Απαντήσεις αναφορικά με τη μη αναβάθμιση της Ελλάδας παρέχει με νέο report η Moody’s, εξηγώντας τους λόγους που διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση Βa3 για το ελληνικό αξιόχρεο, με σταθερό outlook, με τη χώρα να παραμένει σε απόσταση τριών σημείων από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας
Ειδικότερα, η Moody’s αρχικά επισημαίνει τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές της Ελλάδας, αναφέροντας πως στα πρώτα, εμπεριέχεται οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, οι μέτριες ανάγκες δανεισμού εν μέσω συνεχούς πιστωτικής υποστήριξης, καθώς και τα υψηλότερα επίπεδα πλούτου από χώρες σε ανάλογα επίπεδα αξιολόγησης.
Εν συνεχεία, υπογραμμίζει τις προκλήσεις, οι οποίες είναι μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου χρέους υπό την προϋπόθεση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, διατήρηση της εστίασης στην ολοκλήρωση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμίσεων διακυβέρνησης, συνεχής εστίαση στη βελτίωση της ισχύος του τραπεζικού τομέα, αναφέροντας ότι οι όποιες μελλοντικές βελτιώσεις στο υψηλό χρέος και η πλήρης επιστροφή στη χρηματοδότηση μέσω αγοράς εξαρτώνται από συνετή δημοσιονομική στάση τα επόμενα χρόνια.
Η Moody’s επισημαίνει και παράγοντες καθορίζουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας:
- Η οικονομική ισχύς
- Η ισχύς των θεσμών και της διακυβέρνησης
- Η δημοσιονομική ισχύς
- Η ευαισθησία στον κίνδυνο διάφορων γεγονότων εντός και εκτός Ελλάδας
Σύμφωνα με τον οίκο, αυτή η αξιολόγηση μεταφράζεται σε «baa 2».
Η έκθεση αναφέρει πως υπάρχουν και απο παράγοντες που δύνανται να ωθήσουν τη χώρα σε υποβάθμιση ή αναβάθμιση της αξιολόγησης.
Η Moody’s αναφέρει για τους λόγους υποβάθμισης πως μια παρατεταμένη περίοδος αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας, που θα οδηγήσει σε αντιστροφή της πορείας που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, επιβαρύνοντας το επιχειρηματικό κλίμα και τις ΑΞΕ, θα ήταν αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα. Ομοίως, μια βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση στη ζώνη του ευρώ, με πιο έντονο αντίκτυπο στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει τις προοπτικές. Επίσης, μια διαρκής, ουσιαστική επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της κυβέρνησης σε συνδυασμό με μια απότομη επιδείνωση της υγείας του τραπεζικού τομέα θα προκαλούσε μια αρνητική δράση αξιολόγησης.
Οι λόγοι αναβάθμισης, σύμφωνα με την έκθεση, είναι οι ακόλουθοι: "Η συνέχιση των οικονομικών πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων και η δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση, ανεξάρτητα από μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις επόμενες γενικές εκλογές, που θα οδηγήσει σε μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς δείκτες που θα υπερβαίνουν τις επιδόσεις μας, θα στήριζε μια θετική προοπτική. Περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα θα ήταν επίσης πιστωτικά θετικές".