 623,63 μονάδες) και τερμάτισε με απώλειες 0,92% στις 629,82 μονάδες. Θετική ένδειξη η αντίδραση που εκδηλώθηκε ενδοσυνεδριακά, όταν προσεγγίσθηκε η βραχυχρόνια στήριξη στις 623.
Ο FTASE25της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,49% κλείνοντας στις 1.677,28 μονάδες.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο τερμάτισαν: Jumbo +1,3%, Coca-Cola, Τιτάν και ΟΤΕ +1%, ΕΛΠΕ +0,1%
. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -3,7%, Grivalia -2,6% (ακολουθεί την Eurobank ενόψει συγχώνευσης και ανταλλαγής μετοχών), Μυτιληναίος -2,6%, Σαράντης -2,2% και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,6%.