Στην άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα 2», μέσω του οποίου θα επιδοτήσει το κράτος τις δόσεις επιχειρηματικών δανείων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όχι μόνο για να υποστηριχθούν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, αλλά κυρίως για να δοθεί... χείρα βοηθείας στις τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μια «νάρκη» επιχειρηματικών δανείων που έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμής, συνολικού ύψους 12,2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση προχωρά αυτές τις ημέρες στις τελευταίες συνεννοήσεις με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για να πάρει την άδειά τους, προκειμένου να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα, το οποίο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν θα είναι τόσο ευρύ όσο επιθυμούσαν οι τράπεζες: δεν θα καλύπτονται με επιδότηση όλα τα δάνεια επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά μόνο όσα εντάσσονται στην κατηγορία της λιανικής τραπεζικής, δηλαδή δάνεια σε επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις (Ο.Ε., Ε.Ε. κ.α).
Δύο είναι οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την επιλογή, η οποία θα αφήσει «στο κρύο» μεγάλο αριθμό δανειοληπτών: Αφενός, ένα ευρύ πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα είχε πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος, της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, την ώρα που παραμένει άγνωστο αν επαρκούν τα ήδη διαθέσιμα κονδύλια για στήριξη της οικονομίας το 2021. Αφετέρου, η στήριξη σε επιχειρήσεις δημιουργεί ζητήματα ευρωπαϊκού δικαίου για τον ανταγωνισμό και τις κρατικές ενισχύσεις και προϋποθέτει μια πιο σύνθετη διαδικασία έγκρισης από την Κομισιόν.
Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), από τα δάνεια συνολικού ύψους 22,2 δισ. ευρώ που έχουν τεθεί σε αναστολή, το 55%, δηλαδή 12,2 δισ. ευρώ, είναι επιχειρηματικά δάνεια, που αρχίζουν ήδη να εξέρχονται από την περίοδο «παγώματος» των δόσεων και οι τράπεζες χρειάζονται εργαλεία για να υποστηριχθούν οι δανειολήπτες και να αποφευχθεί το «κοκκίνισμα» των δανείων.
Έτσι, σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί άμεσα ένα πρόγραμμα επιδότησης δόσεων για 9 μήνες, με βασικό κριτήριο το αν έχουν πληγεί οι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις από την πανδημία. Για να γίνει το φιλτράρισμα δικαιούχων θα χρησιμοποιηθούν οι ΚΑΔ επιχειρήσεων και επαγγελματικών που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας και είχαν μείωση τζίρου το 2020 (αυτό μπορεί να διασταυρώνεται με τη βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή).
Δικαίωμα επιδότησης θα έχουν επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ και για δάνεια ύψους μέχρι 250.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης θα ορισθεί στα 600 ευρώ. Το ποσοστό της επιδότησης θα διαφοροποιείται ανάλογα με το αν το δάνειο βρισκόταν σε κανονική εξυπηρέτηση ως τον Φεβρουάριο, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια θα καλύπτεται έως και το 90% της δόσης το πρώτο τρίμηνο και το ποσοστό της επιδότησης θα υποχωρεί ως το 70% στο τρίτο τρίμηνο. Για τα δάνεια με καθυστέρηση έως 90 ημερών, προϋπόθεση για την επιδότηση θα είναι να έχει καταλήξει ο οφειλέτης σε συμφωνία ρύθμισης με την τράπεζα και το ποσοστό επιδότησης της δόσης θα αρχίζει από 80%, καταλήγοντας στο 60%. Για τα δάνεια με μεγαλύτερη καθυστέρηση, επίσης θα χρειάζεται προηγούμενη ρύθμιση με την τράπεζα και το ποσοστό της επιδότησης θα διαμορφώνεται σε 60% το πρώτο τρίμηνο, για να υποχωρεί στο 30% για το τελευταίο τρίμηνο.