Μέσα στις τρέχουσες συνθήκες ενεργειακής κρίσης, με την εκτόξευση των τιμών πετρελαίου-φυσικού αερίου στα ύψη και την αβεβαιότητα για τον μελλοντικό ομαλό εφοδιασμό της Δύσης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται το νέο “Ελντοράντο” για τους μεγάλους κολοσσούς του ενεργειακού τομέα, που βλέπουν να έρχεται το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων και προσπαθούν να προσαρμοστούν εγκαίρως, ώστε να επωφεληθούν από την “πράσινη μετάβαση”.
Στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση έσπευσε – με λάθος timing- να επιταχύνει την στροφή προς την “πράσινη” ενέργεια εγκαταλείποντας άκαιρα τον λιγνίτη, ο επιχειρηματικός πόλεμος για την κατάκτηση δεσπόζουσας θέσης σ' αυτόν τον τομέα κλιμακώνεται με μεγάλες επενδύσεις και εξαγορές.
Ο όμιλος Βαρδινογιάννη επενδύει 750 εκατ. ευρώ μέσω της Motor Oil για να εξαγοράσει τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ΑΠΕ που διαθέτει ο όμιλος Ελλάκτωρ και να καταστεί πρωταγωνιστής στον κλάδο, προσθέτοντας στο δυναμικό του εγκατεστημένη ισχύ 493 MW και άδειες για επιπλέον 1.616 MW.
Η κρυφή πτυχή και τα "λύτρα"
Η εξαγορά του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού είναι η πραγματική ουσία και η λιγότερο προβληθείσα πτυχή στο deal εξαγοράς του 29,9% της Ελλάκτωρ από την Motor Oil. Οπως ανακοινώθηκε, ο όμιλος Βαρδινογιάννη θα καταβάλει 182 εκατ. ευρώ γι αυτή τη συμμετοχή, αλλά ο στόχος του δεν είναι τα δημόσια έργα και οι κατασκευές. Ενδιαφέρεται για το ενεργειακό κομμάτι του ομίλου, που είναι το πλέον αποδοτικό και με εξαιρετικές προοπτικές.
Πληρώνει λοιπόν ένα σημαντικό ποσό για συμμετοχή στον όμιλο, ως απαραίτητα... “λύτρα” για να φύγουν οι εφοπλιστές Καϋμενάκης-Μπάκος και να αποκτήσει την “προίκα” των ΑΠΕ. Το κομμάτι αυτό θα αποσχισθεί και θα αποτελέσει ξεχωριστή εταιρεία, στην οποία η Motor Oil θα αποκτήσει 75% έναντι περίπου 750 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα τριπλό-τετραπλό deal, όπου συμμετέχουν οι εφοπλιστές Καϋμενάκης-Μπάκος που παραχωρούν το 29,9% της Ελλάκτωρ, το ολλανδικό γκρουπ που έχει 30,5% και “κάνει κουμάντο” στην εταιρεία, η διοίκηση και άλλοι σημαντικοί μέτοχοι της Ελλάκτωρ και ο όμιλος Βαρδινογιάννη/ Motor Oil.
Ολοι βγαίνουν κερδισμένοι: Οι εφοπλιστές φεύγουν με κέρδος περίπου 50 εκατ. ευρώ, οι Ολλανδοί απαλλάσσονται από ενοχλητικούς εταίρους-αντιπάλους, η Ελλάκτωρ θα εισπράξει 750 εκατ. ευρώ για το 75% του κομματιού των ΑΠΕ και θα μπορεί πάλι να πρωταγωνιστήσει στις κατασκευές.
Η οψιόν για έξοδο
Η Motor Oil θα ενισχύσει την παρουσία της στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής, βελτιώνοντας παράλληλα τους “πράσινους” δείκτες της και αντισταθμίζοντας ρυπογόνες δραστηριότητες των διυλιστηρίων της. Εχει ήδη εν λειτουργία, υπό κατασκευή και αδειοδοτημέν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα 1.014 MW, στα οποία θα προσθέσει 2.109 MW της Ελλάκτωρ.
Προφανώς δεν πρόκειται να “μακροημερεύσει” στις κατασκευές, παραμένοντας μεγαλομέτοχος της Ελλάκτωρ. Τα 182 εκατ. ευρώ που δίνει για το 29,9% της Ελλάκτωρ ως “λύτρα” για να “ξεκλειδώσει” και να αποσπάσει το ενεργειακό κομμάτι της, θα τα πάρει πίσω σε δύο-τρία χρόνια, πουλώντας αυτή τη συμμετοχή στους Ολλανδούς.
Η συμφωνία περιλαμβάνει οψιόν για την πώληση της μισής από αυτή τη συμμετοχή (δηλαδή του 15%) στη Reggeborgh, μετά την παρέλευση διετίας. Το ολλανδικό γκρουπ που κατέθεσε ήδη δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της Ελλάκτωρ, προαφανώς θα θελήσει να πάρει μελλοντικά ολόκληρο το ποσοστό (29,9%) που αγοράζει τώρα η Motor Oil.
Ο επιχειρηματικός πόλεμος στην ελληνική αγορά ενέργειας θα συνεχισθεί με συμμετοχή και ξένων ομίλων, που σχεδιάζουν μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου.