Απτόητος ο Ερντογάν συνεχίζει το πόκερ υψηλού ρίσκου με τον Τραμπ και δεν φαίνεται διατεθειμένος να ενδώσει στις αμερικανικές πιέσεις, αν και η Τουρκία βρέθηκε στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, μετά τα διαδοχικά πλήγματα «οικονομικού πολέμου» που βύθισαν τη λίρα και εκτόξευσαν στα ύψη το κόστος δανεισμού της χώρας. Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα «σφίγγει τα λουριά» της τουρκικής οικονομίας, στηρίζει το τραπεζικό σύστημα και ρίχνει γέφυρες συνεννόησης με τους Ευρωπαίους, έχοντας ως εναλλακτική ή συμπληρωματική επιλογή και την προσέγγιση με τη Ρωσία.
Ανοιγμα επιχειρεί και προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, επιδιώκοντας να πείσει τους διαχειριστές κεφαλαίων ότι οι τοποθετήσεις τους δεν κινδυνεύουν στην Τουρκία και ότι μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλές αποδόσεις σε τουρκικά ομόλογα, μετοχές και επιχειρήσεις.
«Θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους με τη μείωση των δαπανών και την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών (και γαμπρός του Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαϊράκ, απευθυνόμενος πριν από λίγο σε 2.500 στελέχη και διαχειριστές διεθνών funds.
Τόνισε μάλιστα κατηγορηματικά ότι η χώρα δεν πρόκειται να προσφύγει στο ΔΝΤ και απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής capital controls.
Δημοσιονομικά μέτρα, μείωση δαπανών
Υποστηρίζοντας ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας είναι επαρκώς θωρακισμένο και ότι οι τουρκικές τράπεζες παραμένουν ισχυρές, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον σημαντικές εκροές καταθέσεων και ότι εν πάση περιπτώσει το κράτος θα στηρίξει τις τράπεζες εάν και όσο χρειασθεί.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει περαιτέρω δημοσιονομικούς περιορισμούς και θα επικεντρωθεί στην αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ανάσχεση του πληθωρισμού και η ευελιξία στην αγορά εργασίας αποτελούν επίσης προτεραιότητες, δήλωσε.
Ανέβηκαν λίρα και ομόλογα
Εν αναμονή της τηλεδιάσκεψης του ΥΠΟΙΚ με τους εκπροσώπους των funds, η τουρκική λίρα ενισχύθηκε, σημειώνοντας άνοδο περίπου 8% έναντι του δολαρίου, στα 17,53 σεντς δολαρίου. Μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, τα κέρδη περιορίσθηκαν σε 4,5% και η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 17,34 σεντς δολαρίου.
Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές των τουρκικών ομολόγων (οι αποδόσεις τους υποχώρησαν). Η απόδοση του 10ετούς έπεσε κατά 31 μονάδες βάσης, παραμένοντας όμως στο απαγορευτικό επίπεδο του 20,2%.
Πάντως η ανάκαμψη της λίρας οφείλεται κυρίως στη στήριξη από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και όχι σε εισροή ξένων κεφαλαίων.