Οικονομία

Πληρώνουμε δάνεια του ΔΝΤ, αλλά μένουμε σε επιτήρηση


Μόνο τα πιο ακριβά δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φαίνεται ότι θα επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι να εξοφλήσει πρόωρα η Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα παραμείνει σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης από το Ταμείο, με το πρόγραμμα Post-Program Monitoring (PPM).

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναγνώρισε, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ότι είναι πολύ υψηλό το κόστος μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Από τα 9,5 δισ. ευρώ, που χρωστά η Ελλάδα στο Ταμείο, εξήγησε, περίπου το ένα τρίτο (3,5 δισ. ευρώ) έχουν επιτόκιο σχεδόν 5%, πολύ υψηλότερο από το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από την αγορά ομολόγων.

Κατ' αυτή την έννοια, είπε ο Γερμανός αξιωματούχος, έχει νόημα να γίνει αποπληρωμή αυτού του ποσού, ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. «Προσωπικά, το στηρίζω», πρόσθεσε, αλλά διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή να υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Ελλάδα στο Ταμείο και να το εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο του ESM, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Με βάση την τοποθέτηση αυτή, η Ελλάδα θα πληρώσει μόνο τα ακριβότερα δάνεια του Ταμείου και η υπολειπόμενη οφειλή (πάνω από 6 δισ. ευρώ) θα εξακολουθήσει να είναι 200% μεγαλύτερη από την ποσόστωση της συμμετοχής της χώρας στο κεφάλαιο του ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η επιτήρηση με το PPM, που προβλέπει τη σύνταξη δύο εκθέσεων κάθε χρόνο από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ. Η τακτική παρακολούθηση όλων των μελών, με βάση το άρθρο IV του καταστατικού, προβλέπει μόνο μία έκθεση ετησίως.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, άφησε να εννοηθεί ότι η αποπληρωμή του ΔΝΤ πρέπει να ικανοποιεί και όσους είχαν αυστηρή θέση για το θέμα, όπως η Γερμανία. «Έχουμε προηγούμενη εμπειρία σε αυτό από την Πορτογαλία και την Ισπανία. Υπάρχει, όμως, η προϋπόθεση ότι όλοι πρέπει να νιώθουν καλά με αυτή την κίνηση», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, παραπέμποντας προφανώς στις θέσεις του Βερολίνου, που έχει αφήσει να «διαρρεύσει» ότι δεν είναι επιθυμητός ο τερματισμός της αυστηρής επιτήρησης της Ελλάδας από το Ταμείο.