Με την κυκλοφορία ενός νέου εξειδικευμένου εργαλείου που έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στην καταπολέμηση της απάτης και την προστασία των καταναλωτών, από εδώ και στο εξής θα είναι πολύ δύσκολο να εισχωρήσει κάποιος στις εφοδιαστικές αλυσίδες και να βγάλει κέρδος διαπράττοντας διατροφικές απάτες.
Σύμφωνα με την SSAFE και την PwC, το νέο αυτό εργαλείο –που αναπτύχθηκε από την SSAFE σε συνεργασία με την PwC, το Πανεπιστήμιο Wageningen, το Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ και κορυφαίες εταιρείες του κλάδου τροφίμων από όλο τον κόσμο– θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες τροφίμων να αξιολογούν τις αδυναμίες που τις καθιστούν ευάλωτες σε διατροφικές απάτες. Οι διατροφικές απάτες επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών ενώ υπολογίζεται ότι κοστίζουν στην παγκόσμια αγορά τροφίμων 30 με 40 δισ δολάρια ετησίως .
Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της SSAFE Quincy Lissaur: «Πρόσφατα περιστατικά διατροφικής απάτης έχουν εντείνει την ανάγκη ενίσχυσης της ικανότητας του κλάδου τροφίμων να ανιχνεύει και να καταπολεμά την απάτη στις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων. Η SSAFE ως μη κερδοσκοπική οργάνωση πιστεύει ότι η προστασία των καταναλωτών είναι ζωτικής σημασίας. Με την ανάπτυξη αυτού του δωρεάν εργαλείου ευελπιστούμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση των εσωτερικών δικλείδων ασφαλείας των εταιρειών, μειώνοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες νοθείας των τροφίμων με στόχο το κέρδος.
Σύμφωνα με έρευνα της PwC, πάνω από μία στις τρεις εταιρείες πέφτουν θύματα απάτης . Κατανοώντας σε βάθος τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν πόρους και να λάβουν μέτρα για την ανίχνευση και την αποτροπή της διατροφικής απάτης πριν τα εκτεθειμένα τρόφιμα φτάσουν στους καταναλωτές», προσθέτει ο κ. Lissaur. «Η συνεργασία με την PwC, η οποία έχει μακρά παράδοση στον τομέα διαχείρισης κινδύνου και βελτιστοποίησης διαδικασιών, αυξάνει την αξία και την επιρροή αυτού του εργαλείου».
Ο Craig Armitage, επικεφαλής των Υπηρεσιών Διαχείρισης Αλυσίδας Εφοδιασμού και Αξιοπιστίας Τροφίμων του παγκόσμιου δικτύου της PwC, υποστηρίζει ότι οι ισχύουσες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων δεν είναι πάντα σχεδιασμένες για την αντιμετώπιση της απάτης: «Εκτός από το οικονομικό κόστος, η διατροφική απάτη μπορεί να βλάψει τη δημόσια υγεία και να κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Τα διατροφικά σκάνδαλα, όπως είναι η πώληση κρέατος αλόγου ως μοσχαρίσιου ή η προσθήκη μελαμίνης σε γαλακτοκομικά προϊόντα καθιστούν επείγουσα την ανάληψη δράσης από τον κλάδο τροφίμων».
Το εργαλείο αξιολόγησης της ευπάθειας σε διατροφική απάτη που δημιουργήθηκε από την SSAFE και την PwC αποτελεί προπομπό των νέων απαιτήσεων ασφάλειας τροφίμων που θεσπίζονται από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Global Food Safety Initiative - GFSI) του Consumer Goods Forum καθώς και από πολλές ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο.
Ο Craig Armitage προσθέτει: «Η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων βάζει τέλος στην απάτη. Η χρήση του ελεύθερου διαδικτυακού εργαλείου μας θα δώσει ακόμη περισσότερες δυνατότητες στις εταιρείες τροφίμων να εντοπίσουν τις αδυναμίες τους και να εμπνεύσουν στους πελάτες τους μεγαλύτερη σιγουριά για την ασφάλεια των τροφίμων που προσφέρουν.
Μπορεί τα τρόφιμα για τους περισσότερους από εμάς να συνδέονται με τη γεύση και τη διατροφή, όμως για τους απατεώνες το φαγητό αποτελεί έναν τρόπο να βγάλουν εύκολο κέρδος. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις εταιρείες τροφίμων να βρεθούν στον πυρήνα αυτής της πρωτοβουλίας, ώστε οι απατεώνες να είναι λιγότερο πρόθυμοι και ικανοί να διαπράξουν διατροφικές απάτες».
Το εργαλείο Food Fraud Vulnerability Assessment της SSAFE και της PwC διατίθεται δωρεάν σε όλες τις εταιρείες τροφίμων σε μορφή Excel εδώ ή online εδώ. Επίσης είναι είναι διαθέσιμο στα App Store και Google Play.