Διεθνή

Ποια είναι η χώρα με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στον κόσμο


Σε περίπου 4.100 δολάρια, ήτοι 3.772 ελβετικά φράγκα, ορίστηκε ο μηνιαίος κατώτατος μισθός στη Γενεύη, έπειτα από δημοψήφισμα που διενεργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ελβετική πόλη. Λόγω αυτής της αναπροσαρμογής, το ελάχιστο ωρομίσθιο διαμορφώνεται στα 23 ελβετικά φράγκα την ώρα (25 δολ.) για 41 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας.

Με τα νέα αυτά δεδομένα, ο ελάχιστος μισθός που ψήφισαν οι πολίτες της Γενεύης είναι και ο υψηλότερος παγκοσμίως, ενώ, όπως διαβεβαιώνει και ο οργανισμός Groupement Τransfrontalier Εuropeen, η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από τον τρέχοντα μήνα.

Σύμφωνα με το CNBC, πεντακόσιοι ψηφοφόροι του ομώνυμου ελβετικού καντονιού ενέκριναν την αναθεώρηση του ελάχιστου ωρομισθίου έπειτα από σχετικές εισηγήσεις των τοπικών συνδικάτων, αλλά και των αριστερών πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, η Γενεύη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, με αποτέλεσμα ο κορονοϊός να έχει πλήξει σοβαρά ένα μέρος της οικονομίας της πόλης. Επίσης, υπάρχει ανησυχία για την καλπάζουσα τάση που έχει λάβει το ποσοστό φτώχειας στην πόλη, καθώς, όπως καταδεικνύουν και σχετικές έρευνες, χιλιάδες πολίτες στήνονται στην ουρά για να πάρουν πακέτα τροφίμων.

Η Γενεύη θεωρείται μία από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου, με τη συμβουλευτική εταιρεία Mercer να την κατατάσσει ένατη σε σχετικό report που εξέδωσε για το κόστος διαβίωσης παγκοσμίως. Ο πρόεδρος του ανεξάρτητου οργανισμού Groupement Τransfrontalier Εuropeen –που στηρίζει όσους εργαζομένους δουλεύουν στα σύνορα Γαλλίας – Ελβετίας– Μισέλ Σάρατ χαρακτήρισε στον Guardian την ψήφο «σημάδι αλληλεγγύης» προς τους φτωχούς της ελβετικής πόλης.

«Ο κορονοϊός έδειξε ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελβετίας δεν μπορεί να ζήσει στη Γενεύη… 4.000 ελβετικά φράγκα είναι ο ελάχιστος μισθός που τους επιτρέπει να μη βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή σε δύσκολη οικονομικά θέση», επισήμανε ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα ωφελήσει 30.000 χαμηλόμισθους εργαζομένους, από τους οποίους περίπου τα 2/ 3 είναι γυναίκες. Πριν από την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, ο Αλεξάντερ Ενιλίν, εκπρόσωπος του ελβετικού Εργατικού Κόμματος, ανέφερε ότι «η εισαγωγή του ελάχιστου μισθού συνιστά βασικό αίτημα δικαιοσύνης, καθώς και σημαντικό μέτρο ενάντια στην αβεβαιότητα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε αβάσιμες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως ο ελάχιστος μισθός θα καταστρέψει τις θέσεις εργασίας και πως θα αυξήσει το ποσοστό ανεργίας. Όπως μεταδίδει το CNBC, ο νέος κατώτατος μισθός στη Γενεύη είναι ο τριπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν που δίνεται στην Αμερική, ο οποίος έχει οριστεί στα 7,25 δολ. την ώρα. Οσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, εκεί το υψηλότερο βασικό ωρομίσθιο αγγίζει τα 11,20 δολ. και διαμορφώνεται χαμηλότερα σε σχέση με αυτόν που αποφασίστηκε στη Γενεύη.

Βέβαια, το αντίστοιχο κόστος ζωής είναι στην ελβετική πόλη πολύ υψηλό, κάτι που θίγουν τακτικά τόσο τα τοπικά συνδικάτα όσο και εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων. Eκτός από τη Γενεύη, το καντόνι του Ούρι και αυτό του Νεσατέλ έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχη αναπροσαρμογή του ελάχιστου ωρομισθίου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν έχει εφαρμοστεί αντίστοιχο μέτρο.