Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τελευταίες έρευνες γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την χρήση αυτών από τους έφηβους νέους. Πιο αναλυτικά:
Για τις ανάγκες έρευνας που διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αμβούργου, ρωτήθηκαν 1001 αγόρια και κορίτσια μεταξύ 12 και 17 ετών και εξήχθησαν επαγωγικά συμπεράσματα για το σύνολο των συνομηλίκων τους στη Γερμανία. Βάσει της έρευνας το 2,6% των ερωτηθέντων εμφάνισε συμπτώματα εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα», τόνισε ο επικεφαλής του DAK Αντρέας Στορμ.
Σύμφωνα με τον Ράινερ Τομάζιους, ιατρικό επικεφαλής του Γερμανικού Κέντρου Εθισμών σε Παιδική και Εφηβική Ηλικία, «τα παιδιά και οι έφηβοι αναφέρουν ότι εξαιτίας της αυξημένης χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν ολοένα και περισσότερες αντιπαραθέσεις κυρίως με τους γονείς τους. Λένε ότι εμφανίζουν διαταραχές στον ύπνο και έχουν εμφανώς λιγότερες πραγματικές φιλίες. Επίσης νιώθουν μεγάλη εσωτερική πίεση θέλοντας να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δίκτυα».
Σύμφωνα με τους γερμανούς ερευνητές, παιδιά και έφηβοι που εμφανίζουν εθισμό είναι ευέξαπτοι, ανήσυχοι ή θλιμμένοι όταν δεν έχουν κοντά τους το κινητό ή άλλες ψηφιακές συσκευές. Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο να χάνουν το ενδιαφέρουν τους για χόμπυ, ενώ μπορεί να διακυβεύουν τις φιλίες, τη σχολική επιτυχία και το επαγγελματικό τους μέλλον θέλοντας πάση θυσία να είναι online.
Εξισορρόπηση πραγματικού και εικονικού κόσμου
Το 8% των ερωτηθέντων παιδιών και εφήβων έδωσε με τις απαντήσεις του ενδείξεις για καταθλιπτικές τάσεις. Αξιοσημείωτη ήταν η παρατήρηση ότι ένα από τα τρία άτομα που εμφάνισαν αυτές τις τάσεις, έτεινε επίσης σε προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Πώς μπορούν όμως οι γονείς και οι δάσκαλοι να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα εθισμού; Σύμφωνα με τον επικεφαλής του DAK Αντρέας Στορμ, καθοριστικός παράγοντας είναι μια εξισορρόπηση του πραγματικού και του ψηφιακού-εικονικού κόσμου των παιδιών. Όπως τονίζει, η εικονική ζωή δεν θα πρέπει να υπερκαλύπτει την πραγματική.
Ο ειδικός σε θέματα εθισμών Ράινερ Τομάζιους υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι «σε αντίθεση με τον εθισμό σε ουσίες εδώ δεν ισχύει η αρχή της απόλυτης αποχής. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνετή, ισορροπημένη και ελεγχόμενη πρόσβαση στο ίντερνετ και αυτό προσπαθούμε να περάσουμε στα παιδιά και τους εφήβους».
πηγή: Deutsche Welle