Στο σενάριο πως η ιταλική οικονομία έχει ξεκινήσει την κάθοδο της προς χώρες της Λατινικής Αμερικής, αναφέρεται με άρθρο της η Politico, επισημαίνοντας πως η χώρα είναι απίθανο να μεταρρυθμιστεί με βάση και τον προϋπολογισμό που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να καταργήσει τα ελλειμματικά όρια που είχαν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι "καταθλιπτική". Αλλά, σύμφωνα με το Politico, δεν είναι έκπληξη.
Δεν είναι μόνο ότι η Ρώμη διοικείται τώρα από έναν μεγάλο συνασπισμό εξτρεμιστών: τον ακροδεξιό κίνημα της Λίγκας του Βορρά του Υπουργού Εσωτερικών Matteo Salvini και το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων, του Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Luigi Di Maio.
Για χρόνια, οι Ιταλοί πολιτικοί έχουν απεικονίσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας ως αποτέλεσμα των ξένων μηχανισμών - άδικους περιορισμούς που επέβαλαν οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο.
Οι "δεξιοί" της χώρας είδαν την οικονομική καταιγίδα που εξοβέλισε τον Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 2011, ως συνωμοσία. Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού της Ιταλίας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ήταν ο τρόπος για να απομακρυνθεί ένας από τους λίγους πολιτικούς που αντιτάχθηκαν στη Γερμανία.
Πιο πρόσφατα, ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi απαίτησε και απέκτησε «ευελιξία» σε σχέση με τους περιορισμούς του προϋπολογισμού με εντολή των Βρυξελλών, υπονομεύοντας έτσι τη νομιμότητα των δημοσιονομικών κανόνων. Πράγματι, το κεντροαριστερό εκλογικό πρόγραμμα του Δημοκρατικού Κόμματος υποσχέθηκε έλλειμμα του προϋπολογισμού 2,9% - αρκετά μεγαλύτερο από το έλλειμμα 2,4% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη το βράδυ. Η ρητορική του Renzi απεικόνιζε τη διαπραγμάτευση για τα όρια του προϋπολογισμού ως διπλωματική αψιμαχία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ένα πλαίσιο που παίζει στα χέρια των λαϊκιστών που είναι υπεύθυνοι για τη χώρα σήμερα.
Από την άποψη αυτή, η Ιταλία φέρεται να κοιτάζει υπεροπτικά τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το emea.gr, ενώ δείχνει να μην απασχολεί η οικονομία της χώρας μακροπρόθεσμα.
Η Ιταλική κυβέρνηση είναι δημιουργημένη από ένα περίεργο μείγμα. Η Λίγκα του Βορρά ασχολείται κυρίως με τον περιορισμό της μετανάστευσης, ενώ το Κίνημα πέντε αστέρων, αριστερίζει. Και των δύο βασική προεκλογική υπόσχεση ήταν ένα "εισόδημα των πολιτών" για τους πιο φτωχούς πολίτες της χώρας, κάτι που παρουσίασαν τελικά εν μέρη, σπάζοντας την συμφωνία με την Ευρώπη. Προς το παρόν τα δύο κόμματα έχουν ισορροπήσει τις όποιες πολιτικές διαφορές τους, μέσω του προϋπολογισμού και της αύξησης των δαπανών.
Τουλάχιστον στις εποχές του Renzi, τα χαλαρότερα δημόσια οικονομικά θεωρήθηκαν αναγκαίο αντιστάθμισμα των μεταρρυθμίσεων. Τώρα τα μεγαλύτερα ελλείμματα είναι καλά από μόνα τους. Ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο υποστηρίζουν και μια χυδαία μορφή κεϋνσιανισμού: μια τυφλή προτίμηση στις κρατικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τις μακροοικονομικές προοπτικές. Αυτό όμως έχει σοβαρές συνέπειες για τη μακροπρόθεσμη υγεία της οικονομίας.
Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τότε που η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία την περασμένη άνοιξη. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα σε μια χώρα όπου το δημόσιο χρέος υπερβαίνει τα 2,2 τρισεκατομμύρια ευρώ ή το 132% του ΑΕΠ. Μεταφράζεται επίσης σε υψηλότερο κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για το επιχειρηματικό, παραγωγικό τμήμα της Ιταλίας: Εν ολίγοις, το οχυρό του Συνδέσμου στο βορρά. Ίσως επειδή δεν έχουν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση τώρα που η λύση Μπερλουσκόνι έχει περιθωριοποιηθεί, οι βόρειοι επιχειρηματίες της Ιταλίας υποστηρίζουν την ένωση. Αλλά η αλήθεια είναι ότι, ενώ παίρνουν την σκληρότερη πολιτική μετανάστευσης που επιθυμούν από τη συμφωνία, δεν παίρνουν κάτι άλλο.
Αντίθετα, η κυβέρνηση πρότεινε να μειωθεί η ευελιξία της αγοράς εργασίας, να επανεθνικοποιηθεί το σύστημα αυτοκινητοδρόμων και να αναγκασθούν οι καταστηματάρχες να κλείσουν τις πόρτες τους την Κυριακή. Για πόσο καιρό οι βόρειες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν, υπό αυτές τις συνθήκες, να προσφέρουν την στήριξη τους, δεν είναι καθόλου εύκολο να πει κάποιος.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην οικονομική στασιμότητα της Ιταλίας είναι γνωστοί εδώ και δεκαετίες: η άκαμπτη αγορά εργασίας, οι υπερβολικές δαπάνες και η φορολογία, η υπερβολική ρύθμιση. Αλλά καμία κυβέρνηση τα τελευταία 15 χρόνια δεν μπόρεσε να προωθήσει τίποτα παρά αμελητέες μεταρρυθμίσεις.
Είναι πιθανό ο προϋπολογισμός που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα να αντικατοπτρίζει μια θεμελιώδη αποδοχή μεταξύ των πολιτικών και επιχειρηματικών τάξεων της Ιταλίας, ότι η χώρα είναι απλώς ανίκανη να μεταρρυθμιστεί - ότι η "κάθοδος" της Ιταλίας σε μια οικονομία Λατινικής Αμερικής είναι πλέον αναπόφευκτη. Οι άνθρωποι άλλωστε τείνουν να υπερεκτιμούν τα άμεσα οφέλη των κρατικών δαπανών και να υποτιμούν τι μπορεί να τους κοστίσει μακροπρόθεσμα.
Αυτή τη φορά το πρόβλημα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο. Η κυβέρνηση δεν προτείνει απλώς μια γρήγορη κάλυψη του ελλείμματος, ακολουθούμενη από έντονη λιτότητα αργότερα - μια κοινή πρακτική στην Ιταλία.
Οι υψηλότερες ελλειμματικές δαπάνες δεν αποτελούν έκτακτο μέτρο. Για την νέα κυβέρνηση μοιάζει να είναι η νέα πραγματικότητα.