Σε διασταυρώσεις των στοιχείων από τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις, με τα δεδομένα από τα POS προχωρεί η ΑΑΔΕ, με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα, στόχος είναι ο εντοπισμός περιπτώσεων που οι επιχειρήσεις δέχονται με πληρωμές με POS, αλλά δεν εκδίδουν νόμιμες αποδείξεις και δεν δηλώνουν τις εισπράξεις στα βιβλία τους στο MyDATA. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους και συγκεκριμένα:
- Με τη χρήση δεύτερης, αδήλωτης ταμειακής μηχανής για την έκδοση αποδείξεων, οι οποίες φυσικά, δεν είναι νόμιμες.
- Με την αποφυγή έκδοσης απόδειξης, αλλά να μένουν μόνο στο δελτίο παραγγελίας.
- Με τη χρήση POS το οποίο δεν είναι συνδεμένο με λογαριασμό σε τράπεζα που εδρεύει στην Ελλάδα, αλλά είναι σε τράπεζα του εξωτερικού, κυρίως σε Κύπρο, Μάλτα και Βουλγαρία.
- Με τη χρήση ειδικού λογισμικού που σβήνει αποδείξεις που εκδόθηκαν στη διάρκεια της ημέρας, πριν εκδοθεί το Ζ.
Η ΑΑΔΕ, για να αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες παραβατικές πρακτικές, διενεργεί ελέγχους επιτόπιους βασικά, ή μέσω διασταυρώσεων των στοιχείων που αντλεί από τις τράπεζες σε ότι αφορά στις πληρωμές μέσω των POS και από τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στο MyDATA.
Αυτή την περίοδο διασταυρώνει τα δεδομένα που διαβιβάζονται από τις ταμειακές μηχανές στο Taxisnet, με σκοπό τον εντοπισμό αδήλωτων εισπράξεων λιανικών συναλλαγών.
Συγκεκριμένα, τα διαβιβασθέντα στοιχεία των ταμειακών για τις λιανικές συναλλαγές των επιχειρήσεων συγκρίνονται με στοιχεία για τις πωλήσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι ίδιες επιχειρήσεις μέσω των POS τα οποία αναζητήθηκαν και συλλέχτηκαν ήδη από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να είναι εφικτό πλέον να εντοπίζονται περιπτώσεις επιχειρήσεων που, ενώ εισπράττουν τα έσοδα από τις λιανικές τους πωλήσεις και τις λοιπές λιανικές συναλλαγές τους μέσω των POS που διαθέτουν, δεν εκδίδουν αποδείξεις για τις συναλλαγές αυτές, μέσω των ταμειακών τους μηχανών.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν αντλήσει από τις ταμειακές μηχανές 8,5 δισεκατομμύρια αποδείξεις αξίας άνω των 250 ευρώ εκάστη, οι οποίες έχουν διαβιβαστεί μέσω του συστήματος e-send στο Taxisnet.
Κατόπιν, οι αποδείξεις διασταυρώνονται με τα στοιχεία που έχουν αντληθεί από τις τράπεζες, για τις πληρωμές μέσω των POS.
Εφόσον εντοπίζονται διαφορές, διενεργείται αιφνιδιαστικός επιτόπιος έλεγχος και στη συνέχεια καλούνται για εξηγήσεις οι υπόχρεοι και ξεκινά φορολογικός έλεγχος σε βάθος.
Επικουρικά, στους επιτόπιους ελέγχους, θα χρησιμοποιηθεί πιλοτικά και το νέο σύστημα ελέγχων το «έλεγχος live».
Με τον «έλεγχο live» ο ελεγκτής θα μπορεί στο tablet ή στο laptop να βλέπει την εικόνα της επιχείρησης όταν θα μπαίνει μέσα, να καταγράφει τις παραβάσεις και να εκδίδει το σημείωμα διαπιστώσεων εκείνη τη στιγμή, ψηφιακά. Η διαδικασία αυτή ξεκινάει πιλοτικά την επόμενη εβδομάδα.