Άμυνα & Διπλωματία

Πόλεμος για τα ακίνητα του ΜΤΣ - Στα όπλα οι... απόστρατοι!


Το υπουργείο Άμυνας θέλει να ανοίξει τον δρόμο για δωρεάν παραχωρήσεις ακινήτων με απόφαση υπουργού

Πρωτοφανείς αντιδράσεις από απόστρατους και εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες κορυφώθηκαν μέσα στις ημέρες του Πάσχα, έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για το Κέντρο Καινοτομίας για την αμυντική βιομηχανία, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε τη φαεινή ιδέα να ενσωματώσει μια προτεινόμενη διάταξη που θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο για να παραχωρούνται δωρεάν ακίνητα των μετοχικών ταμείων (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας) με μια απλή απόφαση υπουργού.

Το υπουργείο επέλεξε να δώσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο τις... ήσυχες ημέρες των πασχαλινών διακοπών (η διαβούλευση λήγει το πρωί της Δευτέρας, 13 Μαΐου και ακολούθως το νομοσχέδιο παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή), αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους ενδιαφερόμενους στρατιωτικούς να υποβάλουν χιλιάδες σχόλια για αρκετά θέματα, με το ζήτημα των ακινήτων των εποπτευόμενων από το υπουργείο νομικών προσώπων να προκαλεί εκατοντάδες σχόλια.

Η διαχείριση της περιουσίας των μετοχικών ταμείων αποτελεί εξαιρετικά ευαίσθητο σημείο για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα εισοδήματα που λαμβάνουν από την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας αποτελούν την πηγή για τις διανομές μερισμάτων στους δικαιούχους και η προτεινόμενη διάταξη από το υπ. Άμυνας ερμηνεύεται από πολλούς ως μια κίνηση που μπορεί να ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για να παραχωρούνται ακίνητα δωρεάν, με αποφάσεις όχι των διοικητικών συμβουλίων των μετοχικών ταμείων, αλλά του εκάστοτε υπουργού Άμυνας.

Η παράγραφος τρία του άρθρου 7 του νομοσχεδίου και ειδικότερα οι έξι τελευταίες λέξεις έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Ορίζεται, ειδικότερα, ότι: «Για τη στέγαση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας και των ταμείων του άρθρου εικοστού όγδοου του καταστατικού του παραχωρείται, χωρίς αντάλλαγμα, χώρος ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή εποπτευόμενου από αυτό νομικού προσώπου».

Η αναφορά σε «εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα» πρέπει να σημειωθεί ότι «φωτογραφίζει» τα τρία μετοχικά ταμεία του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, που έχουν στην κατοχή τους μεγάλη ακίνητη περιουσία και, πρωτίστως, όπως εκτιμούν πολλοί, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, που διαθέτει και τα περισσότερα ακίνητα.

Κοινός παρονομαστής όλων των σχολίων που γίνονται στη διαβούλευση για το άρθρο αυτό είναι ότι για πρώτη φορά επιχειρείται με νομοθετική ρύθμιση να παρακαμφθούν τα διοικητικά συμβούλια των μετοχικών ταμείων, που έχουν και την αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης της περιουσίας τους, για να λαμβάνει αποφάσεις δωρεάν παραχώρησης ακινήτων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Και μπορεί η διάταξη να έχει ειδικό χαρακτήρα, αφού αναφέρεται μόνο στην εξασφάλιση έδρας για το Κέντρο Καινοτομίας, όμως νομικοί εκτιμούν ότι αν ανοίξει αυτό το «παράθυρο» θα έχει ανοίξει ο δρόμος για να «βάζει χέρι» το υπουργείο στο μέλλον στα ακίνητα των μετοχικών ταμείων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από όσους συμμετείχαν στη διαβούλευση:

  • «Όπως προκύπτει από τους νόμους που διέπουν τα μετοχικά ταμεία και τη διαδικασία εκμίσθωσης ακινήτων που ανήκουν σε ΝΠΔΔ, σε κάθε περίπτωση δεν είναι νόμιμη η παραχώρηση στο ΕΛΚΑΚ χωρίς αντάλλαγμα, χώρου ιδιοκτησίας μετοχικών ταμείων των ΕΔ.
  • Επιπροσθέτως δεν είναι και ηθική τέτοια παραχώρηση, διότι τα μετοχικά ταμεία δεν ανήκουν στην Κεντρική Κυβέρνηση, η ακίνητη περιουσία τους ανήκει στους μετόχους τους (εν ενεργεία στρατιωτικοί και αστυνομικοί) και στους μερισματούχους τους (εν αποστρατεία αξιωματικοί) και όχι στο Υπουργείο Άμυνας ώστε να μπορεί να παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα. Επιπλέον η εξουσία του εποπτεύοντος Υπουργού Άμυνας περιορίζεται, πάντα σύμφωνα με τον νόμο, σε άσκηση μόνο των οικονομικών αρμοδιοτήτων του, όσον αφορά στα ΝΠΔΔ - μετοχικά ταμεία».

Από πολλούς προτείνεται να διαγραφεί η αναφορά σε εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα από τη σχετική παράγραφο και να ορίζεται ότι μπορεί να παραχωρηθεί ακίνητο μόνο ιδιοκτησίας του υπ. Άμυνας. Άλλοι προτείνουν να διευκρινισθεί στη διάταξη ότι για ακίνητα των εποπτευόμενων νομικών προσώπων θα πρέπει να εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή τον λόγο να έχουν τα διοικητικά τους συμβούλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας προβληματίζεται για το θέμα και δεν αποκλείεται να γίνει αλλαγή στη διάταξη όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού έχει τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία από τα τρία ταμεία και θεωρείται ότι είναι το πρώτο υποψήφιο για τη δωρεάν παραχώρηση που αναφέρει το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει (δείτε εδώ), διαθέτει κτίρια στην Αττική συνολικής επιφάνειας οικοπέδων 15.285 τ.μ. περίπου με 34 ορόφους και 12 υπόγεια συνολικής εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας 85.312 τ.μ. Τα οικόπεδα στην Αττική είναι συνολικής επιφάνειας 2.146,75 τ.μ. Τα περισσότερα ακίνητα είναι μισθωμένα ή σε καθεστώς πολυετούς παραχώρησης. Αξιόλογη, όμως, είναι και η ακίνητη περιουσία του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (δείτε εδώ), όπως και της Αεροπορίας (εδώ).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις